Μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων για τα γήπεδα

Μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων για τα γήπεδα

Στις έρευνες της Δικαιοσύνης, μέσω της οποίας οι οργανωμένοι στρατοί που πρωταγωνιστούν σε επεισόδια εντός και κυρίως εκτός γηπέδων αντιμετωπίζονται πλέον ως δυνητικά εγκληματικές οργανώσεις, επενδύει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις έρευνες της Δικαιοσύνης, μέσω της οποίας οι οργανωμένοι στρατοί που πρωταγωνιστούν σε επεισόδια εντός και κυρίως εκτός γηπέδων αντιμετωπίζονται πλέον ως δυνητικά εγκληματικές οργανώσεις, επενδύει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Εάν θα υπάρξει τελικά αποτέλεσμα μένει να αποδειχθεί, καθώς το εγχείρημα αναγνωρίζεται πως είναι δύσκολο.

Σε κάθε περίπτωση, στο μεσοδιάστημα, βάρος θα δοθεί σε επιμέρους παρεμβάσεις, μια εκ των οποίων είναι η «αυτοματοποίηση» των ποινών για τις ομάδες στα γήπεδα των οποίων τελούνται έκνομες πράξεις, με το θέμα να συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης με εισηγητή τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση.

Επί της ουσίας για ρίψεις καπνογόνων, κροτίδων, φωτοβολίδων και την εισβολή «φιλάθλων» στον αγωνιστικό χώρο θα επιβάλλονται προκαθορισμένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών – για τους υπότροπους ακόμη και μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Οι κυρώσεις θα είναι «διοικητικού χαρακτήρα», θα λαμβάνονται με το σκεπτικό της προστασίας της «δημόσιας ασφάλειας», δηλαδή των υπόλοιπων φιλάθλων που βρίσκονται στο γήπεδο και τίθενται σε κίνδυνο, ενώ δεν θα σχετίζονται με αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα, όπως επιτάσσει η UEFA.

Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει για τις προθέσεις της τη διεθνή ομοσπονδία και έχει λάβει το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει στη ρύθμιση. Οπως προαναφέρθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αγνοεί τον πυρήνα της κριτικής που ασκείται για την απόφαση να απαγορεύσει την παρουσία φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Σούπερ Λιγκ για τους επόμενους δύο μήνες: ότι δηλαδή τα σοβαρά επεισόδια τα τελευταία χρόνια εκτυλίσσονται εκτός γηπέδων ή όπως στο τραγικό περιστατικό με τον άτυχο αστυνομικό έχουν ως επίκεντρο κάποιο άλλο άθλημα και όχι το ποδόσφαιρο.

Αντιτάσσει όμως ότι η «αυτοματοποίηση» των ποινών θα περιορίσει τη φιλολογία περί αποφάσεων της αθλητικής δικαιοσύνης που «ευνοούν» ή «στοχοποιούν» συγκεκριμένες κατά περίπτωση ομάδες, πυροδοτώντας το τοξικό κλίμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως «αιτιολογία» προκειμένου στη συνέχεια η οπαδική βία να εκδηλωθεί στην πιο ακραία της μάλιστα μορφή σε μη αγωνιστικούς χώρους ή με επίκεντρο αγώνες άλλων αθλημάτων.

Τα ΑΕΙ και το δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ

«Ωριμο φρούτο» θα μπορούσε να θεωρηθεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ που θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης –το τελευταίο του έτους– ο Κυρ. Πιερρακάκης: η προωθούμενη αλλαγή είναι πλειοψηφική στην κοινωνία, με τους πολίτες να τάσσονται υπέρ με ποσοστό άνω του 50% στις δημοσκοπήσεις που διαθέτουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας.

Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να υπάρξουν «εκπτώσεις» προκειμένου να υπερψηφιστεί από τα άλλα κόμματα. Μάλιστα, η «φόρμουλα» που θα αξιοποιηθεί θα εδράζεται τελικά –κατά πληροφορίες– στο άρθρο 16 και όχι στο 28 του Συντάγματος.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα, αυτό που μένει να απαντηθεί είναι ο βαθμός συναίνεσης που θα υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και το εύρος των αντιδράσεων εντός των πανεπιστημίων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κάνουν προβλέψεις για τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα – με εξαίρεση τη δεδομένη πολεμική από το ΚΚΕ.

Επισημαίνουν, όμως, ότι υπέρ του τερματισμού του αναχρονισμού με το άρθρο 16 έχουν ταχθεί κορυφαίοι συνταγματολόγοι και νομικοί της Κεντροαριστεράς, όπως οι Ευ. Βενιζέλος, Β. Σκουρής, Ν. Αλιβιζάτος και Αντ. Μανιτάκης, γεγονός που δύσκολα δεν θα προσμετρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επίσης σημειώνουν πως ο Στ. Κασσελάκης αποτελεί «προϊόν» της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη, παρότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της αφού δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει έναν ελιγμό: να προτείνει δηλαδή το θέμα να «παγώσει» για ένα χρόνο και η αλλαγή του άρθρου 16 να συζητηθεί το 2025, όταν θα δρομολογηθεί η νέα συνταγματική αναθεώρηση.

Οσο για το «μέτωπο» των πανεπιστημίων και το ενδεχόμενο διαδηλώσεων και καταλήψεων σε ΑΕΙ, κρίσιμο θεωρείται το κλίμα που θα διαμορφωθεί την εβδομάδα αμέσως μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, πρακτικά δηλαδή μέχρι τα Χριστούγεννα. Πάντως, στον περιορισμό των αντιδράσεων στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα συμβάλει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι φοιτητές θα έχουν επιστρέψει στους τόπους καταγωγής τους. Επίσης, εκτονωτικά εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ τοποθετείται μετά τα μέσα Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή εν μέσω της εξεταστικής περιόδου.

Ο Δούκας και το τρόπαιο της ΚΕΔΕ

Σε μια νέα μάχη που δύσκολα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, όπως εκείνη για τον Δήμο της Αθήνας που τον ανέδειξε νικητή, αλλά εάν δοθεί μπορεί να έχει ευρύτερη πολιτική σημασία, προσανατολίζεται ο Χ. Δούκας.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων σταθμίζει –με πάρα πολλές πιθανότητες να αποφασίσει θετικά– να διεκδικήσει τον προσεχή Φεβρουάριο την προεδρία της ΚΕΔΕ από τον νυν πρόεδρο και δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ.

Ως βασική ατζέντα ο Χ. Δούκας θα έχει πως πρέπει να αποτραπεί η απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ. στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη διασφάλιση περισσότερων πόρων και θέματα όπως η ασφάλεια των δημοτών, η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και η ενεργειακή φτώχεια.

Οπως προαναφέρθηκε, οι συσχετισμοί δεν ευνοούν τον νέο δήμαρχο της Αθήνας, καθώς από τους 332 εκλεγμένους δημάρχους περί τους 190 είτε έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Ν.Δ. ή προέρχονται από το «γαλάζιο στρατόπεδο» και έχουν την έμμεση στήριξη της Πειραιώς.

Ομως είναι σαφές πως ενδεχόμενη στοίχιση των δημάρχων με αναφορές στην Κεντροαριστερά –δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Νέα Αριστερά– πίσω από την υποψηφιότητα Δούκα εάν επιτευχθεί και, το κυριότερο, φανεί ότι αποδίδει για δεύτερη φορά μετά τη μάχη για τον δήμο της Αθήνας, όπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είχε την ενεργή στήριξη του Κ. Ζαχαριάδη, θα δώσει μια άλλη δυναμική στις συζητήσεις για την προοπτική των συνεργασιών στο λεγόμενο «προοδευτικό τόξο».

Εξάλλου, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το κεφάλαιο Κεντροαριστερά και το «πώς μπορεί να ηττηθεί ο Μητσοτάκης» θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή