Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές και τα Τέμπη

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές και τα Τέμπη

Τι συζήτησαν κατά τη διάρκειας μιας ώρας συνάντηση που είχαν στη Βουλή οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή, με τις υποκλοπές να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης και τους δύο αρχηγούς να επικρίνουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον διορισμό των νέων διοικήσεων των ανεξάρτητων αρχών. «Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η διαδικασία αυτή, διότι δεν έχουν συμπληρωθεί τα 3/5», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Υπενθυμίζεται πως στη Διάσκεψη των Προέδρων, στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπέρ των προτεινόμενων προσώπων για νέα μέλη της ΑΔΑΕ τάχθηκαν συνολικά 16 από τα 27 μέλη από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. (14 μέλη) και της Ελληνικής Λύσης (δύο μέλη). Το θέμα έθιξε μπροστά στις κάμερες ο Στέφανος Κασσελάκης και όλα δείχνουν πως τα δύο κόμματα θα αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία ώστε να αναδείξουν πως χρειάζονταν 17 ψήφοι προκειμένου να αλλάξει η σύνθεση της Αρχής. «Θα χρειαστεί νομική επεξεργασία», επισημαίνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχουν μεταξύ τους δίαυλοι επικοινωνίας και ένα πεδίο συναινέσεων ειδικά για τα μεγάλα ζητήματα. «Ετσι είναι, γιατί υπηρετούμε πάνω από όλα τον κόσμο και ο κόσμος θέλει λύσεις και από την πλευρά μας οι λύσεις πρέπει να είναι προοδευτικές», επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Εχουμε χρέος να συζητάμε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τα μεγάλα θέματα ιδιαίτερα για τα ζητήματα των ανισοτήτων, της ακρίβειας που καλπάζει τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα εθνικά θέματα γιατί είμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το καλό κλίμα ανάμεσα στους δύο επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε κοινή ενημέρωση για τη συνάντηση. Εκτός από τις υποκλοπές, στο τραπέζι έπεσαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα ζητήματα του κράτους δικαίου. Ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη κατάθεση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με πηγές, από τα δύο κόμματα οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να πέσει άπλετο φως τόσο για το δυστύχημα στα Τέμπη όσο και για την υπόθεση των υποκλοπών.

Μπορεί να προκύψει κάτι περισσότερο από τη συγκεκριμένη συνάντηση; «Οχι», τονίζουν κατηγορηματικά πηγές και από τις δύο πλευρές. Είναι ξεκάθαρο, άλλωστε, πως οι προτεραιότητες των δύο κομμάτων είναι διαφορετικές και κανείς δεν βάζει αστερίσκο στην αυτόνομη πορεία τους. Παρόντος, πάντως, του Νίκου Ανδρουλάκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» έβαλε την παράμετρο της συνεργασίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Παρότι είναι δύσκολο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος να εμφανιστεί μια αυτόνομη εναλλακτική πλειοψηφική κυβερνητική πρόταση, τόνισε χαρακτηριστικά πως «ή πρέπει, λοιπόν, να έχουμε τρεις προς το παρόν προτάσεις αυτοδύναμης διακυβέρνησης ή πρέπει να γίνει μία πιο σοβαρή συζήτηση για τις εκδοχές συνεργασιών, οι οποίες όμως παρεμποδίζονται θεσμικά από το εκλογικό σύστημα».

Ενα βήμα πιο πέρα πήγε η Αννα Διαμαντοπούλου: «Σήμερα υπάρχει ανάγκη για μια νέα πολιτική πρόταση. Τα φιλελεύθερα κόμματα διατηρούν ένα βασικό πλαίσιο και σε ορισμένα θέματα προσεγγίζει τα θέλω της κοινωνίας, αλλά απαιτείται να διαμορφωθεί ένα νέο κόμμα που θα έχει στοιχεία φιλελευθερισμού με σύγχρονη ατζέντα της νέας εποχής (κλιματική αλλαγή, δημογραφικό, μεταναστευτικό)». Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς. Η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ μιλάει για την ανάγκη συμπόρευσης και συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στη Ν.Δ. και τις πολιτικές που προωθεί.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο. «Θα καταβάλουμε κάθε θεσμική και πολιτική προσπάθεια για να μπορέσουν οι ανεξάρτητες αρχές να είναι ανεξάρτητες λειτουργικά και οικονομικά», δήλωσε από το γραφείο του στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή