Συντεταγμένα πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Συντεταγμένα πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Σήμερα η συνεδρίαση της Κ.Ο. – Εκτιμάται πως θα εγκριθεί η απόφαση για καταψήφιση και δεν θα χρειαστεί να τεθεί κομματική πειθαρχία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ηχηρές διαφοροποιήσεις αναμένεται η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία θα αποφασιστεί η στάση του κόμματος στη συζήτηση και ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο πρόκειται αύριο να εισαχθεί στην Ολομέλεια. Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη διαμόρφωση ενιαίας θέσης και ότι όλοι οι βουλευτές θα κινηθούν συντεταγμένα, με βάση την απόφαση που θα ληφθεί. «Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκφράσουν τυχόν προβληματισμούς ή ενστάσεις, αλλά δεν φαίνεται ότι υπάρχει επί της ουσίας διαφοροποίηση από την απόφαση να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο», ανέφερε χθες συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη. Σημαντική στην κατεύθυνση υποχώρησης των όποιων ενστάσεων εκτιμάται ότι υπήρξε η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ετσι, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, καθώς δείχνει να επικρατεί, πέρα από την ατομική άποψη και τοποθέτηση, το στοιχείο της συλλογικής ευθύνης όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αυτή θα είναι και μια ισχυρή απάντηση προς την κυβέρνηση, στην οποία αποδίδουν προσπάθεια να φανεί το ΠΑΣΟΚ σαν «σκορποχώρι», σαν ένα κόμμα που δεν έχει συγκεκριμένη, ενιαία γραμμή για κανένα θέμα, ως συνέχεια και των διαφοροποιήσεων που υπήρξαν στην ψηφοφορία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο τομεάρχης Παιδείας Στέφανος Παραστατίδης εφοδίασε τους βουλευτές με ένα 70σέλιδο εγχειρίδιο, στο οποίο αποτυπώνεται με σαφήνεια η πρόταση του κόμματος. Είναι τέσσερις οι άξονες στους οποίους η πρόταση του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιείται από το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται αρμοδίως: η επιδίωξη για πραγματικά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα στα ιδρύματα που θα έρθουν στη χώρα μας, η εξασφάλιση ενιαίας πρόσβασης, τα γεωγραφικά κριτήρια ώστε να ενισχυθεί και η περιφέρεια και τα ποιοτικά κριτήρια με βάση και τις διεθνείς κατατάξεις. Και όλα αυτά βεβαίως με προϋπόθεση την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Συνάντηση με πρυτάνεις

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε χθες με πρυτάνεις, οι οποίοι ανέλυσαν τα προβλήματα των πανεπιστημίων, με έμφαση στην υποστελέχωση, στην υποχρηματοδότηση και στο αυτοδιοίκητο, τα οποία, όπως είπαν, δεν αντιμετωπίζονται με το νομοσχέδιο. Ο κ. Ανδρουλάκης τους είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με παράλληλη ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, που είναι η βασική προτεραιότητα. «Κάθε κυβέρνηση έχει χρέος να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο και σε επίπεδο υπηρεσιών, παροχής εφοδίων προς τους φοιτητές και έρευνας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε δίπλα σας όχι ως παράγοντες ακινησίας, όπως άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ως παράγοντες προόδου που θέλουν την κανονικοποίηση και την προοπτική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Τα Τέμπη

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη ζήτησαν χθες από τον πρόεδρο της επιτροπής να αιτηθεί στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας να διαβιβαστεί στην επιτροπή το σύνολο της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί, καθώς μόνο ένα μέρος της έχει φθάσει στη Βουλή. Κύκλοι του προεδρείου της Εξεταστικής απάντησαν ότι η αρμόδια εισαγγελική αρχή έχει την ευθύνη αξιολόγησης του υλικού που δύναται κάθε φορά να χορηγηθεί σε μια άλλη αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT