ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία «αγκάθια» στον δρόμο για τη νέα ηγεσία

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία «αγκάθια» στον δρόμο για τη νέα ηγεσία

Οι διαδικασίες που δρομολογούνται μετά την παραίτηση Τσίπρα δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες καθώς στελέχη του κόμματος ήδη σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν προβληματισμό για όσα θα ακολουθήσουν.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα το Σάββατο, ανοίγουν οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα στο κόμμα, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να ανοίξει το δρόμο για την εκλογή νέας ηγεσίας. 

Οι διαδικασίες που δρομολογούνται δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες καθώς στελέχη του κόμματος ήδη σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν προβληματισμό για όσα θα ακολουθήσουν. Η διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα είναι παρών στις διαδικασίες για την επόμενη μέρα, εκλαμβάνεται ως μια προσωπική δέσμευση ότι δεν θα αφεθεί το κόμμα να παρασυρθεί σε άγονες διαμάχες και σε ανταγωνισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη φθορά και να δρομολογήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ωστόσο, όλοι δείχνουν να συμφωνούν ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικά διάστημα, άλλωστε, θα δρομολογηθεί η εκλογή του μεταβατικού προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ρόλο τον οποίο δεν θα αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Εμπειρο κομματικό στέλεχος αναφέρει ότι «μας περιμένει μακρύς δρόμος» και εκτιμά ότι δεν θα είναι χωρίς αναταράξεις η επόμενη περίοδος. Η πρώτη πηγή ανησυχίας είναι μήπως η παραίτηση Τσίπρα ανοίξει μια νέα περίοδο εσωστρέφειας, με επίκεντρο την απόδοση ευθυνών για τη βαριά εκλογική ήττα. Η συζήτηση που δεν έγινε μετά τις πρώτες εκλογές και μεταφέρθηκε σε δεύτερο χρόνο, ακριβώς γιατί θεωρήθηκε ότι θα ήταν καταστροφικό να ανοίξει μια διαδικασία αλληλοκατηγοριών και απόδοσης ευθυνών με τις δεύτερες κάλπες να απέχουν μόνο λίγες εβδομάδες. 

Αυτή η συζήτηση θα γίνει τώρα και, όπως αναφέρει βουλευτής του κόμματος, θα συνδυαστεί αναπόφευκτα και με την προσωπική ατζέντα που διάφοροι θα θελήσουν να δρομολογήσουν, ενόψει της επόμενης μέρας και της ανάδειξης νέας ηγεσίας.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες και η διάθεση του κομματικού μηχανισμού να τις ελέγξει και ταυτόχρονα να θέσει ένα πλαίσιο ελέγχου της νέας ηγεσίας, είναι το δεύτερο αναμενόμενο συγκρουσιακό πεδίο. «Θα πρέπει όλοι αυτοί οι νέοι να τιθασεύσουν τις φιλοδοξίες τους», αναφέρει έμπειρο στέλεχος. Αραγε, διότι οι φιλοδοξίες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές και ανεξέλεγκτες συγκρούσεις ή γιατί υπάρχει το «βαθύ κόμμα» που θα επιδιώξει να ελέγξει σε όποιο βαθμό μπορεί την επόμενη μέρα, να θέσει υπό καθεστώς μικρότερης ή μεγαλύτερης κηδεμονίας τη νέα ηγεσία;. Δεν πρέπει να παραβλέπει κάποιος ότι από πολλές πλευρές θεωρήθηκε αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα ο δισταγμός με τον οποίο πολλές φορές αντιμετώπισε το κομματικό κατεστημένο, που τον «τραβούσε από το μανίκι» και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό προκάλεσε καθυστερήσεις στις αναγκαίες αλλαγές που θα επέτρεπαν στο κόμμα να συμβαδίσει καλύτερα με τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις της εποχής και ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην μεγάλη αποδυνάμωση των ποσοστών του.  

Ενα τρίτο, κομβικό ζήτημα που θα απασχολήσει συνδυαστικά με τα δύο προηγούμενα την πορεία προς την ανάδειξη νέας ηγεσίας, είναι η ιδεολογική ταυτότητα και το προφίλ του κόμματος. Μια αντιπαράθεση που υποβόσκει εδώ και καιρό. Με μερίδα στελεχών να θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μείνει ένα καθαρά αριστερό κόμμα, καθώς αυτή είναι η ανάγκη των καιρών και με αυτή την ταυτότητα κατέκτησε την εξουσία. «Να μην λοξοδρομήσει προς τη σοσιαλδημοκρατία», όπως λέει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος. Ωστόσο, αυτή την αντίληψη δεν την συμμερίζονται όλοι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η διεκδίκηση ζωτικού χώρου προς το Κέντρο είναι η μοναδική προοπτική που θα επιτρέψει στο κόμμα να παραμείνει σε τροχιά διεκδικητή της εξουσίας. 

Ολα αυτά τα ζητήματα θα μπουν στο τραπέζι το προσεχές διάστημα. Στην Πολιτική Γραμματεία θα συζητηθούν τα διαδικαστικά επόμενα βήματα, το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος, από το οποίο θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου από τα μέλη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή