Κίνητρα για καθαρισμό δασών

Κίνητρα για καθαρισμό δασών

Επιδότηση δασικών συνεταιρισμών ή συμπράξεων συνεταιρισμών με ιδιώτες για αποκομιδή και διαχείριση της βιομάζας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιδότηση της αποκομιδής βιομάζας από τα δάση, ιδίως από όσα δεν είναι ανάμεσα στα λεγόμενα «παραγωγικά» (δηλαδή αυτά που παράγουν ξυλεία), προκειμένου να μειωθεί η καύσιμη ύλη τους ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης. Σύμφωνα με το σχέδιο, την αποκομιδή και διαχείριση θα μπορούν να κάνουν δασικοί συνεταιρισμοί ή συμπράξεις συνεταιρισμών με ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται σε κάποιας μορφής αξιοποίηση της βιομάζας.

Η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος παρουσιάστηκε χθες το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο και κατόπιν στο Κοινοβούλιο. Βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της διαχείρισης των δασών (και τη μείωση της συσσωρευμένης βιομάζας) θα είναι η παροχή επιδότησης, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τη δυσκολία εξαγωγής της βιομάζας. Προτεραιότητα για την επιδότηση θα έχουν οι εργασίες σε δάση για τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα διαχειριστικές μελέτες. Παράλληλα, όπως εξήγγειλε ο κ. Σκυλακάκης, στόχος του υπουργείου είναι όλα τα δάση να αποκτήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια διαχειριστικά σχέδια και αντιπυρικές μελέτες με τη συνεργασία δασαρχείων και ιδιωτών μελετητών.

Οπως ανέφερε ο υπουργός στη Βουλή, σήμερα παραγωγική διαχείριση (ανά κάποια χρόνια) έχει το 49% των ελληνικών δασών, ενώ η διαχείριση αφορά μόνο την υλοτομία και όχι την απόληψη βιομάζας. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 9.220 δασεργάτες εγγεγραμμένοι –ωστόσο εκτιμάται ότι μόνο οι μισοί είναι ενεργοί– και 293 δασικοί συνεταιρισμοί, η πλειονότητα των οποίων στη βόρεια Ελλάδα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε τις διαφορές ανάμεσα στα δάση της Δράμας και της Αρκαδίας. Στη Δράμα υπάρχουν 2,6 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων, εκ των οποίων διαχειριζόμενα είναι τα 465.000. Στην Αρκαδία υπάρχουν 2,9 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων, εκ των οποίων διαχειριζόμενα είναι μόλις 27.000. Στη Δράμα υπάρχουν 750 δασεργάτες και η παραγωγή (ξυλείας) είναι 100.000 κ.μ. ετησίως, ενώ στην Αρκαδία 28 δασεργάτες (οι μόνοι σε όλη την Πελοπόννησο) και η παραγωγή είναι 4.000 κ.μ. ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ο μεγαλύτερος αριθμός δασικών συνεταιρισμών βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία (105) και σε Ηπειρο – Στερεά (συνολικά 49). Αυτό σημαίνει, σημείωσε, ότι για ολόκληρη την Πίνδο υπάρχουν μόνον 700 δασεργάτες. Οσον αφορά τις διαχειριστικές μελέτες, η πλειονότητα (260) αφορά την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Η Δυτική Ελλάδα, η Αττική και τα νησιά έχουν μόλις από δύο, ενώ η Πελοπόννησος τρεις. Στόχος του υπουργείου, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, είναι η διαχειριζόμενες εκτάσεις να δεκαπλασιαστούν.

Οσον αφορά τα σχήματα που θα επιδοτούνται για τη διαχείριση της βιομάζας, αυτά θα είναι είτε συνεταιρισμοί είτε συνεταιρισμοί σε σύμπραξη με εταιρείες που επενδύουν μακροχρόνια στη μεταποίηση της βιομάζας με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό συμπεριλαμβάνει από εταιρείες που παράγουν προϊόντα ξυλείας ή παραγώγων ξύλου, έως την παραγωγή καυσόξυλων, εταιρείες που παράγουν ενέργεια από την καύση βιομάζας κ.λπ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή