Πόρισμα ΚΚΕ για Τέμπη: «Σαφέστατες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών»

Πόρισμα ΚΚΕ για Τέμπη: «Σαφέστατες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών»

Τι αναφέρει το πόρισμα του ΚΚΕ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών, το οποίο ο γ.γ. του κόμματος κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σαφέστατες ποινικές ευθύνες των αρμοδίων υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009-2023 κάνει λόγο το πόρισμα του ΚΚΕ της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη. Το συμπερασματικό κείμενο του Περισσού αναφέρεται σε κακουργηματικό αδίκημα της διά παραλείψεως διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών απ’ όπου προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων και η βαριά σωματική βλάβη δεκάδων ακόμη ατόμων. Το πόρισμα μιλάει επίσης για κακουργηματικό αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης, αλλά και για αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Για το τελευταίο αναφέρεται πως θεμελιώνεται αφού οι αρμόδιοι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι είχαν την εποπτεία του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, «παρέλειψαν σκοπίμως να επιβλέψουν τον τρόπο ανάθεσης των έργων αυτών, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς». Το ΚΚΕ διαβλέπει και ποινικές ευθύνες για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος – εγκλήματος, λίγες ημέρες μόλις μετά το συμβάν. Ποια πρόσωπα αφορά;

Στο πόρισμα διευκρινίζεται πως επειδή και η παράβαση καθήκοντος είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα με σύντομη πενταετή παραγραφή, τελικά ποινικά υπεύθυνοι μπορούν να καταστούν μόνο οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Αχ. Καραμανλής. Αντίστοιχα, στο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, οι ευθύνες περί απιστίας για τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη έχουν παραγραφεί αφού είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Στο πόρισμα του Περισσού τονίζεται πως «σύμφωνα δε με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά μεταφερόταν στην αμαξοστοιχία και ενδεχομένως αποτελεί και μια εξήγηση για το εσπευσμένο της υπερκάλυψης με φερτά υλικά και αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, χθες, κατέθεσε το πόρισμα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Κατά την έξοδό του τόνισε: «Αυτά τα στοιχεία αφορούν και το πώς φτάσαμε στη μέρα της τραγωδίας των Τεμπών, να γίνει αυτή η σύγκρουση των δύο τρένων που στοίχισε τη ζωή σε 57 αθώες ψυχές, αλλά και η έκρηξη και η απόπειρα σε συνέχεια της συγκάλυψης. Ολα αυτά τα καταθέσαμε και περιμένουμε από εκεί και πέρα την εξέλιξη του ζητήματος».

Σε κοινό πόρισμα για την Εξεταστική των Τεμπών κάλεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ τις προοδευτικές δυνάμεις, με την προθεσμία να εκπνέει αύριο. Ο συντονιστής των Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου (ΕΠΕΚΕ) και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, σε δήλωσή του στο Περιστύλιο της Βουλής επισήμανε πως «καταθέτουμε αίτημα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υπογράψουν το πόρισμα που θα καταθέσουμε την Κυριακή».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν εντοπίζουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, απάντησε: «Βεβαίως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή