Ερντογάν: Ικανοποίηση για παραίτηση Μενέντεζ

Ερντογάν: Ικανοποίηση για παραίτηση Μενέντεζ

Ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε πως είναι δυνατή η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα F-16, ενώ μίλησε και πάλι για «δύο κράτη» στην Κύπρο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την απόλυτη ικανοποίηση της Αγκυρας από την παραίτηση του Μπομπ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως τώρα έχει δημιουργηθεί «ευκαιρία» για την έγκριση του τουρκικού αιτήματος αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των F-16.

«Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Mπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα παρακολουθήσει τώρα στενά αυτή τη διαδικασία. Αλλά τώρα θα ήταν ωφέλιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του (σ.σ. Αντονι Μπλίνκεν). Με αυτόν τον τρόπο ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα F-16. Οχι μόνο για τα F-16, αλλά για όλα τα άλλα θέματα», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν, παραδέχθηκε πως η Αγκυρα έχει ανάγκη από την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 και δήλωσε ότι «η έξοδος του Μενέντεζ μάς δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα διαχειριστεί τους τομείς που πρέπει».

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν συνδέσει το ζήτημα των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ανέφερε ότι «η απόφαση σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί πλέον από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινοβουλίου μας πότε θα λάβει αυτή την απόφαση και ποια θα είναι αυτή. Οταν έρθει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Βουλής, θα δούμε μαζί ποια θα είναι η απόφαση». Πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας φρόντισε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού τόνισε πως για το θέμα αυτό ο Χακάν Φιντάν ήδη είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν. «Ελπίζω ότι αν είναι πιστοί στην υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιό μας θα είναι επίσης πιστό στην υπόσχεσή του. Τα μέτρα θα ληφθούν αναλόγως», ανέφερε.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε πως στην επόμενη συνεδρίαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών τον Νοέμβριο θα δει «την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” στη συνάντηση αυτή, ως παρατηρητή». Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «από εδώ και πέρα έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Εν τω μεταξύ, τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» επανέφερε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ. Σε τελετή καθέλκυσης δύο πλοίων ανοιχτής θαλάσσης του τουρκικού ναυτικού, ο κ. Γκιουλέρ υποστήριξε ότι «με την ένταξη αυτών των πλοίων μας, το ναυτικό μας θα αυξήσει την ισχύ και την ικανότητά του στη “Γαλάζια Πατρίδα” και θα ενισχύσει τη θέση του ανάμεσα στους ισχυρούς στόλους του κόσμου».

Πρόταση μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Ε.Ε.

Την πρότασή του για συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αποκάλυψε πως έχει κάνει τις σχετικές προτάσεις και σύντομα θα διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πως η επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ελπίζει ότι θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, ενώ αργότερα ο ίδιος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως η πιο ορθολογική διαδρομή της μεταφοράς του φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας. «Αυτό το συζητήσαμε κατά την τελευταία μας συνάντηση και ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επίσης ευκαιρίες συνεργασίας όσον αφορά τις εργασίες γεωτρήσεων. Εχουμε δώσει οδηγίες στους αρμόδιους συνεργάτες μας να εκπονήσουν τεχνικές μελέτες σχετικά με αυτό. Θα διευκρινίσουμε το συντομότερο δυνατόν τις λεπτομέρειες, όπως τη διαδρομή, το χρονοδιάγραμμα και τις περιοχές των γεωτρήσεων, στις προσεχείς συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή