Ελληνοτουρκικά: Στόχος η διατήρηση του μομέντουμ

Ελληνοτουρκικά: Στόχος η διατήρηση του μομέντουμ

Η «επόμενη ημέρα» της συνάντησης των Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Αγκυρα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Στην Αθήνα μεταφέρεται το επόμενο τεχνικό ραντεβού για τα ελληνοτουρκικά, μετά, βεβαίως, την επικείμενη πολιτική συνάντηση των δύο ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 18 Σεπτεμβρίου. Το διήμερο 16 και 17 Οκτωβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα με ευρύ διπλωματικό επιτελείο ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακσαπάρ, για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα. Στις 16 θα διεξαχθεί ο πολιτικός διάλογος υπό την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ στις 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για τη θετική ατζέντα με την ευθύνη του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

Παράλληλα δρομολογείται να επιστρέψει η ευθύνη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στη διπλωματική υπηρεσία. Εν ολίγοις να τεθεί επικεφαλής της ελληνικής ομάδας έμπειρος διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία οκτώ χρόνια. Στην «Κ» της περασμένης Κυριακής περιγράφηκε πως η ευθύνη για τα ΜΟΕ ετέθη υπό στρατιωτικό, ενώ έως τότε την είχε διπλωμάτης, προκειμένου να δημιουργηθεί υγειονομική ζώνη γύρω από τον Πάνο Καμμένο, τον οποίον στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, δεν εμπιστεύονταν. Οι συζητήσεις για την επιστροφή σε καθεστώς με επικεφαλής διπλωμάτη έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους οκτώ μήνες και δεν συνδέονται με την παρούσα συγκυρία, ούτε, βέβαια, και συζητήθηκαν επί προσωπικού μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα. Η ανακίνηση του ζητήματος οφειλόταν στη διαπίστωση ότι από το 2015 και έπειτα όσοι γύροι ΜΟΕ πραγματοποιήθηκαν, «σκόνταψαν» στη σύμφυτη δυσκολία που είχαν να συνεννοηθούν ακόμη και για πολύ απλά ζητήματα (ανταλλαγή σπουδαστών στρατιωτικών σχολών κ.ά.) οι αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές. Βέβαια δεν πρέπει να λησμονείται ότι μεγάλο τμήμα τής μετά το 2015 περιόδου, ιδιαίτερα από το 2018 και μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, συνέπεσε με τη χειρότερη καμπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον 21ο αιώνα. Ο χρόνος επανεκκίνησης των ΜΟΕ έχει εκ των πραγμάτων μετατεθεί, ενώ όπως όλα δείχνουν και μια συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και Γιασάρ Γκιουλέρ δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ικανοποίηση

Στην Αθήνα υπάρχει, πάντως, ικανοποίηση για τη θετική ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τη συνάντηση των κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Αγκυρα. Η προσπάθεια που προηγήθηκε προκειμένου να προκύψει αυτή η θετική εικόνα ήταν έντονη και από τις δύο πλευρές. Αλλωστε και οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τις πάγιες απόψεις της Ελλάδας και της Τουρκίας αντιστοίχως, χρησιμοποιώντας μεν ηπιότερους χαρακτηρισμούς, καταγράφοντας δε περιληπτικά τις αντιλήψεις τους. Εν ολίγοις, στις βασικές διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας κανένας από τους δύο υπουργούς δεν μετακινήθηκε. Ισως το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα ήταν ότι ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε την άποψη της Αθήνας περί διεθνούς δικαίου (που εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπει στη διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ), ενώ ο κ. Φιντάν επανήλθε στην τουρκική αντίληψη περί διαλόγου «άνευ όρων» για όλα.

Στην Αθήνα, δρομολογείται η επιστροφή της ευθύνης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στη διπλωματική υπηρεσία.

Οπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της «Κ» Μανώλης Κωστίδης, στην προσπάθεια να «σπάσει ο πάγος» στην πρώτη διμερή συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί μίλησαν ακόμη και για ποδόσφαιρο (ο κ. Γεραπετρίτης υποστηρίζει τον Ολυμπιακό, ενώ ο κ. Φιντάν είναι φίλαθλος της Φενέρμπαχτσε).

Ενόψει όλων αυτών των προγραμματισμένων και υπό συζήτηση συναντήσεων, είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα νηνεμίας που έχει επικρατήσει στο Αιγαίο από τον περασμένο Φεβρουάριο σε επιχειρησιακό πεδίο. Πάντως προεξοφλείται ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πέρα από τις νατοϊκές ασκήσεις, στις οποίες οι ελληνικές και οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται, στο Αιγαίο δεν θα πραγματοποιηθούν παρά μικρής κλίμακας γυμνάσια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT