«Κλειδώνει» ο νέος νόμος για την ψήφο των αποδήμων

«Κλειδώνει» ο νέος νόμος για την ψήφο των αποδήμων

Αναμένεται να ψηφιστεί από 220 βουλευτές – Υπέρ τάσσονται, πέραν της Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευρύτατη πλειοψηφία που συνδιαμορφώνουν πέντε κόμματα, συγκεκριμένα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, δηλαδή συνολικά 220 βουλευτές, αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το νομοθέτημα που αίρει τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων. Η πλειοψηφία αυτή υπερκαλύπτει ήδη το συνταγματικά προβλεπόμενο όριο των 200 βουλευτών και ως εκ τούτου η ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή από τις προσεχείς κιόλας ευρωεκλογές. «Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτή την ημέρα με τη διαμόρφωση, στην αρχή αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας, μιας ιστορικής συναίνεσης», σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης που προηγήθηκε αφιερώθηκε στο εύρος του εκλογικού σώματος στο οποίο αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση. Ακούστηκαν αρκετές εκδοχές αναφορικά με το πόσες χιλιάδες αποδήμων θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες, στον τόπο διαμονής τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος έδωσε συνοπτικά την εξής προσέγγιση: «Στην απογραφή του 2001, αν παίρναμε μόνο τους Ελληνες πολίτες που κατοικούν εντός Ελλάδας ήταν περίπου 8.200.050. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν περίπου 9.400.000, άρα είχαμε μια διαφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο παραπάνω. Τι είναι αυτοί; Πρώτον, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και τη μέρα της απογραφής δεν βρίσκονταν εντός Ελλάδας. Αρα, λοιπόν, ο μετανάστης, ο Ελληνας πολίτης, ο οποίος έφυγε και δεν έρχεται στην απογραφή να γραφτεί, σωστά βρίσκεται στους εκλογικούς καταλόγους». Από αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ που τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου, ετέθη θέμα διενέργειας απογραφής. «Είχε κάνει απόπειρες παλιά και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, είναι πολύ δύσκολο να γίνει σωστή απογραφή», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.

«Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις μας και στις αρχές μας και η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου του εκλέγειν από τους εκτός επικρατείας εκλογείς είναι μια τέτοια αρχή μας», σημείωσε από την πλευρά του αιτιολογώντας το «ναι» ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Δουδωνής. Εκ μέρους των Σπαρτιατών ο Π. Δημητριάδης σημείωσε: «Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει ελλείψεις. Κινείται, όμως, προς τη θετική κατεύθυνση».

Για τη διαμόρφωση «μιας ιστορικής συναίνεσης» έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Γ. Αποστολάκης της Νίκης ανέφερε: «Οι απόδημοι είναι κατά βάση συντηρητικοί και πατριώτες. Το κόμμα μας τάσσεται υπέρ». Επίσης, ο Αλ. Καζαμίας της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε: «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ψήφου και οι οποίοι κωλύονται να το ασκήσουν. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα».

Στον αντίποδα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Ξανθόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Με βάση το δίκαιο του αίματος, της ιθαγένειας που έχουμε στην Ελλάδα, ο καθένας ο οποίος έλκει καταγωγή από Ελληνα πρόγονο δικαιούται να εγγραφεί. Αυτού του είδους η δυνατότητα ενδεχομένως να δημιουργήσει και ένα εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδος ισοβαρές με αυτό το εκλογικό σώμα εντός Ελλάδος».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Γκιόκας τόνισε: «Η κυβέρνηση διαμορφώνει ουσιαστικά ένα εκλογικό σώμα που, δυνητικά, μπορεί να είναι τεράστιο και ανυπολόγιστο και το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και ψηφοφόρους που δεν έχουν κανέναν απολύτως κοινωνικό και οικονομικό δεσμό με την Ελλάδα. Ψηφοφόρους που μπορεί να μην έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, παρά μόνο για διακοπές». Σε ό,τι αφορά την Ελλ. Λύση, ο Π. Σαράκης ανέφερε πως «επιφυλασσόμαστε».

Σήμερα πραγματοποιείται συνεδρίαση ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων και στη συνέχεια θα υπάρξει καταληκτική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή