Στίγκας: Μεταξύ Αρείου Πάγου και Εκλογοδικείου

Στίγκας: Μεταξύ Αρείου Πάγου και Εκλογοδικείου

Η «κυβίστηση» Στίγκα και τα σενάρια αποβολής από τη Βουλή

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι από τις λίγες φορές στη Μεταπολίτευση που επικεφαλής κοινοβουλευτικού κόμματος καλείται να καταθέσει σε ανώτατο εισαγγελικό επίπεδο, από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για βαριές καταγγελίες, όπως αυτές που διατύπωσε δημόσια ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

Ο Βασίλης Στίγκας, που δημόσια μίλησε για «Δον Κορλεόνε» και «Greek Mafia» στους κόλπους του κόμματός του, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς εις βάρος του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ότι διαδραματίζει αθέατα ηγετικό ρόλο στους Σπαρτιάτες, τα πήρε όλα πίσω όταν κλήθηκε να καταθέσει στοιχεία ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η εισαγγελική παρέμβαση σε τόσο υψηλό επίπεδο και η διενέργειά της από την ίδια την εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, υπαγορεύθηκαν από τη σοβαρότητα των καταγγελιών από τον επικεφαλής ενός κόμματος με κοινοβουλευτική παρουσία. Ομως την παραμονή της κατάθεσης Στίγκα στον Αρειο Πάγο, την περασμένη Τρίτη, το κλίμα στους Σπαρτιάτες άλλαξε άρδην. Τρεις αποσκιρτήσαντες βουλευτές γύρισαν πίσω, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος δημόσια ανακάλεσε τα περί παράνομων πρακτικών πίσω από την πλάτη του και μέσα στο κόμμα του, λησμονώντας όσα είχε πει για τον Ηλία Κασιδιάρη.

Την τακτική της «κωλοτούμπας» συνέχισε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εμφανιζόμενος και ενώπιον της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη, σε μια κατάθεση που κράτησε τρεις ώρες στον Αρειο Πάγο και θα συνεχιστεί την προσεχή εβδομάδα. Με έναν ατελείωτο μονόλογο προσπάθησε να πείσει για μόνο ένα πράγμα: ότι ο έγκλειστος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, τον οποίο στηρίζει για τον Δήμο Αθηναίων, δεν είναι ο αφανής αρχηγός των Σπαρτιατών. Πληροφορίες αναφέρουν στην «Κ» ότι κατά την πρώτη κατάθεση του Βασίλη Στίγκα, η εισαγγελέας δεν έφθασε στο σημείο να υποβάλει ερωτήσεις, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Αλλωστε, πηγές της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου τόνιζαν με έμφαση ότι η έρευνα θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς όπως ανέφεραν «δεν μπορεί να ισχύσει για τόσο σοβαρές καταγγελίες το «είπα – ξείπα».

Στην περίπτωση που καταδειχθεί ότι ο Κασιδιάρης έχει ηγετικό ρόλο στους Σπαρτιάτες, θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η κομματική χρηματοδότηση, κάτι που είχε συμβεί και με τη Χρυσή Αυγή.

Οι κίνδυνοι

Η «κυβίστηση» Στίγκα την παραμονή της κατάθεσής του αποδόθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη απόδειξη, με στοιχεία και μέσω της ποινικής έρευνας του Αρείου Πάγου, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την κοινοβουλευτική παρουσία των Σπαρτιατών, αν αποδειχθεί ότι αφανής ηγέτης τους είναι ο Κασιδιάρης.

Αν συμβεί αυτό, αν δηλαδή προκύψει από τη δικαστική έρευνα, ή από στοιχεία που θα προσκομιστούν από τις αρχές ασφαλείας, ότι ο Κασιδιάρης κάνει κουμάντο στο κόμμα, τότε, όπως τονίζουν στην «Κ» δικαστικές πηγές, ο νόμος που απαγορεύει στους εγκλείστους της Χ.Α. να έχουν κοινοβουλευτική ανάμειξη, έστω και υποκρυπτόμενη, δι’ αντιπροσώπου, θα ενεργοποιηθεί.

Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που καταδειχθεί ότι ο Κασιδιάρης έχει ηγετικό ρόλο στους Σπαρτιάτες; Πρώτα πρώτα, όπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί στην «Κ», θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η κομματική χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, κάτι που είχε συμβεί και με τη Χρυσή Αυγή αποδυναμώνοντάς τη. Το ενδεχόμενο κόψιμο της χρηματοδότησης ενδέχεται να αποτελέσει διοικητικό μέτρο μέσω του οποίου θα ασκηθεί, όπως είναι φυσικό, μεγάλη πίεση στους Σπαρτιάτες, ενώ δεν αποκλείεται από την εισαγγελική έρευνα του Αρείου Πάγου τελικά να προκύψουν και αξιόλογα στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να εμπλέξουν κάποιους από τους Σπαρτιάτες στη δίνη ποινικών διαδικασιών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτική βιωσιμότητα του εν λόγω πολιτικού σχηματισμού.

Παράλληλα, όμως, οι Σπαρτιάτες έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της κρίσης του Εκλογοδικείου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχουν ήδη ασκηθεί τρεις προσφυγές. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εξαιρετικά σημαντικό, πρωτίστως από πολιτικής πλευράς, ενώ σχετίζεται με τη νομιμότητα στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος εξηγεί στην «Κ» ότι το Εκλογοδικείο θα κληθεί να κρίνει τη νομιμότητα ύπαρξης στο Κοινοβούλιο των Σπαρτιατών, με αιχμή το αν ο Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός ηγέτης τους. Τι όμως μπορεί να γίνει;

Σε 12 περιφέρειες

Eίναι ενδεχόμενο οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Εκλογοδικείου να τεθούν εκτός Βουλής; H απάντηση των συνταγματολόγων είναι σε θεωρητικό επίπεδο θετική. Ομως, όπως εξηγεί ο κ. Μποτόπουλος, αν η δικαστική απόφαση είναι αρνητική για τους Σπαρτιάτες, τότε τρία πράγματα μπορεί να συμβούν. Να ξαναγίνουν εκλογές σε όλη την επικράτεια, γεγονός απίθανο από κάθε άποψη, να διεξαχθούν μόνο στις εκλογικές περιφέρειες, 12 τον αριθμό, που έχουν εκλεγεί βουλευτές των Σπαρτιατών –και αυτό μοιάζει πολιτικά απίθανο– και τέλος το Εκλογοδικείο να λύσει τον πολιτικό και νομικό γρίφο. Πώς; Να μην αποφασίσει προκήρυξη νέων εκλογών, αλλά να κατανείμει τις έδρες των Σπαρτιατών σε άλλα κόμματα με βάση τα εκλογικά ποσοστά τους και τα υπόλοιπά τους. Ασκηση που, για να λυθεί, ενδέχεται να θυμίζει το αίνιγμα της Σφίγγας και όχι του Στίγκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή