Πολιτικά κέρδη προσδοκά το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικά κέρδη προσδοκά το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στρέφει την προσοχή του στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο αρχικά στους απογοητευμένους από τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ενόψει των προσεχών δύο εκλογικών αναμετρήσεων για την αυτοδιοίκηση την Κυριακή και την Ευρωβουλή το 2024, καθώς και με την προσοχή εστιασμένη στην προσαρμογή της πολιτικής στρατηγικής του στις νέες συνθήκες, η ηγεσία του ΚΚΕ «υποδέχεται» την αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το ΚΚΕ η εκλογή Κασσελάκη δεν αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο γεγονός που αφορά απλώς τον τραυματισμένο από τις συντριπτικές ήττες ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως σταθμός σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο «ανασύνθεσης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας», το οποίο συμπεριλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ. «Είναι», λέγεται χαρακτηριστικά, «μια προσπάθεια αναμόρφωσης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του κεντροαριστερού πόλου, καθώς το σύστημα έχει ανάγκη από μια εναλλακτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Από την πρώτη στιγμή, βεβαίως, ο Περισσός επιφύλαξε άκρως επιθετικά σχόλια για το κόμμα του οποίου σήμερα ηγείται ο κ. Κασσελάκης. Χαρακτηριστικά έγινε λόγος για «φαινόμενα πολιτικού εκφυλισμού» και «εξόφθαλμη πολιτική παρακμή». Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, τα βέλη του Περισσού δεν είχαν στόχο μόνο τον νέο πρόεδρο, αλλά και τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Για τον διάδοχο του Αλ. Τσίπρα μεταξύ άλλων σημειώνεται πως προχώρησε σε «απροκάλυπτη αντιγραφή της ατζέντας και των συνθημάτων της Ν.Δ., όπως τα περί “αριστείας” και “καλών βιογραφικών”», ενώ παράλληλα τονίζεται ότι εξαγγέλλει «ορισμένα πράγματα που περιέχονται στο πρόγραμμα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, όπως η πρόταση για μισθοφορικό στρατό». Από την άλλη υπενθυμίζονται οι πολιτικές που υπηρέτησαν ως μέλη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στελέχη όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κ.ά.

Στο ΚΚΕ δεν αποκλείουν και κλασικές αλλαγές στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανεξαρτητοποιήσεων ή και αποχωρήσεις στελεχών από την Κουμουνδούρου. Σε αντίθεση, ωστόσο, πιθανώς με άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για ενσωμάτωση κάποιων εκ των πρώτων στην κόκκινη Κ.Ο. Σε επόμενο στάδιο, πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν συναντήσεις με στελέχη, όπως πρώην πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαχωρίζουν τη θέση τους από τα διαδραματιζόμενα στην Κουμουνδούρου.

Στην παρούσα φάση ο Περισσός θα ήθελε να λειτουργήσει ως μαγνήτης πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και νιώθει ότι έχει δεχθεί σφαλιάρα με τις τελευταίες εξελίξεις, έχει επιλογή και στις εκλογές και στη γενικότερη πολιτική του στάση. Δεν μπορεί να προσβλέπει στην ανασύνθεση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας και στις ομάδες και παρατάξεις που τον οδηγούν στον ίδιο δρόμο», είναι το μήνυμα που εκπέμπει το ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή