Αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη

Αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τη λήψη μέτρων στήριξης των συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλοί τόνοι, με συγκρουσιακή διάθεση ειδικά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, οι προεκλογικού χαρακτήρα αγορεύσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών που έλαβαν τον λόγο, καθώς και το γεγονός ότι προωθήθηκαν προς ψήφιση δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας σειράς υπουργείων, για το περιεχόμενο των οποίων έγινε εκτενέστατη συζήτηση από υπουργούς και βουλευτές, επισκίασαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε για έγκριση μέσω νομοσχεδίου και το οποίο ήταν η λήψη μέτρων στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Οι ευθύνες και οι αιτίες που προκάλεσαν το πολύνεκρο δυστύχημα αποτέλεσαν το πεδίο επί του οποίου κινήθηκε σε σύντομη ομιλία του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης –καθώς ο πρωθυπουργός, που δέχθηκε εκ νέου τα βέλη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετείχε στη συνεδρίαση– ανέλαβε να απαντήσει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης νωρίτερα είχε νέα σφοδρή αντιπαράθεση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτο, Σωκ. Φάμελλο και Χ. Μαμουλάκη, στην οποία ενεπλάκη και ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ν.Δ.).

«Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πορευθεί, και σε αυτό το τραγικό συμβάν, στον ίδιο δρόμο που πορεύτηκε μια τετραετία. Να βρίσκεται απέναντι στην αλήθεια, στην ευθύνη και στη δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Η εύκολη δικαιολογία για τον κ. Μητσοτάκη τέσσερα χρόνια τώρα, σε όλα τα δύσκολα, είναι ότι δεν έχει ευθύνη, είναι ότι δεν ήξερε. Ολοι καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από τα διαρκή “δεν ήξερα” κρύβεται ο φόβος απέναντι στην ευθύνη». Ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία, είπε πως δεν νοιάζονται «για τίποτα, και πρωτίστως για την ανθρώπινη ζωή», για να καταλήξει: «Οταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την ανθρώπινη ζωή, τότε η αλλαγή γίνεται ανάγκη με την ψήφο του λαού».

Στην απάντησή του, ο υπουργός Ανάπτυξης θύμισε την τραγωδία στο Μάτι επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία» και πως «χρησιμοποιεί την τραγωδία για να κερδίσει ψήφους». Για να προσθέσει, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ξεχνάτε τις δικές σας ευθύνες για όσα είχατε κάνει όταν κυβερνούσατε. Αυτό, όμως, είναι πολιτικά αναξιοπρεπές, φτηνό, και δείχνει τελικά ότι δεν έχετε μάθει τίποτα για ποιο λόγο σας καταψήφισε ο ελληνικός λαός. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο ελληνικός λαός στις 21 Μαΐου και η απάντηση θα είναι εκκωφαντική».

Από την πλευρά του, «δείχνοντας» στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «κάλπικες αντιπαραθέσεις» και επέκρινε έντονα για την πολιτική και τις επιλογές τους τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι σε «αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα».

Τις «μεγάλες διαφορές» του ΜέΡΑ25 με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αναδείξει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, απευθύνοντας εκ νέου πρόσκληση στο Κομμουνιστικό Κόμμα για μεταξύ τους πολιτικό και προγραμματικό διάλογο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ζήτησαν να λάβουν τον λόγο μόλις 39 βουλευτές (13 Ν.Δ., 14 ΣΥΡΙΖΑ, 6 ΠΑΣΟΚ, 3 ΚΚΕ και 3 από Ελλ. Λύση, ΜέΡΑ25 και ανεξάρτητους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή