Η ώρα του «Κράμερ εναντίον Κράμερ»

Η ώρα του «Κράμερ εναντίον Κράμερ»

Οι δύο εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθούν στη Βουλή, ενώ στον ορίζοντα φαίνονται σύννεφα μιας τρίτης διάσπασης

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αριστερά διασπάται και συχνά υποδιασπάται. Είναι στο DNA της, εκτός και αν τελικά πρόκειται για κάποιον διαχρονικό ανθεκτικό «ιό». «Η εσωκομματική πάλη δίνει στο κόμμα δύναμη και ζωτικότητα», λένε όσοι έχουν διαβάσει πολύ καλά τον Λένιν, θυμίζοντας και το κλασικό ανέκδοτο: «Τι κάνει ένας αριστερός; Παρέμβαση. Τι κάνουν δύο αριστεροί; Οργάνωση. Τι κάνουν τρεις αριστεροί; Κίνημα. Τι κάνουν τέσσερις αριστεροί; Διάσπαση». Ο Στέφανος Κασσελάκης λύγισε μπροστά στα δύσκολα και τώρα πολλοί δεν αποκλείουν να υπάρξει και ένα τρίτο κύμα αποχωρήσεων. Χρονικά το τοποθετούν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίσει να «φλερτάρει» με το μονοψήφιο ποσοστό και την τέταρτη θέση. Η πλευρά της ηγεσίας θεωρεί πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, όταν κατασταλάξουν τα πράγματα.

Οι «11» προετοιμάζουν πυρετωδώς την κοινοβουλευτική τους ομάδα, την οποία θα παρουσιάσουν σήμερα Δευτέρα. Επισήμως θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη. Συζητείται το φορολογικό, οπότε το νέο σχήμα θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά. Η επιλογή του Αλέξη Χαρίτση για επικεφαλής θεωρήθηκε εξαιρετική και το αναγνωρίζει και η πτέρυγα της πλειοψηφίας. Οσον αφορά το όνομα, μέχρι την τελευταία στιγμή η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τρία στοιχεία σε σχέση με τους συμβολισμούς που πρέπει να εκπέμπει: το αριστερό στίγμα, το νέο ξεκίνημα και το νέο πολιτικό περιεχόμενο, που θα εντάσσει τις δυνάμεις της οικολογίας.

Για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση, οι επαφές με τον Πέτρο Κόκκαλη έχουν ενταθεί. Η Νατάσσα Ρωμανού, ερευνήτρια της NASA που ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ –και αποχώρησε από την οργάνωση του κόμματος στη Νέα Υόρκη–, αναμένεται να συνδράμει στα θέματα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Σταθάκης θα έχουν ενεργό ρόλο στην επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ η νέα κοινοβουλευτική ομάδα είναι σε συνεννόηση και με τον Δημήτρη Λιάκο.Κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» έχουν πιάσει δουλειά και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συνεχίζει να έχει επαφές με τους πρώην «6+6», αλλά και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς να έχει συμφωνηθεί ή να προτίθεται μέχρι στιγμής να αναλάβει κάποιον ρόλο. Oσον αφορά τον Γιάννη Δραγασάκη, που η γνώμη του βαραίνει πολύ μέσα στην Κουμουνδούρου, συμμετείχε σε όλα τα συντονιστικά μέχρι τη δεύτερη διάσπαση και όλοι περιμένουν το επόμενο βήμα του. Θα οργανωθεί σίγουρα και η Νεολαία, με τον πρώην γραμματέα Κώστα Βλαχάκη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κορμός της θα περιλαμβάνει τα στελέχη που πρόσφατα αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως πολύ κοντά στους «11» αναμένεται να βρεθούν η Μακρίνα Κωστή Βιόλα, που συμμετείχε στην εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Καρποζήλος (πρώην διευθυντής των ΑΣΚΙ) και η πρώην «δημοσκόπος» της Κουμουνδούρου, Δανάη Κολτσίδα.

Η συντήρηση της Εφης

Η Eφη Αχτσιόγλου σε αυτή τη φάση επέλεξε να μην έχει κάποιον θεσμικό ρόλο στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε, μετά την εσωκομματική προεκλογική κούρσα, πως επιθυμεί να μη βγει μπροστά. Και ίσως με αυτόν τον τρόπο να απαντά και σε όσους την κατηγόρησαν πως έκανε «σαμποτάζ» στον Στέφανο Κασσελάκη όταν δεν δέχθηκε να αναλάβει κάποιο πόστο αμέσως μετά την εκλογή του. Μήπως αφήνει τον χρόνο να κυλήσει μέχρι να συγκροτηθεί το νέο κόμμα; Μετά τις ευρωεκλογές ίσως; Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς θα έχει διαμορφωθεί το σχήμα των «11» σε έξι μήνες από σήμερα. Είναι γεγονός ότι στη χάραξη της πολιτικής, αλλά και με τις παρεμβάσεις της στη Βουλή, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των «11» θα ανακοινωθεί επισήμως την Τετάρτη ενώ θα συζητείται στην Ολομέλεια το φορολογικό, όπερ σημαίνει ότι το νέο σχήμα θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά.

Στην Κουμουνδούρου, ξεκινούν τις περιοδείες με προτεραιότητα τις περιοχές όπου πλέον δεν υπάρχει βουλευτής (Α΄ Αθηνών, Ξάνθη, Ροδόπη, Φλώρινα, Ιωάννινα, Μεσσηνία). Ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχουν επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες των νομών. Οι φουρτούνες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν έφυγαν με τις διασπάσεις. Το επεισόδιο της Τετάρτης με τον Στέφανο Κασσελάκη να φεύγει την ώρα της ομιλίας του Διονύση Τεμπονέρα οδήγησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να μην παραστούν στη συνάντηση για ποτό που οργάνωσε το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος. Ο κ. Θεοχαρόπουλος φέρεται κατά τη συνεδρίαση του οργάνου να διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη νέα διαδικασία που επιχείρησε να εισαγάγει ο Στέφανος Κασσελάκης. Να πραγματοποιηθεί, δηλαδή, μια ελεύθερη συζήτηση χωρίς εισήγηση του ίδιου και θέμα ημερήσιας διάταξης. Oσον αφορά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, το γεγονός πως η γραμμή των πιο «σκληρών νεοπροεδρικών» (Π. Πολάκη, Θ. Τζάκρη κ.ά.) περί αναβολής δείχνει να μην περνάει, ενδεχομένως να προκαλέσει νέες αναταράξεις.

Ραντεβού στα έδρανα

Θα είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο φορολογικό νομοσχέδιο ενδεχομένως να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα «συντροφικά» μαχαιρώματα, που πιθανώς να έχουν ένα «περιτύλιγμα» κριτικής προς την πλειοψηφία. Οι «36» του ΣΥΡΙΖΑ κουβαλούν ακόμη το βαρύ «brand» του ονόματος και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. λειτούργησε τονωτικά. Θα μιλούν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και αν η δύναμή τους είναι περιορισμένη, ενώ έχουν ήδη έτοιμες και επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις. Εκτιμάται, ωστόσο, πως η ομάδα κρούσης είναι σχετικά αδύναμη, ενώ η δημοσκοπική πτώση και η απουσία του προέδρου από την Ολομέλεια αφαιρούν αρκετά «ντεσιμπέλ» σε σχέση με τον θόρυβο που θα ήθελαν να κάνουν.

Στην Κουμουνδούρου ξεκινούς τις περιοδείες με προτεραιότητα τις περιοχές όπου πλέον δεν υπάρχει βουλευτής. Ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχουν επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες των νομών.

Η ομάδα των «11» έχει να προτάξει τους πιο «ελκυστικούς» σαραντάρηδες, πρώην υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που υπήρξε για πολλά χρόνια ατύπως το «Νο 2» στο κόμμα. Το εγχείρημά τους δείχνει να έχει μια δυναμική, κομβική, όμως θα είναι η πρώτη καταγραφή τους στις δημοσκοπήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή