Δασοπροστασία: Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη με τις φωτιές

Δασοπροστασία: Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη με τις φωτιές

Πιλοτικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό, μέσω ΑΙ, εστιών φωτιάς και καπνού με μικροκάμερες που θα τοποθετηθούν στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το πολύ δύσκολο φετινό καλοκαίρι που πυρκαγιές έκαψαν τεράστιες εκτάσεις σε όλη τη χώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει μεγάλες αλλαγές και τομές στην Πολιτική Προστασία με τη χρήση και της τεχνολογίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ένα τέτοιο πιλοτικό μοντέλο θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως το τέλος του μήνα με στόχο, εφόσον επιβεβαιωθεί πως έχει αποτέλεσμα, να είναι έτοιμο την άνοιξη όταν ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος.

Το σχέδιο εξελίσσεται σε συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτικής Προστασίας και περιλαμβάνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για τον εντοπισμό καπνού. Πιο συγκεκριμένα, με συστήματα που έχουν αναπτύξει ελληνικές εταιρείες, η τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζει εστίες καπνού, οι οποίες θα στέλνουν αυτοματοποιημένες και άμεσες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική με σημείο γεωεντοπισμού που βρίσκεται ο καπνός. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τεστ από τις εταιρείες θα γίνουν με καπνογόνα.

Το δίκτυο εγκατάστασης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι έτοιμο, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί Δημήτρης Παπαστεργίου και Βασίλης Κικίλιας σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το ήδη υπάρχον –και ισχυρό– δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ώστε να εγκατασταθούν στις κεραίες τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εγκατάσταση μικροκαμερών μεγάλης εμβέλειας και ραντάρ νυκτός που θα τοποθετηθούν πάνω στις κεραίες σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας. Το πλεονέκτημα εκτός από το έτοιμο και πυκνό δίκτυο που προαναφέρθηκε, είναι πως οι εγκαταστάσεις κεραιών προσφέρουν συνεχή ηλεκτροδότηση και ασφάλεια απέναντι σε πιθανές κλοπές εξοπλισμού. Τελικός σκοπός είναι να αντικατασταθούν τα παραδοσιακά παρατηρητήρια που σήμερα στελεχώνονται από εθελοντές και απαιτούν αδιάκοπη συγκέντρωση και παρατήρηση με παραδοσιακά κιάλια. Παράλληλα, η τεχνολογία γεωεντοπισμού θα βοηθάει και στην εξιχνίαση εμπρησμών, αφού θα έχει καταγεγραμμένο τον χώρο και τον χρόνο της έναρξης μιας μικρής εστίας.

Οπως προειπώθηκε, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά έως το τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει τεστ σε δάση της Αττικής (Υμηττός και Πάρνηθα) με καπνογόνα να παίζουν τον ρόλο των πιθανών εστιών πυρκαγιάς, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δουλεύουν. Εφόσον το σύστημα αποδειχτεί αποτελεσματικό τότε θα εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σε όλα τα δάση της χώρας.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται κομβικό στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών καθώς άπαντες οι ειδικοί συνομολογούν πως μία φωτιά πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πρώτα 30 λεπτά από τη στιγμή που ανάβει, αλλιώς μετά μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Παράλληλα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί πλατφόρμα που θα είναι έτοιμη την 1η Μαΐου για τον εντοπισμό των οικοπέδων που χρειάζονται καθαρισμό εύφλεκτου υλικού, με σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των δήμων για τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν εγκαίρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή