Δημοσκόπηση: Ευρύ προβάδισμα Ν.Δ. και σταθεροποίηση ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση

Δημοσκόπηση: Ευρύ προβάδισμα Ν.Δ. και σταθεροποίηση ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση

Η στάση των πολιτών για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, καθώς και τα μη κρατικά ΑΕΙ, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ανάσχεση της πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε η διάσπασή του, αλλά και σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση καταγράφονται στη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.107 πολιτών το χρονικό διάστημα από 18 έως και προχθές 20 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ως προς την πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 31,5%, χάνοντας 1,5 μονάδα συγκριτικά με την προ μηνός ανάλογη έρευνα, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται εκ νέου στο 13%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αυτή τη φορά στο 12%, ενώ η Νέα Αριστερά, το σχήμα που δημιουργήθηκε από τα στελέχη που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου, κινείται στο χαμηλό 2%, κάτω δηλαδή από το όριο εισόδου στη Βουλή. Τέταρτο κόμμα με ποσοστό 8,5% είναι το ΚΚΕ και ακολουθούν: η Ελληνική Λύση με 5%, Σπαρτιάτες και Νίκη από 3% και η Πλεύση Ελευθερίας επίσης σταθερά στο 2,5%.

Αξιοσημείωτα, πάντως, είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης ως προς τις τάσεις των πολιτών έναντι ζητημάτων που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα κατά την παρούσα συγκυρία. Συγκεκριμένα:

Για τον πολιτικό «γάμο ομόφυλων ζευγαριών», θετική άποψη εκφράζει συνολικά το 52% (20% «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» και 32% «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί») έναντι του 33% που δηλώνει πως θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Σχετικά με τη «νομική αναγνώριση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών», η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά όσων δηλώνουν (47%) ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, έναντι του 42% που τηρεί θετική στάση: 18% θα επιθυμούσε την αναγνώριση αυτή και 24% δηλώνει ότι δεν θα είχε πρόβλημα με κάτι τέτοιο.

Δημοσκόπηση: Ευρύ προβάδισμα Ν.Δ. και σταθεροποίηση ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση-1

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες τηρούν θετική στάση στην προοπτική να λειτουργήσουν και στη χώρα μας μη κρατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα: συνολικά σε ποσοστό 54% απαντούν πως είτε θα επιθυμούσαν είτε δεν θα είχαν πρόβλημα να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Στον αντίποδα, 30 στους 100 δηλώνουν αντίθετοι σ’ αυτή την προοπτική.

Οπαδική βία

Ως προς την οπαδική βία, το 81% θεωρεί πως «αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού φαινομένου», ενώ για τα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης αυτής της μορφής βίας, το 43% θεωρεί ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά χρήζουν βελτιώσεων, το 11% δηλώνει πως είναι «όπως πρέπει», ενώ το 34% εκτιμά πως κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Τέλος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (88%) οι Ελληνες εκφράζουν ανησυχία για την ακρίβεια, με τον προβληματισμό τους να εστιάζεται κατά σειρά στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή