Η νέα Βουλή αποκαλύπτεται – Οι διάλογοι, οι εκκρεμότητες και τα πρόσωπα που ξεχώρισαν

Η νέα Βουλή αποκαλύπτεται – Οι διάλογοι, οι εκκρεμότητες και τα πρόσωπα που ξεχώρισαν

8' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τριήμερη επίσημη πρεμιέρα της οκτακομματικής συνθέσεως Βουλής όπου ανέδειξαν οι κάλπες του Ιουνίου, μπορεί να διέψευσε εκείνους που ανέμεναν εκρήξεις με το καλημέρα, πλην όμως είχε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία διαμορφώνουν την αίσθηση ότι θα έχει αρκετές «εκπλήξεις» και, πάντως, δεν θα είναι βαρετή.

Άτρωτο και κυρίαρχο συμπέρασμα από τη διαδικασία συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είναι πως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και η ισχυρή κοινοβουλευτική γαλάζια πλειοψηφία, με την συμβολική υπεροχή του πρόσφατου υπέρ της εκλογικού αποτελέσματος, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της θητείας της δεν θα έχει σοβαρά αντιπολιτευτικά εμπόδια εντός Βουλής, αλλά έξω από τον ναό της Δημοκρατίας: κατ’ αρχάς εκείνο του θερινού εφιάλτη με τα ακραία κλιματολογική φαινόμενα, αλλά και οποιοδήποτε τυχόν απρόσμενο αρνητικό συμβάν της καθημερινότητας, δεδομένου πως έχοντας ήδη τέσσερα χρόνια στην διακυβέρνηση, στερείται του άλλοθι πως «μόλις παρέλαβε».

Την ίδια στιγμή, σε πολιτικό-νομοθετικό επίπεδο δείχνει διάθεση να αξιοποιήσει στο μέγιστο την προαναφερθείσα υπεροχή της, όπως καταδεικνύουν τα με θετικό πρόσημο πρώτα νομοθετήματα (οικονομικού χαρακτήρα κοινωνικής στήριξης και άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων) ή και άνοιγμα του θέματος αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, συναντώντας μάλιστα κιόλας δηλώσεις επί της αρχής επιδοκιμασίας από διάφορες πλευρές της αντιπολίτευσης.

«Περίοδος χάριτος»

Επί του παρόντος, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να απολαμβάνει μια ιδιότυπη περίοδο χάριτος, καθώς οι βασικοί της πολιτικοί αντίπαλοι, εξ αριστερών και εκ δεξιών, βρίσκονται σε συγκρουσιακή μεταξύ τους τροχιά και ταυτόχρονα σε αναζήτηση βηματισμού στο διαμορφωθέν πολιτικό περιβάλλον, διεκδικώντας έκαστος τον ρόλο του αυθεντικού και σημαντικότερου αντιπολιτευτικού παράγοντα. Σε μειονεκτικότερη θέση εμφανίζεται ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο προέρχεται από ένα αποτέλεσμα το οποίο προκάλεσε σημαντική συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης, αλλά και βιώνει περίοδο ταραγμένης αναζήτησης νέας ηγεσίας και στρατηγικής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας είναι το εμπόδιο στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά είναι και ο πυλώνας μιας προοδευτικής διεξόδου για την κοινωνία, γιατί η κοινωνία μας έχει ανάγκη και διεκδικεί την πρόοδο», σημείωσε ο εκτελών χρέη προσωρινού προέδρου Σωκ. Φάμελλος, για να ακολουθήσουν οι εκ των πιθανών υποψηφίων αρχηγών: «Θέλω να δώσω μια υπόσχεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ να παλεύει και θα είμαστε η φωνή όσων δεν ακούγονται» (Ευκλ. Τσακαλώτος). «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι εδώ και θα αγωνιστεί για να άρει τον κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου και να γίνει η αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη απέναντι στη ΝΔ» (Ν.Παππάς). «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σήμερα είναι περισσότερο πολύτιμος από ποτέ. Για μια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική και ρεαλιστική προοπτική» (Εφη Αχτσιόγλου).

Δίπλα τους, χωροταξικά, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έδωσε τα δικά του διαπιστευτήρια: «Οι καθημερινές μας μάχες θα είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα αναγεννηθεί και θα μεγαλώσει η προοδευτική δημοκρατική παράταξη για να αποκτήσει ξανά η χώρα μας μια ισχυρή εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης τα επόμενα χρόνια». Είναι προφανές ότι ο αγώνας για την κεντροαριστερά τώρα (ξαν)αρχίζει.

Στην αντίπερα όχθη, συναντά κάποιος τις «πατριωτικέ» φωνές: δύο πρωτοεμφανιζόμενες (Σπαρτιάτες και Νίκη) και μία γνωστή (Ελλ.Λύση) που έκαναν επίδειξη των δικών τους διαθέσεων.

«Επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε στην κοινωνία, αλλά εντός αυτής της ιστορικής Αιθούσης, τον αγνό εθνικό πατριωτικό χώρο», είπε ο Β. Στίγκας αρχηγός του κόμματος που στηρίζει, έχοντας και δικούς του βουλευτές, ο πρώην υπαρχηγός των χρυσαυγιτών έγκλειστος Ηλ.Κασιδιάρης. 

«Η Ελληνική Λύση είναι η μόνη σοβαρή πολιτική φωνή. Ο πατριωτισμός είναι μια βιωματική σχέση. Είμαστε η δύναμη που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα», αντιτείνει ο Κυρ. Βελόπουλος. «Η πατριωτική συνείδηση πρέπει και πάλι να αναζωπυρωθεί στις καρδιές των Ελλήνων» λέει από την πλευρά του ο Δ. Νατσιός της «Νίκης».

«Βρίσκομαι εδώ, για να εκπροσωπήσω τους πολίτες και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να χτίσει το πρότυπο, το υπόδειγμα της σύγχρονης αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ξεκάθαρα γνωστός, ο Δημ. Κουτσούμπας τόνισε: «Έχετε αντίπαλο, κύριοι της κυβέρνησης και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σας βάλει εμπόδια, να δυσκολέψει το αντιλαϊκό έργο, για να έχει ο ελληνικός λαός και κατακτήσεις. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι δηλώσεις προθέσεων του ΠΑΣΟΚ να δει θετικά το ζήτημα του άρθρου 16 και της Πλεύσης Ελευθερίας εκείνο της ψήφου των αποδήμων, για το οποίο αναμένεται να προστρέξουν και ψήφοι από τα «πατριωτικά» σχήματα.

Δεξιά της Κεντροδεξιάς

Όπως προαναφέρθηκε, στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο των 2+1 «πατριωτικών» κομμάτων, καταγράφεται  με το καλημέρα ένας έντονος ανταγωνισμός για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία. Ειδικά μεταξύ «Σπαρτιατών» και «Ελλ. Λύσης» οι δηλητηριώδεις αιχμές πάνε κι έρχονται. 

Ωστόσο, δεν έχουν περάσει απαρατήρητα δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι και οι τρεις φραστικά δείχνουν πως περισσότερα «ιδεολογικά» τους ενώνουν, από εκείνα που τους χωρίζουν. Δεύτερον, ότι ο χώρος της υπερσυντηρητικής (ακρο)δεξιάς στην Ελλάδα, μοιάζει να υιοθετεί τα χαρακτηριστικά των ομοϊδεατών τους στο εξωτερικό, αποφεύγοντας -επί του παρόντος- τους τραμπουκισμούς της χρυσαυγίτικης περιόδου. Για κάποιο τμήμα του χώρου, ωστόσο, «κλειδί» για την οριστική διαμόρφωση του προφίλ που θα έχει, εκτιμάται πως θα είναι η περίοδος μετά την αναμενόμενη αποφυλάκιση του ανθρώπου στο όνομα του οποίου αναφέρονται με ευγνωμοσύνη (τα δημόσια και από του βήματος της Βουλής «ευχαριστώ» στον -γνωστό για τη βίαιη συμπεριφορά του Κασιδιάρη- συνεχίζονται). 

Πάντως, οι πιο «σκληρές» φωνές, προήλθαν από το κόμμα Βελόπουλου: «Να θυμάστε ένα πράγμα, θα έχετε εδώ τη Νέμεση. Θα έχετε εδώ τον εφιάλτη σας», προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του κόμματος. «Κάποιοι που κορδώνεστε εδώ με κοστούμια και γραβάτες και σαν παγώνια, έπρεπε να είστε καθήμενοι στα Ειδικά Δικαστήρια», είπε ο νέος βουλευτής του Π. Παπαδάκης. 

Κατά τα λοιπά, και τα τρία σχήματα ομιλούν με θέρμη κατά των μεταναστών, κατά των εμβολιασμών, της διαφορετικότητας, αυτοαποκαλούνται «εθνικιστές» και «πατριώτες» και κάνουν λόγο για την προοπτική ένωσης δυνάμεων. 

«Πορευόμαστε ακολουθώντας τις διδαχές των Ελλήνων προφητών και μαχητών του ευγενούς πνεύματος του ελληνικού εθνικισμού. Σαλπίζουμε και προσκαλούμε σε συμπαράταξη μαζί με όλους τους ελληνόψυχους» (Β. Στίγκας). «Πρέπει να αισθανθεί ο Ελληνας πατριώτης ότι μπορούμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις για να πάμε μπροστά τη χώρα. Όχι διχασμοί, αλλά ένωση δυνάμεων» (Κυρ. Βελόπουλος). «Η πατριωτική συνείδηση πρέπει και πάλι να αναζωπυρωθεί στις καρδιές των Ελλήνων» (Δημ. Νατσιός). Λίγο αργότερα, και αφού είχε προηγηθεί ομιλία βουλευτή της Λύσης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο Σπ. Τσιρώνης (Νίκη) έλεγε: «Χαίρομαι γιατί άκουσα κι άλλες φωνές εντός της Αίθουσας και από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Να το κρατήσουμε αυτό, γιατί η εσωτερική μας πληροφόρηση μάς ειδοποιεί πως θα το χρειαστούμε πολλές φορές, για πολλούς λόγους στο άμεσο μέλλον».

Τα πρόσωπα

Ξεχώρισαν για διαφορετικούς λόγους κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της νέας Βουλής:

Κ. Τασούλας: Ο επανεκλεγείς πρόεδρος, προειδοποίησε εξ αρχής και επί του παρόντος φαίνεται να έχει τον έλεγχο: «Θέλω να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική, που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας η περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας. Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους». Όταν δεν βρισκόταν στο Προεδρείο, παρακολουθούσε τη διαδικασία από τα βουλευτικά έδρανα για πολλές ώρες.

Δημ. Κουτσούμπας: Ένας ισχυρός πόνος στη μέση του, τον ανάγκασε να διακόψει την δευτερολογία του. Η συνεδρίαση διεκόπη για λίγο, προκειμένου να του παρασχεθεί μια καρέκλα και να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Σύντομα φάνηκε να το ξεπερνάει, ενώ δεν έχασε και το γνωστό, χιούμορ του: «Ήταν ένας σπασμός στη μέση. Θα δούμε, το παρακολουθούμε έτσι κι αλλιώς» είπε, για να προσθέσει: «Η συμβουλή βέβαια για να χάσω κιλά, δεν γίνεται».

Ι. Τραγάκης: Η τελική καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου, τον έφερε και στην νέα Βουλή, ως τον παλαιότερο καθώς πρωτοεξελέγη το 1974. «Αισθάνομαι το ίδιο δέος όπως την πρώτη φορά» είπε στην τοποθέτηση του με εμφανή συγκίνηση. «Ως ο αρχαιότερος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο μακροβιότερος εν ενεργεία πολιτικός στην υφήλιο, εύχομαι ειλικρινά και σε σας να ανταποκριθείτε με αφοσίωση, με εργατικότητα, χωρίς τοξικότητα και υπερβολές και χωρίς επιδίωξη εφήμερης δημοσιότητας στο λειτούργημα που υπηρετείτε, το ύψιστο λειτούργημα της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού».

Όλγα Γεροβασίλη: Η βουλευτής του τραυματισμένου ΣΥΡΙΖΑ που είχε λόγο να είναι χαμογελαστή: από τη νέα της θεσμική θέση ως εκ των Αντιπροέδρων, έμεινε μακριά από τα εσωκομματικά χαρακώματα, και έτυχε ζεστής υποδοχής από την πλειοψηφία των κομμάτων στα νέα της καθήκοντα. «Είναι η πρώτη στιγμή που ανεβαίνω στο βήμα, να ευχαριστήσω όλες και όλους από καρδιάς και για τη στήριξή σας, και δεν εννοώ μόνο την ψήφιση, και να σας εκφράσω, να διατυπώσω, να υποσχεθώ ότι θα υπηρετήσω τη θέση της Αντιπροέδρου της Βουλής με βάση τους κοινοβουλευτικούς κανόνες και προφανώς την υπεράσπιση της δημοκρατίας», είπε, με τα αμήχανα αυτή τη φορά χαμόγελα να πολλαπλασιάζονται, καθώς αρκετές φορές, τώρα στην αρχή, δεν κατάφερνε να χειριστεί τον μηχανισμό καθορισμού χρόνου ομιλίας για τους βουλευτές που έπαιρναν το λόγο.

Διάλογοι

Ακούστηκαν και αυτά…

Α) 

Βελόπουλος: Κύριε Βορίδη. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ είναι κυβέρνηση Σημίτη. Ακούστε τώρα. Σύνθημα Σημίτη προεκλογικά…

Τασούλας: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να απευθύνεστε προς τη Βουλή και όχι προς άτομα. Αυτό λέει ο Κανονισμός, προς τη Βουλή, όχι προς άτομα.

Κυρ. Β.: Είναι συμπάθειά μου ο κ. Βορίδης, τον ξέρω από παλιά. 

Κ.Τ.: Παρά τις συμπάθειές σας, εδώ ήρθαμε για να καταπιέσουμε τις συμπάθειές μας, όχι να τις αναδείξουμε. 

Κυρ.Β.: Πάντως, η αντιπάθειά σας φαίνεται συνεχώς προς το πρόσωπό μας, αλλά δεν πειράζει.

Β)

Κ.Βελόπουλος: Τι χαμόγελο ο κ. Βορίδης! Αυτό το αλαζονικό, ξέρετε το μπλαζέ. Το έχετε, δεν είναι κακό. 

Εσείς είστε από χωριό, κύριε Χαρδαλιά, είστε από επαρχία.

Ν. Χαρδαλιάς: Είναι καμάρι μου που είμαι από χωριό!

Κ.Β.: Και εγώ. Το μπλαζέ το έχουν άλλοι, σου λέω. Μην μπερδεύεσαι. Γιατί πετάγεσαι; Εσένα είπα;

Ν.Χ.: Ισοπεδώνετε τα πάντα.

Κ.Τασούλας: Μην απαντάτε, μην απαντάτε.

Γ)

Δημ. Κουτσούμπας: Στον χρόνο μου είμαι. Σας ευχαριστώ.

Κ. Τασούλας: Κύριε Κουτσούμπα, πώς το κάνατε αυτό; Να μας το μάθετε.

Δ.Κ.: Σταματάω να λέω παραπάνω πράγματα. Θα μπορούσα να πω άλλα τόσα, αλλά δεν χρειάζεται. 

Κ.Τ.: Μπορείτε να γράψετε ένα άρθρο.

Εκκρεμότητες

Τέλος, αλλά όχι μοναδικό ή και έσχατο στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, είναι πως έχουν ανοίξει και ορισμένα «διαδικαστικά» ζητήματα των οποίων η διευθέτηση είχε παραπεμφθεί για αμέσως μετά τη λήξη των προγραμματικών. Ένα εξ αυτών είναι η χωροθέτηση των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων εντός της Ολομέλειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, ως γνωστόν, εγείρει θέμα με την παρουσία των «Σπαρτιατών» ακριβώς στα πίσω από εκείνον «ορεινά» έδρανα, ενώ τόσο αυτό όσο και εκείνο της τοποθέτησης της «Νίκης» πίσω από το ΠΑΣΟΚ, έχει προκαλέσει πολυκερματισμό των βουλευτών τόσο της Κουμουνδούρου όσο και της Χαρ. Τρικούπη, όταν είναι παρόντες και οι 300. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να φανεί πώς και αν θα ρυθμιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή