Ομόφυλα ζευγάρια: Πέντε κόμματα στηρίζουν το νομοσχέδιο

Ομόφυλα ζευγάρια: Πέντε κόμματα στηρίζουν το νομοσχέδιο

«Ναι» από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας – Αγνωστος είναι ο αριθμός μεταξύ των αθροιστικά 243 βουλευτών τους που θα επιλέξουν καταψήφιση ή αποχή

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη θετική ψήφο των ηγεσιών πέντε κομμάτων που αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία στους κόλπους του Κοινοβουλίου, αλλά με αβέβαιο το σε ποιο εύρος αυτή η πλειοψηφία θα εκφραστεί στην Ολομέλεια, καθώς παραμένει άγνωστος ο αριθμός μεταξύ των αθροιστικά 243 βουλευτών τους που διαφωνούν και θα επιλέξουν είτε την καταψήφιση είτε την αποχή, άρχισε χθες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής. Υπέρ τάσσονται, πέραν της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ με τρόπο κατηγορηματικό και έντονο εξέφρασαν τη διαφωνία τους το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση «επί της αρχής» του νομοσχεδίου, οι τόνοι παρέμειναν χαμηλοί, με εξαίρεση στελέχη κομμάτων που πολιτικά προσδιορίζονται εκ δεξιών της Ν.Δ. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η μείζων πολιτική συζήτηση θα γίνει πιθανότατα στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου συνεδρίασης, εκτός των άλλων επειδή τότε αναμένεται και να κορυφωθεί η προσπάθεια κυρίως κομμάτων της αντιπολίτευσης να αξιοποιήσουν πολιτικά το γεγονός ότι «γαλάζια» στελέχη έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους με το νομοθέτημα. Χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να αναδείξουν αυτή την πτυχή, αλλά αφορμή για να επιμείνουν δεν τους δόθηκε, καθώς από τη Ν.Δ., πέραν της εισηγήτριας Μαρίας Συρεγγέλα, μίλησε μόνον ο Γ. Σταμάτης, ο οποίος τάσσεται υπέρ. Ο παρών στη συνεδρίαση και εκ των διαφωνούντων Θ. Πλεύρης δεν έλαβε τον λόγο, σημειώνοντας απλώς κάποια στιγμή πως θα τοποθετηθεί όταν το σχέδιο νόμου εισαχθεί προς τελική συζήτηση στην Ολομέλεια.

Από ένας βουλευτής, επίσης, ζήτησε τον λόγο να μιλήσει θετικά για το νομοσχέδιο εκ μέρους των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ περισσότερο πρόθυμοι για να τοποθετηθούν εμφανίστηκαν οι εναντίον του ν/σ βουλευτές από τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη. Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων τοποθετήσεων ακούστηκαν εκφράσεις όπως «εωσφορικό νομοσχέδιο σκότους» (Ν. Παπαδόπουλος, Νίκη), «η Ν.Δ. αλλοιώνει αξίες αιώνων» (Π. Σαράκης, Ελλ. Λύση), «η οικογένεια είναι για να προστατεύει και το έθνος μας» (Π. Δημητριάδης, Σπαρτιάτες).

Στην παράπλευρη κομματική αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο ζήτημα σημειώθηκαν επιπροσθέτως και επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά προς το ΚΚΕ για την αρνητική στάση του.

Το γενικότερο συγκρουσιακό κλίμα καυτηρίασε κατά τη χθεσινή, πρώτη τοποθέτησή του ο επισπεύδων του νομοθετήματος υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος: «Να γίνει με ειρηνικούς και όχι πολεμικούς όρους η συζήτηση. Να αρθρώσουν τα κόμματα την αντίθετη άποψη με επιχειρήματα, χωρίς κακοποιητικό λόγο. Εχουμε ακούσει άσχημα πράγματα να λέγονται όλους αυτούς τους μήνες, που μπορεί να στιγματίσουν ανθρώπινες ψυχές και να βρωμίσουν συναισθήματα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν άφησε αναπάντητες, πλέον και εντός Κοινοβουλίου, τις αιχμές για τις διαφοροποιήσεις στους κόλπους της κυβερνώσας πλειοψηφίας: «Είμαστε η παράταξη που έχουμε τη μεγαλύτερη συνοχή μεταπολιτευτικά. Είμαστε ο καθρέφτης της κοινωνίας. Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν, όπως ένα τμήμα της κοινωνίας διαφωνεί. Πριν πετάξετε το μπαλάκι των ευθυνών στα στελέχη της Ν.Δ. που διαφωνούν, ας κοιτάξουμε σε όλα τα κόμματα, ας μην προτρέχουμε, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που θα απέχουν».

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε με έμφαση στον παραδοσιακό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβερνώσας παράταξης, κάτι το οποίο ερμηνεύθηκε στους διαδρόμους και ως μήνυμα προς εκείνους που διαφωνούν στο εσωτερικό της Ν.Δ., υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της ευθύνης και της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως δεν μπορεί να αιτιολογηθεί πειστικά το γιατί όσα απολαμβάνουν τα ομόφυλα ζευγάρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να ισχύσουν εντός Ελλάδας. «Δεν γίνεται να είμαστε ολίγον Ευρωπαίοι. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει «να ανοίξουμε το βήμα μας και να συγκλίνουμε με την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή