Ηρεμη στασιμότητα με Τουρκία – Ο απόηχος ενός ξεχωριστού τηλεφωνήματος

Ηρεμη στασιμότητα με Τουρκία – Ο απόηχος ενός ξεχωριστού τηλεφωνήματος

«Διαφορετική» από όλες τις προηγούμενες ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν την περασμένη ∆ευτέρα

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διαφορετική» από όλες τις προηγούμενες ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία ΜητσοτάκηΕρντογάν την περασμένη ∆ευτέρα. Πρώτον, ως κέντρο βάρους δεν είχε τα ελληνοτουρκικά, αλλά τη διεθνή σκηνή και ειδικότερα τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Δεύτερον, ενώ διαπιστώθηκαν συγκλίσεις αναφορικά με την ανάγκη τα «ήρεμα νερά» στις διμερείς σχέσεις να διατηρηθούν και τα βήματα προσέγγισης και διαλόγου που έχουν συμφωνηθεί να προχωρήσουν, οι αποκλίσεις καταγράφηκαν σε σχέση με το πολεμικό σκηνικό με επίκεντρο τη Χαμάς.

Κατά τη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, στις αρχές Δεκεμβρίου και θα συνοδευθεί από την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να «άνοιξε» το ζήτημα του μεταναστευτικού, όπου έχει καταγραφεί βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών το τελευταίο διάστημα, με επόμενα βήματα στον ορίζοντα την επίσκεψη Καιρίδη στην Αγκυρα και την «αναβάθμιση» της επικοινωνίας των λιμενικών αρχών Ελλάδας και Τουρκίας. Εάν όμως κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά υπήρξαν κοινές προσεγγίσεις, το ίδιο δεν συνέβη με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Χαμάς και παλαιστινιακού λαού, με τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να συμφωνούν μόνο στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πάντως, με την ισορροπημένη στάση που τηρεί η Αθήνα έναντι της κρίσης έχει, όπως επισημαίνεται, διασφαλίσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Απόδειξη η «επιμονή» του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι να παραστεί ο κ. Μητσοτάκης στην προγραμματισμένη για χθες διεθνή διάσκεψη στο Κάιρο. Αντίθετα με τις συνεχείς επιθέσεις του κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να «κόβει γέφυρες» με τη Δύση, με την Αθήνα να εκτιμά μάλιστα ότι η εν εξελίξει ρήξη δεν είναι πρόσκαιρη, αλλά θα προσλάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά, με ό,τι αυτό ενδεχομένως συνεπάγεται για επιμέρους τουρκικά αιτήματα προς την Ουάσιγκτον, όπως η προμήθεια των F-16. Με δεδομένη, ως εκ τούτου, την εκτίμηση για συνέχιση του μετώπου Ερντογάν – Δύσης, από την ελληνική πλευρά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να «περιχαρακωθούν» από τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ώστε να διασφαλιστεί τουλάχιστον ο μίνιμουμ στόχος της διατήρησης των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.

Εγχειρίδιο καλής νομοθέτησης

Τέσσερα «πρέπει» ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος της «καλής νομοθέτησης» κατά την τρέχουσα τετραετία έχουν προσδιορίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης και η προεδρία της κυβέρνησης ενόψει του νέου κύκλου νομοθετικού έργου, όπως προκύπτει από την εισήγηση του αρμόδιου για τη διασφάλιση της ενότητας και συνοχής του κυβερνητικού έργου υπουργού Επικρατείας Στ. Παπασταύρου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επισημάνθηκαν τα εξής:

• Πρέπει να μην εισάγονται μετά τη διαδικασία της διαβούλευσης σε νομοσχέδια διατάξεις «πολυτροπολογίες» και νομοτεχνικές βελτιώσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο. Εξαίρεση θα αποτελούν μόνο, πραγματικά και τεκμηριωμένα, κατεπείγουσες διατάξεις. Η παράκαμψη του συγκεκριμένου κανόνα, πέραν των εύλογων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης που παγίως προκαλεί, έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής εις βάρος της Ελλάδας στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Eνωσης για το κράτος δικαίου.

• Πρέπει να αποφεύγεται η πρακτική των επαναλαμβανόμενων εμβαλωματικών ρυθμίσεων –με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις συνεχείς παρατάσεις προθεσμιών και συμβάσεων– που αντί να επιλύουν τα προβλήματα, τελικά τα διαιωνίζουν.

• Πρέπει να προχωρεί η σύναψη διεθνών συμβάσεων και συμβάσεων παραχώρησης μόνον εάν έχει προηγηθεί συνεννόηση με τυχόν συναρμόδια υπουργεία, ώστε να μην «εκτίθεται» το κράτος έναντι τρίτων εντός και εκτός της χώρας.

• Πρέπει να υποβάλλονται νομοσχέδια και διατάξεις σε χρόνο που θα επιτρέπει την πλήρη επεξεργασία τους, την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων και τη σύμπραξη συναρμόδιων υπουργείων.

Πάντως, παρά τη διάχυτη αίσθηση, που καλλιεργούν και τα ίδια τα κόμματα, ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά τις τελευταίες εκλογές χωρίζει πραγματική άβυσσος, συνιστά θετική επίδοση πως με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπασταύρου, από τα 14 νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, τα 8 υπερψηφίστηκαν και από άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες πλην της Ν.Δ. Ενώ από τα 381 –συνολικά– άρθρα αυτών των νομοσχεδίων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει τα 178 και το ΠΑΣΟΚ τα 184. Πρόκειται για κεκτημένο που πιστώνεται στη νέα κυβέρνηση, η οποία καταφέρνει να οικοδομήσει πολιτική συναίνεση. Παράλληλα, όμως, σηματοδοτεί και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να απομακρύνεται από το τοξικό «όχι σε όλα», που άλλωστε απέρριψαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές.

Το στοίχημα μετά τον Δούκα

«Ανατροπή» για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο για τον δήμο της Αθήνας, αποτέλεσε η επικράτηση του Χάρη Δούκα έναντι του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο: μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε η αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να εκμεταλλευθεί τη χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, από την περασμένη Κυριακή και την εκλογή Δούκα –και Κουρέτα στη Λάρισα– έχει διαμορφωθεί «κλίμα νίκης», που αποτελεί και σημαντικό βατήρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Παράλληλα πάντως, όπως λέγεται, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει και το στοίχημα, καθώς στην ευρωκάλπη το ζητούμενο δεν θα είναι πλέον ένα ποσοστό μεγαλύτερο εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια επίδοση που θα τον καθιστά δυνητικό αντίπαλο του Κυρ. Μητσοτάκη. Βεβαίως, ακόμη και εάν το ΠΑΣΟΚ περάσει κάτω από τον πήχυ είναι σαφές πως «ταμείο» δεν θα γίνει τον Ιούνιο, αλλά με βάση το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών. Ομως εκτιμάται πως θα έρθουν στην επιφάνεια δύο τάσεις που κινούνται «κάτω από τα ραντάρ» στη Χαρ. Τρικούπη: η πρώτη που πρεσβεύει πως το μείγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος πρέπει να αλλάξει, και η δεύτερη σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επιδιώξει τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή