Το δημοσκοπικό αποτύπωμα του γάμου

Το δημοσκοπικό αποτύπωμα του γάμου

Απολύτως διαχειρίσιμο είναι επί του παρόντος το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από την προώθηση της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά την «αναταραχή» στο εσωτερικό της Ν.Δ. και το γεγονός ότι η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη επί του θέματος

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολύτως διαχειρίσιμο είναι επί του παρόντος το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από την προώθηση της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά την «αναταραχή» στο εσωτερικό της Ν.Δ. και το γεγονός ότι η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη επί του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τελευταίες μετρήσεις και έρευνες σε focus groups που είναι εις γνώσιν του Μεγάρου Μαξίμου, προκύπτει πως η Ν.Δ. διατηρεί ένα «συμπαγές» 32% στην πρόθεση ψήφου, το οποίο θεωρείται πολύ καλή αφετηρία ενόψει της κάλπης του Ιουνίου, καθώς πήχυ για το κυβερνών κόμμα θα αποτελέσει το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Μάλιστα, το υπόλοιπο 8% –σε σχέση με το 40%– του Ιουνίου δεν κατευθύνεται προς τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., αποδυναμώνοντας τη θεωρία ότι η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών θα προκαλούσε τσουνάμι ενίσχυσης της Ακροδεξιάς. Αντιθέτως, όσοι εμφανίζονται να αποστασιοποιούνται από τη Ν.Δ. κινούνται κατά κύριο λόγο προς τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» ή δηλώνουν αναποφάσιστοι μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που σηματοδοτεί ότι και η επερχόμενη εκλογική μάχη θα δοθεί στον χώρο του Κέντρου. Παράλληλα, ενόψει των ευρωεκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου θα αξιοποιήσει και το χαρτί της επιστολικής ψήφου, που, σύμφωνα με τις μετρήσεις που προαναφέρθηκαν, αξιολογείται θετικά από την κοινή γνώμη. Σημειώνεται ότι παρά την «πίεση» –πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ– η κυβέρνηση δεν θα μεταβάλει έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του νομοσχεδίου: δηλαδή, το δικαίωμα επιστολικής ψήφου θα είναι για τους Ελληνες καθολικό και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ψηφοφόρων, όπως οι άνω των 70 ετών, οι ασθενείς ή οι φοιτητές. Οπως λέγεται, εάν ίσχυε το δεύτερο, θα ήταν απαραίτητη η προσκόμιση από τους πολίτες –και ο έλεγχος– δεκάδων χιλιάδων δικαιολογητικών.

Γιατί ο Κασσελάκης βάλλει κατά ΠΑΣΟΚ

Πολλές συζητήσεις, ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει η επιλογή του Στ. Κασσελάκη να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «εκβιαζόμενο» λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών τον Ν. Ανδρουλάκη. Οι ερμηνείες που δίνονται για τη στάση του ποικίλλουν: Ορισμένοι εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι το καθοδικό σπιράλ του κόμματος στις δημοσκοπήσεις μπορεί να συνεχιστεί μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν η κομματική πειθαρχία στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, η διαφωνία Πολάκη με τη ρύθμιση και η συνεδρίαση της Κ.Ο. στις Σπέτσες. Ετσι, όπως λέγεται, επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «περιχαρακώσει» την εκλογική του βάση. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο Στ. Κασσελάκης αλλάζει πλέον αφήγημα, προκειμένου να προσαρμοστεί στα δημοσκοπικά δεδομένα. Στόχος δεν μπορεί πλέον να είναι «να νικήσει τον Μητσοτάκη» ή ο ΣΥΡΙΖΑ να «είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές». Ρεαλιστική επιδίωξη είναι να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, και η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει τη σύγκρουση με τη Χαριλάου Τρικούπη. Τέλος, πιθανόν ο Στ. Κασσελάκης να θέλει να «προλάβει» τη συζήτηση περί συμπόρευσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναμένεται να ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ανεξαρτήτως του ποια από τις ανωτέρω εκδοχές ευσταθεί, το βέβαιο είναι ότι με την κίνηση Κασσελάκη οι γέφυρες κόπηκαν και μάλλον αυτό έγινε προς όφελος της Χαριλάου Τρικούπη: Πρώτον, το πεδίο που επέλεξε ο Στ. Κασσελάκης προκειμένου να συγκρουστεί είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά ευαίσθητο και ευνοεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφού όντως υπήρξε θύμα παρακολουθήσεων, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη μάχη των εντυπώσεων. Επίσης, ο Ν. Ανδρουλάκης, που επιθυμεί η όποια συζήτηση για την Κεντροαριστερά να ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές, με το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένο, μπορεί πλέον να επιρρίπτει τις ευθύνες για το πολεμικό κλίμα που θα επικρατήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Κερδισμένος, όμως, είναι και ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη στρατηγική διεκδίκησης του Κέντρου με τις δυνάμεις στα αριστερά του να σπαράσσονται.

Ψάχνει «σώμα» η Νέα Αριστερά

Κρίσιμο για τη σταθεροποίηση της Νέας Αριστεράς στο πολιτικό σκηνικό είναι το επόμενο δίμηνο, μια και, όπως αναγνωρίζουν στελέχη της, θα διαφανεί εάν σταθεροποιείται σε ποσοστά κοντά στο 3% που καταγράφονται στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις ή έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ισχυρότερη δυναμική. Τα θετικά νέα για την «ομάδα Χαρίτση» είναι πως στις έρευνες της κοινής γνώμης ένα ποσοστό της τάξης του 9%-10% δηλώνει πιθανό ή πολύ πιθανό να επιλέξει τη Νέα Αριστερά την ώρα της κάλπης. Επίσης, ο χρόνος μετράει υπέρ του νέου σχήματος, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα αποκτήσει πληρέστερη οργανωτική δομή, ενώ θα γίνεται περισσότερο «γνωστό» στο σώμα των ψηφοφόρων. Στον αντίποδα, ανησυχητικό για τη Νέα Αριστερά είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσκόπους, επί του παρόντος συγκεντρώνει σχεδόν αποκλειστικά ψηφοφόρους που μετά την εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν στο ΚΚΕ και τώρα δηλώνουν ότι θα την ψηφίσουν. Με άλλα λόγια, για να κάνει το επόμενο βήμα απαιτείται να βρει και άλλες δεξαμενές ψήφων.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο πλεονέκτημα για τη Νέα Αριστερά είναι πως η αναμέτρηση στην οποία θα λάβει το βάπτισμα του πυρός είναι οι ευρωεκλογές, που χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους εκλογολόγους, με τις πρόνοιες του εκλογικού συστήματος για τις κατανομές των εδρών, το πιθανότερο είναι το όριο για εκλογή ευρωβουλευτή να είναι «βατό» – στην περιοχή του 3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή