Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης: Συναντίληψη για Κυπριακό και Μεσανατολικό

Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης: Συναντίληψη για Κυπριακό και Μεσανατολικό

Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η oλομέλεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περαιτέρω ισχυροποίηση των δεσμών Αθήνας και Λευκωσίας και τον συντονισμό των βημάτων τους σε μια σειρά τομέων πολιτικής επισφράγισε χθες η πραγματοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου της oλομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου. Οπως ήταν αναμενόμενο, βεβαίως, τη σύνοδο απασχόλησαν και τα μείζονα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος: το Κυπριακό και η προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με ενεργό ρόλο της Ε.Ε., οι σχέσεις με την Τουρκία και οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη μετά το τέλος της συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επίλυση του Κυπριακού «αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα», σημείωσε: «Είναι σαφές ότι η θέση περί δύο κρατών είναι μια θέση παντελώς απαράδεκτη για εμάς και προσβλέπουμε στον άμεσο διορισμό νέου απεσταλμένου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να επαναληφθεί στην Τουρκία το μήνυμα ότι η προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ε.Ε. περνάει μέσα από την πρόοδο και στα Ελληνοτουρκικά και φυσικά στο Κυπριακό». Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως «η πρόοδος στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας θα είναι τελικά προς όφελος και του Κυπριακού».

Ως προς τον πόλεμο στη Γάζα, στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου μεταξύ άλλων τονίζονται τα ακόλουθα: «Οι δύο χώρες καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατία και αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, ιδίως ως προς την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Σημείωσαν ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ελλάδα και Κύπρος επανέλαβαν την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση των ομήρων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Χαιρετίσθηκε, επίσης, η κυπριακή πρωτοβουλία, στην οποία η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει εμπράκτως, για τη δημιουργία καθορισμένου και απρόσκοπτου θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των αμάχων».

Στο ίδιο ανακοινωθέν παρουσιάζεται η διμερής βούληση για ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας σε τομείς όπως της ενέργειας, της ναυτιλίας, της παιδείας, της υγείας, των φαρμάκων και σε θέματα ψυχικής υγείας, στο άσυλο και στη μετανάστευση, στην πολιτική προστασία και στον πολιτισμό, επί των οποίων συζήτησαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο κρατών. Συμφωνήθηκε, τέλος, η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος να γίνει στην Κύπρο το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή