Ξανά στο τιμόνι της Βουλής ο Κ. Τασούλας

Ξανά στο τιμόνι της Βουλής ο Κ. Τασούλας

Μηνύματα προς όσους επιχειρήσουν με έργα και λόγο να πλήξουν το κύρος του Κοινοβουλίου και να παρεμποδίσουν την ομαλή νομοθετική και ελεγκτική λειτουργία του

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα προς όσους επιχειρήσουν με έργα και λόγο να πλήξουν το κύρος του Κοινοβουλίου και να παρεμποδίσουν την ομαλή νομοθετική και ελεγκτική λειτουργία του, καθώς και ένα πρώτο δείγμα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν κατά τη νέα τετραετή περίοδο τόσο η «γαλάζια» πλειοψηφία όσο και κάθε μία από τις δυνάμεις της πολυκερματισμένης αντιπολίτευσης εμπεριείχε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων της εθνικής αντιπροσωπείας η διαδικασία εκλογής νέου προεδρείου της Βουλής.

Ο κ. Κ. Τασούλας επανεξελέγη πρόεδρος με 249 ψήφους, από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ενώ αρνήθηκαν στήριξη δηλώνοντας «παρών» (δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό καταψήφιση) με διάφορες αιτιολογίες οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Σημειώνεται πως μόνο από τα κόκκινα έδρανα ακούστηκε, κατά τη δήλωση γνωστοποίησης της πάγιας θέσης για «παρών», ιδιαιτέρως θετικό σχόλιο για το πρόσωπο του επανεκλεγέντος προέδρου. Λίγη ώρα αργότερα, κατά την ψηφοφορία για τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις, που είχε καταγράψει η «Κ», πως Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δεν θα πετύχαιναν εκλογή αντιπροέδρου.

Μηδενική ανοχή

Σε συνέχεια των γνωστών και διαρκών προβλέψεων που εκφράζονται μετά τις εκλογές περί απρόβλεπτης και ενδεχομένως προβληματικής Βουλής, εξαιτίας της εισόδου σε αυτή σχημάτων με πολύ μικρή ιστορία και απόψεις, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από προβληματικές έως και επικινδύνως ακραίες, ο κ. Τασούλας στην πρώτη ομιλία του της νέας περιόδου έστειλε σαφή μηνύματα μηδενικής ανοχής προς αντικοινοβουλευτικού χαρακτήρα δράσεις και συμπεριφορές: «Πεδίο πολιτικών ανταγωνισμών η Βουλή; Προφανώς. Διαφωνιών έντονων; Το δίχως άλλο. Ομως πολεμικό μέτωπο με διχαστικό και τοξικό κλίμα, με εχθροπάθεια και κατάχρηση των διαδικασιών ή πλειοψηφική αδιαλλαξία; Ολα αυτά προφανώς δεν μπορεί να γίνουν δεκτά», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις ή μήπως και ευχές ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητος. Προσωπικά δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Θέλω να επιχειρήσω να σας καλέσω κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητος, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους. Εγώ, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω. Και είμαι βέβαιος πως σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».

Επανεξελέγη με 249 ψήφους – Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας δεν θα έχουν αντιπροέδρους.

Οι αντιπρόεδροι

Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε και η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων, που είχε ενδιαφέρον: Με 269 ψήφους εξελέγησαν οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι από τη Ν.Δ. (Ιω. Πλακιωτάκης, Γ. Γεωργαντάς και Αθ. Μπούρας), με 270 ψήφους οι Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ), με 269 ο Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ) και με 256 ο Β. Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση).

Οπως προαναφέρθηκε, οι προταθέντες από τα τρία πρωτοεισελθόντα σχήματα δεν πέτυχαν να καταλάβουν θέση αντιπροέδρου: Ο Π. Δημητριάδης (Σπαρτιάτες) έλαβε μόλις 25 ψήφους, ο Γ. Αποστολάκος (Νίκη) 31 ψήφους και ο Μιχ. Χουρδάκης (Πλεύση Ελευθερίας) 95 έναντι 205 «παρών», και συνεπώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη ότι η μη εκλογή αντιπροέδρου από το κόμμα της οφείλεται στην επιθυμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας «να στερήσει» από το κόμμα της «την τρίτη ψήφο που θα έδινε αντιπρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στη διάσκεψη των προέδρων, όργανο το οποίο αποφασίζει για τον προγραμματισμό των εργασιών της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να αξιοποιήσει εις διπλούν τις κοινοβουλευτικές της ιδιότητες ως πρώην προέδρου της Βουλής και ως πολιτικής αρχηγού: τόσο ως προς τη συχνότητα και τη χρονική διάρκεια των αγορεύσεων-παρεμβάσεών της στις συνεδριάσεις, όσο και με διπλή ψήφο στη Διάσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή