Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθηνα και Θεσσαλονικη

Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθηνα και Θεσσαλονικη

Διερευνάται ωστόσο η χρηματοδότηση για 200 λεωφορεία φυσικού αερίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 και συγκεκριμένα έως το τέλος Απριλίου του 2024 αναμένεται να τεθούν σε κυκλοφορία στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία της Yutong Bus, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου μεταφορών και υποδομών.

Την ίδια στιγμή, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να ολοκληρωθεί η παραλαβή του συνόλου των 650 νέων λεωφορείων (ηλεκτρικών και φυσικού αερίου) έως τα μέσα του 2025, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως για το τμήμα του διαγωνισμού (τμήμα 2) που αφορά την προμήθεια 200 αστικών 12μετρων αστικών λεωφορείων φυσικού αερίου, διερευνάται η εξεύρεση χρηματοδότησης για την παραλαβή τους.

Αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις. Σημειώνεται πως στόχος του «πολύπαθου» διαγωνισμού -ο οποίος έχει προκηρυχθεί από το 2021 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί- είναι η ανανέωση του γηρασμένου στόλου του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ και η προμήθεια λεωφορείων που θα συμμορφώνονται με την κοινοτική οδηγία, βάσει της οποίας το 33% των αστικών λεωφορείων πρέπει να είναι “καθαρά” έως το 2025

«Το δεύτερο και τρίτο τμήμα είναι για λεωφορεία φυσικού αερίου, 12 μέτρων και 18 μέτρων. Πρόκειται για 300 λεωφορεία, στο σύνολό τους είναι για την Αθήνα. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των δικαιολογητικών και των προσφορών, ξεκινάει η διαδικασία σύναψης της σύμβασης με αποστολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένονται, για το τμήμα 3, τα πρώτα λεωφορεία στις αρχές του 2024 και διερευνάται η εξεύρεση χρηματοδότησης για το τμήμα 2. Γιατί; Από 1/1/2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα λεωφορεία φυσικού αερίου δεν είναι πράσινα, άρα θα πρέπει να βρούμε χρηματοδότηση από άλλους πόρους για να μπορέσουμε να προμηθευτούμε και αυτά τα λεωφορεία» ανέφερε ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την ενημέρωση για την σύμβαση της προμήθειας των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορεία -εκ των οποίων τα 140 θα κατευθυνθούν στην Αθήνα και 110 στην Θεσσαλονίκη- μετά από τις «αντιρρήσεις» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτό τελικά έδωσε το “πράσινο” φως στα τέλη Ιουλίου με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης. «Τέλος Απριλίου αναμένονται τα νέα λεωφορεία να είναι στους δρόμους στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος επεσήμανε πως για να ολοκληρωθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει να γίνουν εργασίες σε επίπεδο υποδομών από τον ΔΕΔΔΗΕ για αύξηση ισχύος, στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ κ.α. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο διαγωνισμό 650 λεωφορείων, το υπουργείο μεταφορών προχώρησε χθες στην έναρξης σύνταξης του τεύχους διακήρυξης, διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ στόχος είναι να παραληφθούν συνολικά 1.300 νέα λεωφορεία σε βάθος 4ετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή