Την προσδοκία ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία θα μπορέσουν να ανοίξουν το πρώτο θεμελιώδες κεφάλαιό τους (cluster) την ερχόμενη εβδομάδα, εξέφρασε για ακόμα μια φορά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.
Μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε συγκεκριμένα ότι «ο στόχος είναι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να ανοίξουν το πρώτο κεφαλαιώδες κεφάλαιο έως την ερχόμενη εβδομάδα».
Την ίδια περίπου ελπίδα είχε εκφράσει και μετά το τέλος της ειδικής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, την περασμένη Τετάρτη.
Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας στην «Κ» τη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, σημείωσαν ότι «ο καθένας δικαιούται να έχει όποιους στόχους θέλει. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις (χωριστές) και για τις δύο περιπτώσεις, οι οποίες κι αν ικανοποιούνταν σε πέντε λεπτά, πάλι δεν θα προλαβαίναμε να τις ετοιμάσουμε σωστά».
Οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν μάλιστα στη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τέλος της Συνόδου, όταν υπενθύμισε ότι η χώρα μας υπήρξε ανέκαθεν «πρωταγωνίστρια» στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά όπως σημείωσε αυτή «η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες. Είναι μια διαδικασία όπου κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά για την πρόοδο που κάνει σε μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων κράτους δικαίου».
Συγκεκριμένα για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, συμπλήρωσε ότι «είναι βασικά ζήτημα κράτους δικαίου. Δεν είναι μια διμερής, απλά, διαφορά την οποία έχει η Ελλάδα με την Αλβανία» και πως «δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της αλβανικής Δικαιοσύνης, αλλά εδώ έγινε μια εκλογή την οποία ο Φρέντι Μπελέρης την κέρδισε και δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του γιατί αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή γιατί εκκρεμούν εις βάρος του κάποιες κατηγορίες».
«Εμείς εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό, για να μπορέσει και η Αλβανία να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα, τουλάχιστον για ένα κράτος μέλος –και ναι, είναι κρίσιμο το ζήτημα αυτό για εμάς–, που είναι ο σεβασμός των εθνικών μειονοτήτων, έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα τα οποία όλοι μας απαιτούμε από μια χώρα που φιλοδοξεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν η Ελλάδα ή η Βουλγαρία πάντως ήραν τις αντιρρήσεις τους για το άνοιγμα του πρώτου διαπραγματευτικού κεφαλαίου και για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία αντίστοιχα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν επιτρέπουν και χρονικά μια τέτοια πιθανότητα.
Στη συνέντευξη Τύπου, πάντως, οι πρόεδροι των δύο ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασαν την εκτίμηση ότι στην έκτακτη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου θα επιτευχθεί ομοφωνία για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, επιχείρησαν να «διασκεδάσουν» τις εντυπώσεις για την έλλειψη συμπερασμάτων για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι οι «27» συμφωνούν σε βασικές αρχές στο δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια, στην καταδίκη της Χαμάς, στην απελευθέρωση ομήρων, ενώ τάσσονται κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα, ενώ όλοι θεωρούν ότι η μόνη λύση για την «επόμενη μέρα» είναι αυτή των δύο κρατών.