Εκλογές 2023: Οι διασημότητες που δεν πήραν το «εισιτήριο» από τους ψηφοφόρους

Εκλογές 2023: Οι διασημότητες που δεν πήραν το «εισιτήριο» από τους ψηφοφόρους

Η τακτική των διακοσμητικών celebrities στα ψηφοδέλτια των κομμάτων καταψηφίστηκε αυτή τη φορά από τους πολίτες, που έστειλαν ελάχιστα «ονόματα» στη Βουλή

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα χρειαστεί τελικά ο Μιθριδάτης να αλλάξει τα ωράρια ανάπαυσής του. Μολονότι το πρωινό ξύπνημα ήταν κάτι που είχε απασχολήσει τον γνωστό Ελληνα καλλιτέχνη όταν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να κατέβει υποψήφιος στον Νότιο Τομέα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εντέλει δεν εξελέγη. Για την ακρίβεια, βρέθηκε πολύ μακριά από το ενδεχόμενο εκλογής, καθώς με την ενσωμάτωση σταυρών στο 93,8%, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Ημισκούμπρια έλαβε 7.238 ψήφους, με τον Γιάννη Μουζάλα, που εκλέγεται τελευταίος στην εκλογική περιφέρεια, να συγκεντρώνει 12.738. Ο κ. Χατζηχατζόγλου, όπως είναι το επώνυμο του ράπερ, ο οποίος με το άσμα «Να μη στα χρωστάω» εξέφρασε σε μεγάλο βαθμό την αντιπολιτευτική γραμμή #ΜητσοτάκηΓαμ…, είδε τελικά μέχρι και την παλιά καραβάνα τον Στέφανο Τζουμάκα να τερματίζει ψηλότερα από εκείνον.

Η περίπτωση Μιθριδάτη δεν είναι η μόνη. Η τακτική των διακοσμητικών celebrities στα ψηφοδέλτια των κομμάτων καταψηφίστηκε αυτή τη φορά από τους πολίτες, που έστειλαν ελάχιστα «ονόματα» στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 Γιούρκας Σεϊταρίδης κατέβηκε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην περιφέρεια Ιωαννίνων, αλλά τερμάτισε τελευταίος αποσπώντας μόλις 2.119 ψήφους. (Πρώτος εκεί ήταν ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 16.535 ψήφους.) Η Νόνη Δούνια, επίσης υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, μένοντας στην 5η θέση με 7.759 ψήφους – έναντι 10.243 του Νικόλαου Βλαχάκη, που είναι ο τελευταίος στην περιφέρεια που εκλέγεται. Τον Ιούλιο του 2019 το γνωστό μοντέλο είχε εκλεγεί βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία, ούσα η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Ν.Δ. στον Πειραιά.

Εκλογές 2023: Οι διασημότητες που δεν πήραν το «εισιτήριο» από τους ψηφοφόρους-1
Ο ράπερ Μιθριδάτης και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, παρά την αναγνωρισιμότητά τους, δεν κατάφεραν να «γοητεύσουν» τους πολίτες.   

Ούτε ο γνωστός ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης –γνωστότερος από τη σειρά «Εγκλήματα»– τα κατάφερε στον Νότιο Τομέα Αθηνών όπου ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Με 4.632 σταυρούς τερμάτισε μόλις λίγες θέσεις από το τέλος, με την προσπάθειά του να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή να λήγει άδοξα (στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είχε κατέβει υποψήφιος στον Δήμο Βύρωνα, όπου και γνωρίστηκε με τον Νίκο Χαρδαλιά). Θυμίζουμε ότι ο κ. Νικολαΐδης, στη γνωστή διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και καλλιτεχνών με αφορμή το προεδρικό διάταγμα για τα πτυχία, είχε διαχωρίσει τη θέση του από τη μεγάλη μάζα των συναδέλφων του υποστηρίζοντας ότι το Π.Δ. καθορίζει το προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ.

Ο Νότιος Τομέας φαίνεται ότι ήταν αμείλικτος με τους επωνύμους, αφήνοντας τελικά εκτός Βουλής και τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό Ποσειδώνα Γιαννόπουλο. Με 3.951 ψήφους βρέθηκε μία θέση πριν από το τέλος.

Ο Μιθριδάτης βρέθηκε πολύ μακριά από το ενδεχόμενο εκλογής στον Νότιο Τομέα, όπου ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον Μιθριδάτη, δεν εξελέγη ούτε ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, που κατέβαινε στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Δεν τα πήγε βέβαια τόσο άσχημα. Με 10.398 ψήφους, βρέθηκε ακριβώς μία θέση χαμηλότερα από τον Πάνο Σκουρλέτη (15.211). Ο κ. Αθανασίου το 2019 είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου. Αντίθετα με τον κ. Νικολαΐδη, ο Μάριος Αθανασίου είχε ταχθεί δημοσίως κατά του Π.Δ. για τα πτυχία των καλλιτεχνών, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατική υποβάθμιση.

Η τραγουδοποιός Ραλλία Χρηστίδου πάντως δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα να εκλεγεί στον Νότιο Τομέα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τερμάτισε δεύτερη, κάτω από τον Νίκο Παππά, με 16.670 ψήφους. Δεύτερη, κάτω από την Κατερίνα Νοτοπούλου, βρέθηκε και η δημοσιογράφος Ράνια Θρασκιά που πολιτεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Μολονότι τερμάτισε πρώτη σε σταυρούς στην Κορίνθια, η Λίλα Καφαντάρη, η οποία κατέβαινε με το ΚΚΕ, τελικά δεν εξελέγη βουλευτής. Η γνωστή ηθοποιός είχε εκλεγεί με το ίδιο κόμμα στις εκλογές του 2019 στην Α΄ Αθηνών. Εκτός έμεινε και η Ελένη Γερασιμίδου που κατέβαινε στην Ανατολική Αττική με το ΚΚΕ. Η κ. Γερασιμίδου είχε εκλεγεί και το 2019 στην ίδια περιφέρεια, παραδίδοντας όμως την έδρα της στον Γιάννη Γκιόκα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Το ΚΚΕ είχε προβεί σε άνοιγμα στον καλλιτεχνικό χώρο προσκαλώντας και τον Βαγγέλη Σερίφη, aka DJ Rico, στη μάχη στη Δυτική Αττική. Ο μουσικός δεν εξελέγη. Ούτε ο ηθοποιός Παύλος Ορκόπουλος, ο οποίος κατέβαινε στον Νότιο Τομέα με το ΚΚΕ, κατάφερε να εκλεγεί, μολονότι κατέγραψε πολύ καλή επίδοση (4ος σε 23 υποψηφίους). Στην εκλογική περιφέρεια, πάντως, πρώτη και με διαφορά κατετάγη η Σεμίνα Διγενή. Η έμπειρη δημοσιογράφος είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ το 2019, αλλά είχε παραιτηθεί για να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στην Α΄ Πειραιώς. Ωστόσο, είχε μείνει εκτός Βουλής.

Το ΚΚΕ είχε καλέσει, μεταξύ άλλων, και τον γνωστό στιχουργό και ερμηνευτή Διονύση Τσακνή να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε τιμητική θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή