«Προγραφή» Πολάκη, σιωπή ΣΥΡΙΖΑ

«Προγραφή» Πολάκη, σιωπή ΣΥΡΙΖΑ

Αήθης επίθεση κατά του σκιτσογράφου της «Κ» Δημήτρη Χαντζόπουλου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φρασεολογία βγαλμένη από εγχειρίδια ολοκληρωτισμού αντέδρασε ο Παύλος Πολάκης, με χθεσινή ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, σε γελοιογραφία του Δημήτρη Χαντζόπουλου που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» το Σάββατο. Ο Πολάκης χαρακτήρισε τον σκιτσογράφο «κακέκτυπο ανθρώπινου είδους». Η φράση αυτή του γενικού συντονιστή των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από την εκκωφαντική αφωνία της Κουμουνδούρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Το μέτρο του ολοκληρωτικού λόγου στην πολιτική, εκείνο που προσδίδει σε μια έκφραση φασιστικό ήθος και άρωμα, καθορίζεται από την πρόθεση των πολιτικών να αμφισβητούν την ανθρώπινη υπόσταση εκείνων με τους οποίους διαφωνούν και στη συνέχεια να καλούν δημοσίως, λοξά και εμμέσως, τους οπαδούς τους να «αγανακτήσουν», να ανταποδώσουν και να εκδικηθούν. Η απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης πραγματοποιείται ως νομιμοποιητική βάση για να ακολουθήσει κάλεσμα για την άσκηση (φραστικής αλλά και όχι μόνο) βίας.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπερέβη με χαρακτηριστική άνεση το μέτρο αυτό, όχι μόνο με την παραπάνω φράση, αλλά και με τη δημοσίευση φωτογραφίας του σκιτσογράφου μαζί με τη σημείωση ότι τον παραδίδει «στη χλεύη των πραγματικών ανθρώπων». Είναι προφανές ότι το πολακικό ήθος εντάσσεται στην ευρύτερη κοσμοθεωρία όσων πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι «πραγματικοί».

Τον χαρακτήρισε «κακέκτυπο ανθρώπινου είδους», δημοσίευσε τη φωτογραφία του και τον… παρέδωσε «στη χλεύη των πραγματικών ανθρώπων».

Ο Παύλος Πολάκης με αυτό τον τρόπο όχι μόνο αποκαλύπτει τη δυσανεξία του στην ελευθερία του λόγου, αλλά ίσως να προσφέρει και έργο, αφού υπενθυμίζει την πραγματική προσωπικότητα, πίσω από τα τσίπουρα και τη γραφικότητα, κάποιων «μορφών» της πολιτικής ζωής. Δεν χρειάζεται να προστεθεί ότι η ανεκτικότητα απέναντι στη σκληρή κριτική και τη σάτιρα, δύο ζωτικά χαρακτηριστικά μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας, είναι ηθική υποχρέωση των ισχυρών, πολιτικών και άλλων, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντιδράσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν αυτονόητη η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη: «Ο υπερσυντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πολάκης, αφού ανήρτησε φωτογραφία του σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου, που “τόλμησε” να εκφράσει την άποψή του, τον παρέδωσε “στη χλεύη των κανονικών ανθρώπων” όπως έγραψε, σε μια ακόμα ανάρτηση γεμάτη ύβρεις και μίσος που προκαλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη και παραπέμπει σε λογικές προγραφών. Ηταν ακόμα ένα επεισόδιο στον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατά τα λοιπά μιλάει στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Η αλήθεια είναι ότι δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Και είναι πράγματι κατάντια το γεγονός ότι ο γνωστός για τη χυδαιότητά του κ. Πολάκης μόλις προ ημερών επιβραβεύτηκε από τη νέα ηγεσία διοριζόμενος σε έναν κομβικό επιτελικό ρόλο».

Παράλληλα, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Ο πολιτικός πάτρωνας του κ. Κασσελάκη, Παύλος Πολάκης, σε ένα ακόμη κρεσέντο τοξικότητας εξαπολύει πεζοδρομιακές ύβρεις και στοχοποιεί τον γελοιογράφο Δημήτρη Χαντζόπουλο. Κανείς δεν απολαύει “ασυλίας” από τη γελοιογραφική πένα, αλλά για τον κ. Πολάκη φαίνεται ότι είναι άγνωστες λέξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή