Οι ενεργές «νάρκες» της Κατεχάκη

Οι ενεργές «νάρκες» της Κατεχάκη

Αντί για προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα θέματα αρμοδιότητάς του εξελίσσονται σε κινούμενη άμμο για την κυβέρνηση

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί για προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα θέματα αρμοδιότητάς του εξελίσσονται σε κινούμενη άμμο για την κυβέρνηση. Από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές έχουν περάσει μόλις έξι μήνες και μέσα σ’ αυτό το διάστημα έχουν ήδη αλλάξει δύο υπουργοί και ένας υφυπουργός στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Την 27η Ιουνίου 2023 υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο Νότης Μηταράκης, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να λένε τότε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι «ο Νότης είναι doer, φέρνει εις πέρας ό,τι του ανατίθεται». Eναν μήνα αργότερα, όμως, υποχρεώθηκε σε παραίτηση με πρόσχημα ότι ενώ μαίνονταν πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκείνος παραθέριζε στην Πάτμο.

Στις 28 Ιουλίου διάδοχος του κ. Μηταράκη ορίστηκε ο Γιάννης Οικονόμου. Πρόλαβε να συμπληρώσει πέντε μήνες στην ηγεσία του υπουργείου πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώσει την Τετάρτη την απομάκρυνσή του, μαζί και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ο αντικαταστάτης του, ο πολύπειρος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε τον Σεπτέμβριο του 2021 απομακρυνθεί από την κυβέρνηση έχοντας χρεωθεί τις φτωχές επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Με τους γνωρίζοντες να αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα είχε πληρώσει τις κακές σχέσεις του με τον τότε ισχυρό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη.

Είναι γεγονός ότι η θητεία του Γιάννη Οικονόμου δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μόλις δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εκτυλίχθηκε το αστυνομικό φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και κατάληξη τον θανάσιμο τραυματισμό του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή. Ο κ. Οικονόμου δεν είχε καλά καλά γνωρίσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε αρχηγείο και ΓΑΔΑ, με τους οποίους καλούνταν να συνεργαστεί.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, ωστόσο, η απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε χαμηλόβαθμους αστυνομικούς της τροχαίας και η σιωπηρή και ανώδυνη ολοκλήρωση της ΕΔΕ για τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος, αποτέλεσαν ένα πρώτο σημείο κριτικής για το δίδυμο Οικονόμου – Κατσαφάδου.

Στις επικείμενες κρίσεις ο τέως υπουργός φέρεται ότι θα οδηγούσε σε αποστρατεία και τους πέντε αντιστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ., απόφαση που ίσως αποτέλεσε ένα ακόμη «αγκάθι» στη σχέση του με το Μαξίμου.

Η φύλαξη των «VIPs»

Η επόμενη φορά που τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου βρέθηκαν ψηλά στην ειδησεογραφία ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε την απόφαση για αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων. Η διαδικασία πράγματι ξεκίνησε να «τρέχει», με τις πληροφορίες από αστυνομικές πηγές να αναφέρουν ότι μέχρι πρότινος 1.500 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα «επίσημα» είχαν πάρει φύλλα πορείας για την Αμεση Δράση, την Τροχαία και τα αστυνομικά τμήματα. Στην πράξη, πάντως, τα αποτελέσματα της προσπάθειας δεν αποτυπώθηκαν σε αύξηση της εμφανούς αστυνόμευσης, με τον αριθμό των διαθέσιμων περιπολιών να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, η μείωση της φρουράς σε υπουργούς, βουλευτές της πλειοψηφίας και παράγοντες της δημόσιας ζωής υπήρξε αφορμή για φίλια πυρά και αρνητικά δημοσιεύματα για τον κ. Οικονόμου. Πυρά εξάλλου από το εσωτερικό του κυβερνητικού – κομματικού μηχανισμού δεχόταν ο κ. Οικονόμου και για λόγους ανεξάρτητους από το θέμα της φύλαξης των «VIPs» προσώπων, κάτι που ο ίδιος είχε επιλέξει να αγνοήσει.

Την ίδια ώρα, οι πρωτοβουλίες του σε θέματα καθημερινότητας που θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της τροχαίας αστυνόμευσης, έτυχαν μεν μεγάλης προβολής αλλά δεν είχαν τα ανάλογα αποτελέσματα, ενώ το τελευταίο διάστημα ΕΛ.ΑΣ. και υπουργείο κλυδωνίστηκαν από μια αλληλουχία τραγικών περιστατικών, όπως ο θανάσιμος τραυματισμός αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια καταδίωξης στον Ασπρόπυργο και φυσικά τα επεισόδια στου Ρέντη, που στοίχισαν τη ζωή στον 31χρονο υπαρχιφύλακα των ΜΑΤ.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Οικονόμου έλεγε ότι η αστυνομία υποφέρει από σοβαρές παθογένειες και είχε δρομολογήσει μια σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες σκόπευε να παρουσιάσει στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στις επικείμενες κρίσεις φέρεται να είχε αποφασίσει να οδηγήσει στην αποστρατεία και τους πέντε αντιστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ. Ισως μάλιστα αυτή του η απόφαση να αποτέλεσε ένα ακόμη αγκάθι στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, μια και η απομάκρυνσή του από το υπουργείο συντελέστηκε λίγες ημέρες πριν από τις τακτικές κρίσεις στο Σώμα (αναμένονται στο τέλος του μήνα).

Στον δε κ. Κατσαφάδο ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρεώνουν ότι διατήρησε στο περιβάλλον του, σε ρόλο συμβούλων, κάποια πρόσωπα από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου, πρωτοβουλία αντίθετη με το μήνυμα που είχε αποφασίσει να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Δεδομένης της απόφασης για την απομάκρυνση του κ. Οικονόμου, η επιλογή επιστροφής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήταν αυτή με το μικρότερο ρίσκο. Υστερα από πέντε θητείες στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεωγραφία της αστυνομίας και δεν θα δυσκολευτεί να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε το φθινόπωρο του 2021. Η πρόσφατη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην έδρα των ΜΑΤ, που σηματοδότησε την επιστροφή της ένοπλης βίας έπειτα από πέντε χρόνια σιωπής, αλλά και η διαχείριση των αντιδράσεων που πιθανόν να προκαλέσουν οι αλλαγές στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι επίσης παράμετροι που πιθανόν να επέσπευσαν την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε γνώριμα γι’ αυτόν λημέρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή