Εκτός Εξεταστικής για τα Τέμπη η Κωνσταντοπούλου

Εκτός Εξεταστικής για τα Τέμπη η Κωνσταντοπούλου

Υπέρ της εξαίρεσης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας λόγω κωλύματος τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ – Θυελλώδης η συνεδρίαση στη Βουλή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαίρεση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, με το σκεπτικό ότι υπάρχει κώλυμα στο πρόσωπό της δεδομένου ότι είναι συνήγορος οικογενειών θυμάτων για την ίδια υπόθεση στην ποινική διαδικασία, αποφάσισε κατόπιν αιτήματος του κ. Θ. Πλεύρη και σχετικής γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής. Υπέρ της εξαίρεσης τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά, όλα τα άλλα κόμματα.

Διαδικαστικά η συνέχεια περιλαμβάνει: Αρχικά, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Δημ. Μαρκόπουλος, θα πρέπει η Πλεύση Ελευθερίας να ορίσει άμεσα αντικαταστάτη της κ. Κωνσταντοπούλου. Στη συνέχεια, θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εξαιρεθεί και ο κ. Θ. Πλεύρης διότι, όπως καταγγέλλεται από εξώδικο που έστειλαν οικογένειες θυμάτων του δυστυχήματος, έχει μηνυθεί ως στέλεχος με εμπλοκή στην κυβερνητική επιτροπή που είχε συσταθεί για την αντιμετώπιση του δυστυχήματος. Αμέσως μετά, εκτός απροόπτου, τα μέλη της επιτροπής θα συζητήσουν για το ποιοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν και ποια έγγραφα χρειάζεται να ζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αρχίσει η επί της ουσίας εξέταση του θέματος για το οποίο συγκροτήθηκε η εξεταστική επιτροπή.

Ακραίες εκφράσεις

Της χθεσινής ψηφοφορίας προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση, που σημαδεύτηκε από ακραίες εκφράσεις τις οποίες αντάλλαξαν ο κ. Μαρκόπουλος και η κ. Κωνσταντοπούλου. «Δεν σέβεστε 57 νεκρούς», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον πρόεδρο, επειδή δεν της έδινε τον λόγο στην αρχή της συνεδρίασης. «Αφήστε το εμπόριο νεκρών και μη χτίζετε καριέρα πάνω σε αυτό», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μαρκόπουλος. Η φραστική αντιπαράθεσή τους συνεχίστηκε στο δίωρο που διήρκεσε η συνεδρίαση, γνωρίζοντας στιγμές ακραίες. Αναφέρονται ενδεικτικά: Η κ. Κωνσταντοπούλου τον κατηγόρησε για «χυδαιότητα» και ότι μετέρχεται τη «φασιστική μέθοδο της ψυχιατρικοποίησης» στις επιθέσεις του, ο κ. Μαρκόπουλος τη χαρακτήρισε «χυδαία», είπε ότι γίνεται «γελοία» (με αφορμή την επιλογή της να σηκωθεί την ώρα της αγόρευσής του από το έδρανό της για να καταθέτει έγγραφα), η κ. Κωνσταντοπούλου του ανταπάντησε ότι είναι «σε διατεταγμένη υπηρεσία» και ότι τον διακρίνει «μισογυνισμός».

Στο στόχαστρο

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, επιπροσθέτως, έθεσε στο στόχαστρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης («ήρθατε ως χρήσιμοι για την υποστήριξη της Ν.Δ.»), τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και πολλούς εκ των βουλευτών της Ν.Δ., χαρακτήρισε «άκυρη» την όλη διαδικασία και προανήγγειλε πως σήμερα, στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, θα επανέλθει με παρέμβασή της στο ζήτημα, αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση για να μιλήσει επί του νομοθετήματος.

Ως προς την πτυχή που αφορά τον κ. Πλεύρη και τα όσα αναφέρονται στο εξώδικο του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν γνωρίζω να έχω μηνυθεί. Η μοναδική μου αρμοδιότητα ήταν τα νοσοκομεία. Ολες οι αποφάσεις μου σχετίζονται μόνο με τη λειτουργία των νοσοκομείων. Δεν συντρέχουν λόγοι για την εξαίρεσή μου». Συνεπώς, πριν ληφθεί απόφαση για την περίπτωσή του, θα αναζητηθεί το έγγραφο που θα αποδεικνύει αν είναι ή όχι μηνυόμενος ο κ. Πλεύρης.

Από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Π. Δουδωνής υποστήριξε ότι «όλη η κατεύθυνση της Εξεταστικής διά της ασκήσεως της πλειοψηφίας και των δικαιωμάτων της είναι να μη διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες».

Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «οδηγείται σε έναν εκφυλισμό η διαδικασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή