Ομόφυλα ζευγάρια: Η κυβέρνηση απορρίπτει το δημοψήφισμα

Ομόφυλα ζευγάρια: Η κυβέρνηση απορρίπτει το δημοψήφισμα

Αρνητική στην πρόταση του κ. Ιερωνύμου για τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση παραπέμπει στη διάκριση εξουσιών και στις προεκλογικές, προγραμματικές δεσμεύσεις. Η Εκκλησία επικαλείται το καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο για ένα θέμα που αφορά την κοινωνία, ενώ χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έβαλε στο κάδρο την ιδέα δημοψηφίσματος. Παραμονές της επίσημης παρουσίασης της νομοθετικής ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι διαχωριστικές έχουν χαραχθεί με ένα κεντρικό μέτωπο, αυτό ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία και μικρότερα μέτωπα που διαμορφώνονται από την τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε χθες το χρονοδιάγραμμα και την επίσπευση των κινήσεων της κυβέρνησης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Bloomberg από το Νταβός, ο πρωθυπουργός είπε ότι την προσεχή εβδομάδα το θέμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και έπειτα από δημόσια διαβούλευση θα φτάσει στο Κοινοβούλιο. «Είναι σημαντικό ζήτημα για πολλούς πολίτες. Δεν έχω επιβάλει πειθαρχία στο κόμμα μου. Υπάρχει για την ώρα ένα υγιές ντιμπέιτ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε ότι η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να καταστεί νόμος του κράτους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέρριψε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για το θέμα, παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την προσεχή Τρίτη για την οριστική θέση της Εκκλησίας και προέταξε την ανάγκη ενημέρωσης. «Είναι θέμα της κοινωνίας, η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη. Σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια», τόνισε.

Ομόφυλα ζευγάρια: Η κυβέρνηση απορρίπτει το δημοψήφισμα-1
Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να καταστεί νόμος του κράτους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. [INTIME NEWS]

«Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος ενόψει της συνεδρίασης της Ιεραρχίας.

Απάντηση Μαρινάκη

Για την κυβέρνηση, που έχει εισέλθει σε ρυθμούς επιτάχυνσης των διαδικασιών, προκειμένου να κλείσει το θέμα και να μη σέρνεται σε βάθος χρόνου, προφανώς και δεν μπαίνει ούτε καν προς συζήτηση το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Αυτό φρόντισε να καταστήσει σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι «τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα». Υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές και περιελάμβανε και τη συγκεκριμένη προεκλογική δέσμευση. «Δεν μπορεί κανείς να υποδείξει στην Εκκλησία αν θα μιλήσει και τι θα πει. Εχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της. Εμείς όμως είμαστε ξεκάθαροι. Με απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία, υπάρχει η εκτελεστική εξουσία στη χώρα. Αυτή εισηγείται ένα νομοσχέδιο και είναι στην κρίση των βουλευτών αν θα το εγκρίνει. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστεί», πρόσθεσε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τελική τοποθέτηση της Ιεραρχίας μετά τη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης. Η χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου ερμηνεύεται και ως μια κίνηση να ικανοποιηθούν εκείνες οι φωνές που ζητούν το τελευταίο διάστημα μια περισσότερο δυναμική παρέμβαση από την πλευρά της Εκκλησίας. Φωνές που αναμένεται να επιμείνουν για δυναμικές κινήσεις και στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Οσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, το τοπίο δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει, με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να τοποθετούνται υπέρ της ρύθμισης, τουλάχιστον επί της αρχής, χωρίς να αποκλείονται κάποιες λίγες διαφοροποιήσεις. Πιο καθαρή εικόνα για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναμένεται μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις προσεχείς ημέρες, ενώ μένει να φανεί εάν ανακινηθεί το θέμα της κομματικής πειθαρχίας στο διήμερο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες.

Στο «όχι» είναι όλα τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες), θετική εμφανίζεται η Πλεύση Ελευθερίας όπως και η Νέα Αριστερά, ενώ απόλυτα αρνητικός και απορριπτικός εμφανίστηκε για την επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή