Εκλογές 2023: Τηλεμαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα σε… δεύτερο χρόνο

Εκλογές 2023: Τηλεμαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα σε… δεύτερο χρόνο

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πορεία προς τις νέες κάλπες, εάν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη μεταξύ τους συμφωνία, τη μοναδική έως τώρα τουλάχιστον κατά την προεκλογική περίοδο, κατέληξαν ατύπως χθες οι Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού για μια τηλεοπτική τους μονομαχία ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, στην περίπτωση κατά την οποία οι κάλπες της 21ης Μαΐου δεν αναδείξουν κυβέρνηση.

«Στις επόμενες εκλογές, επειδή πράγματι υπάρχει το μπόνους, και το μπόνους αφορά τους δύο πρώτους, βεβαίως και πρέπει να γίνει ντιμπέιτ», είπε (ΑΝΤ1) χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συνέχισε: «Στις επόμενες εκλογές, στις οποίες το ζήτημα “ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα” θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο, θα είναι τα πράγματα πολύ πιο ξεκάθαρα».

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ σε άλλο κανάλι (Οpen) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδινε τηλεοπτική συνέντευξη, ενημερώθηκε γι’ αυτή την πρόταση του πρωθυπουργού και του ζητήθηκε να τοποθετηθεί επ’ αυτής.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε να υιοθετεί το σκεπτικό Μητσοτάκη: «Εάν πάμε σε δεύτερες εκλογές, κακά τα ψέματα, θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Ή ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης. Αυτή θα είναι η εικόνα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.

Αξιοσημείωτο, παράλληλα, είναι πως όταν του ετέθη υπόψη ένσταση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκη, πως ακόμη και τότε δεν θα πρέπει να υπάρξει τηλεοπτική μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα, αλλά να συμμετέχει και ο Ν. Ανδρουλάκης, αφού το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθεί να είναι ρυθμιστής σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, μια και δεν είναι θεωρητικά δεδομένη ούτε μετά τις δεύτερες εκλογές η αυτοδυναμία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε να σχολιάσει με καυστικό τρόπο: «Τη θέση του ρυθμιστή πρέπει να την έχει στο μυαλό του για να κάνει τη σωστή επιλογή και να ανοίξει τον δρόμο για μια κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τις 21 μέχρι τις 28 που θα τελειώσουν οι διερευνητικές εντολές».

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα επιτελεία, πάντως, δείχνουν ότι ουδέν εκ των άλλων κομμάτων θα δηλώ-σει σύμφωνο σε μια τέτοια τηλεοπτική μονομαχία στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογών.

Ως προς το αυριανό ντιμπέιτ, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που είχαν την τελευταία τετραετία κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τον ισχυρισμό πως θα γίνουν απλώς «παράλληλοι μονόλογοι» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένα θέμα το οποίο πρέπει να αναδειχθεί στο ντιμπέιτ. Το πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται όλοι οι συμμετέχοντες την προοδευτική διακυβέρνηση. Αφού θα τους έχουμε δίπλα, δεν μας εξηγούν κιόλας αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση πώς ακριβώς θα δουλέψει;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή