Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Λευκός καπνός» σε 7 περιφέρειες και 3 μεγάλους δήμους – Β’ γύρος για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Λευκός καπνός» σε 7 περιφέρειες και 3 μεγάλους δήμους – Β’ γύρος για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Σε έξι περιφέρειες, νικητές αναδεικνύονται υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας και στην Κρήτη ο υποψήφιος που υποστήριζε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. Πειραιάς, Λάρισα και Ηράκλειο εκλέγουν από απόψε δήμαρχο

7' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή αναδεικνύουν, όπως όλα δείχνουν, επτά από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, οι δήμαρχοι θα προκύψουν από το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα ως προς τη δυναμική των κομμάτων τους, έδειξαν στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε ανανέωση στο κόμμα, και έκανε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας σε στήριξη στον Χάρη Δούκα απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Οι περιφερειάρχες επικράτησαν

Σε έξι περιφέρειες, νικητές αναδεικνύονται υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας: στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς, στη Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στην Ηπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός και στο Νότιο Αιγαίο ο Γεώργιος Χατζημάρκος. Στην Κρήτη, επικράτησε ο υποψήφιος που στήριζε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία, ο Σταύρος Αρναουτάκης.  

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Λευκός καπνός» σε 7 περιφέρειες και 3 μεγάλους δήμους – Β’ γύρος για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα-1

Οι μεγάλοι δήμοι

Σε ό,τι αφορά τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, το αποτέλεσμα κρίθηκε από την πρώτη Κυριακή στον Πειραιά όπου εξελέγη για τρίτη φορά ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, ενώ δήμαρχο εκλέγει και η Λάρισα – τον Αθανάσιο Μαμάκο – καθώς και το Ηράκλειο, τον Αλέξη Καλοκαιρινό. 

Στην Αθήνα, στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών περνά ο Κώστας Μπακογιάννης με ποσοστό άνω του 41,2% και ο Χάρης Δούκας με ποσοστό άνω του 14,2% που έχει ήδη λάβει τη δημόσια στήριξη του τρίτου, Κώστα Ζαχαριάδη, οποίος συγκέντρωσε 13,3%.. 

Στη Θεσσαλονίκη, τη δημαρχία θα διεκδικήσουν ο απερχόμενος Κωνσταντίνος Ζέρβας (27,3%) και ο Στυλιανός Αγγελούδης (25,77%), ενώ στην Πάτρα, ο «προπορευόμενος» Κωνσταντίνος Πελετίδης (40,17%) θα αντιμετωπίσει τον Κωνσταντίνο Σβόλη (25,84%).  

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: Οι πολίτες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ

«Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και τις επιλογές της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην επικράτηση Χαρδαλιά και Τζιτζικώστα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. «Το γαλάζιο του χάρτη πρέπει να είναι γαλάζιο της δημιουργίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους περιφερειάρχες. 

Κασσελάκης: Η «ανανέωση χθες» αρχίζει αύριο

Την άμεση ανανέωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και την εμψύχωση του ανθρώπινου δυναμικού, προανήγγειλε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα ένα «πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα να έχει μία νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο». «Το βλέπετε στη Θεσσαλία, όπου ο παντοδύναμος περιφερειάρχης υπέστη μεγάλης απώλειες και συγχαίρω τον Δημήτρη Κουρέτα».

Ανδρουλάκης: Είμαστε η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση

«Το αποτέλεσμα των εκλογών απόψε είναι καθαρό: Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία. Είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Ανδρουλάκης. «Έχουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και θα τα πετύχουμε μαζί με τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της χώρας (…)  παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία».

Κουτσούμπας: Ενισχύεται το κύρος του ΚΚΕ

Την άνοδο των ποσοστών για τους υποψήφιους που στήριξε το ΚΚΕ, υπογράμμισε στην πρώτη δήλωσή του για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. «Παρότι ο συσχετισμός παραμένει πολύ αρνητικός, σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού χαρακτήρα υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως το ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 13 Περιφέρειες είναι πάνω από 10%, έναντι 6,86% στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.

Η εικόνα στις Περιφέρειες

Με καταμετρημένο περίπου το 60%, οι περιφερειάρχες που μόλις ολοκλήρωσαν τη θητεία τους. προηγούνται στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας.

Σε 10 περιφέρειες της χώρας προηγούνται υποψήφιοι που υποστηρίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

Στην Αττική, με ενσωμάτωση 64,42% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νίκος Χαρδαλιάς, επικράτησε των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,50%. Επεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ιωακειμίδης, με ποσοστό 15,74%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Ιωάννης Πρωτούλης, με ποσοστό 13,99%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο 60,11% της ενσωμάτωσης, προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, με ποσοστό 41,65%, ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,36%.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,75% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, με ποσοστό 40,38%, ενώ ο υποψήφιος που προς το παρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό και καταλαμβάνει έως τώρα το 33,76%.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νεκτάριος Φαρμάκης, φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,46%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,16%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13%.

Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα στο 63,25% της ενσωμάτωσης δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: Ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,61%, ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 36,05%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 62,01%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,93%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,44%.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,35% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,11%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,12%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 31,63% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,12%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, με ποσοστό 27,90%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,38%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,15%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,54%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Σωτήριος Αβραμόπουλος, συγκεντρώνει το 8,06% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,23%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,67% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,23%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,08%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,52% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,13%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,63%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,43% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,69%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,20% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 57,88% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,52%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,74%.

Η εικόνα στους επτά δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών

Σε τέσσερις δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών η εκλογή δημάρχου θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, ενώ για τους υπόλοιπους τρεις δήμους υπήρξε ανανέωση της εμπιστοσύνης για τους νυν αιρετούς.

Την επόμενη Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν τους τοπικούς άρχοντες οι δημότες σε:

  • Αιγάλεω, όπου θα αναμετρηθούν ο Λάμπρος Σκλαβούνος που λαμβάνει το 37,60% των ψήφων με τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Γκίκα που συγκεντρώνει ποσοστό 24,73%
  • Ιλιον, στο οποίο ο Νίκος Ζενετος με 39,92% θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με αντίπαλο την Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου με 32,30%.
  • Πετρούπολη, τον δημαρχιακό θώκο της οποίας θα διεκδικήσουν ο νυν δήμαρχος Στέφανος Βλάχος που συγκεντρώνει το 36,43% των ψήφων και ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος που λαμβάνει ποσοστό 28,76%
  • Χαϊδάρι, όπου ο δήμαρχος Ευάγγελος Ντηνιακός με 31,22% θα αναμετρηθεί ή με τον προηγούμενο δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο που λαμβάνει 27,31% ή με τον ‘Αρη Πανόπουλο, ο οποίος συγκεντρώνει μέχρι τώρα το 26,30% των ψήφων.

Την επανεκλογή τους από την πρώτη Κυριακή των εκλογών εξασφάλισαν οι δήμαρχοι Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης με 77,70%, Αγίων Αναργύρων – Καματερού Γιώργος Σταύρος Τσίρμπας με 63,03% και Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος που εξασφαλίζει ποσοστό 46,86%.

Ανετη επανεκλογή και για ακόμη 7 δημάρχους στο λεκανοπέδιο Αττικής

Ανετη επανεκλογή από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζουν τουλάχιστον ακόμα επτά δήμαρχοι του λεκανοπεδίου Αττικής.

Αναλυτικά, επανεκλέγονται και οι Γιώργος Παπανικολάου στη Γλυφάδα, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γιάννης Κωνσταντάτος στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Παππούς στη Φυλή, Γιώργος Μαρκόπουλος στο Γαλάτσι και Ανδρέας Κονδύλης στον Αλιμο. Για δεύτερη φορά επανεκλέγεται άνετα ο Σπύρος Βρεττός ως δήμαρχος Αχαρνών.

Ανετη επικράτηση εξασφάλισε από τους εκλογείς του Δήμου Κηφισιάς και ο Βασίλης Ξυπολυτάς, ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος για πρώτη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή