Ελληνοτουρκικά: Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις κινήσεις Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις κινήσεις Ερντογάν

Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο επιβαρύνοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις – «Βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Με την Αθήνα και την Αγκυρα να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή λόγω της συμφωνημένης για τις 7 Δεκεμβρίου συνόδου κορυφής στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος σηκώνει ξανά τους τόνους εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης.

Τα όσα είπε πριν από λίγα 24ωρα ο κ. Ερντογάν, κατηγορώντας τη Δύση πως αδιαφορεί για τη Γάζα, γιατί εκεί υπάρχει «αίμα των μουσουλμάνων», προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν χρωστάει κάτι στο Ισραήλ, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από την Αθήνα, όπως φάνηκε και από το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο συνέδριο του Economist, όπου ανέφερε πως ο Ταγίπ Ερντογάν «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας όσο αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».

«Καμπανάκι»

Παράλληλα, η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν –έπειτα από καιρό– στα «σύνορα της καρδιάς μας» χτύπησε καμπανάκι στην Αθήνα. «Υπερασπιζόμαστε τη Γάζα, όπως κάναμε και στο παρελθόν στη Θράκη, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, σε κάθε σπιθαμή των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου», είπε μεταξύ άλλων, σε μια αναφορά η οποία δεν άρεσε καθόλου στο Μαξίμου.

Το ερώτημα είναι σαφές: μπορεί η επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν σε αντιδυτική ρητορική και η στήριξή του στη Χαμάς να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς το χειρότερο και ειδικά να πυρπολήσουν τις εν εξελίξει συζητήσεις που οδηγούν στην 7η Δεκεμβρίου;

Η απάντηση είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν σαφέστατα διαφορετική προσέγγιση στο Μεσανατολικό, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί ένα ναυάγιο στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, θεωρώντας πως η σύνοδος της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να διαφυλαχθεί, καθώς βοηθάει και τις δύο πλευρές. «Θα προσπαθήσω να συμβάλω στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ», είπε στο ίδιο συνέδριο ο κ. Μητσοτάκης δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα «το ταγκό χρειάζεται δύο» και αυτό είναι κάτι που επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα επιθυμεί διαρκώς τον διάλογο, αλλά αντίστοιχα και η άλλη πλευρά πρέπει να δείχνει την ίδια διάθεση.

Στο Μαξίμου πάντως εκτιμούν πως η Τουρκία δεν πρόκειται στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο να ανοίξει κι άλλο μέτωπο, καθώς οι δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη ήδη προκαλούν εκνευρισμό στη Δύση και οι συζητήσεις με την Ελλάδα για την εξομάλυνση του μεταναστευτικού αποτελούν και για την Τουρκία ένα ιδανικό «αντίβαρο», το οποίο την κρατάει ενεργή στο δυτικό στρατόπεδο.

Η συζήτηση για τα ΜΟΕ

Υπενθυμίζεται πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη συμφώνησαν ότι εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν μεταξύ των δύο πλευρών οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που σύμφωνα με πληροφορίες θα λάβουν χώρα κανονικά την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, στον οδικό χάρτη που έχει καταρτιστεί για το επόμενο διάστημα υπάρχει και συμφωνία για τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας στις 15 Νοεμβρίου στις Σαράντα Εκκλησιές της ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών είναι, μάλιστα, τόσο προχωρημένες που έχει γίνει συζήτηση για επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια στο τέλος του χρόνου στην Αθήνα, αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η σύνοδος της Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη, εφόσον δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, θα γίνει για να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα έχει προηγηθεί για το μεταναστευτικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT