Τούρκος αντιπρόεδρος: «Ειρηνευτική επιχείρηση ευτυχίας» η εισβολή του 1974 στην Κύπρο

Τούρκος αντιπρόεδρος: «Ειρηνευτική επιχείρηση ευτυχίας» η εισβολή του 1974 στην Κύπρο

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα 24ωρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προκάλεσαν αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας, η Αγκυρα επανέρχεται με νέες αναφορές στην Κύπρο, αυτή τη φορά δια στόματος του Τούρκου αντιπροέδρου, Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γιλμάζ χαρακτήρισε την εισβολή του 1974 «Ειρηνευτική Επιχείρηση Ευτυχίας», υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτήν θα μπορούσε σήμερα το ψευδοκράτος να έχει την τύχη της Γάζας. 

Τόνισε, δε, ότι η Κύπρος αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους». 

«Η Τουρκία και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ είναι δύο κράτη με δεσμούς που έχουν τις ρίζες τους στην Ιστορία. Αυτοί οι δεσμοί διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας τρεφόμενοι από την ενότητα του έθνους μας και του τουρκοκυπριακού λαού τόσο στη θλίψη όσο και στη χαρά και από την πίστη στην εθνική υπόθεση. [Αυτή η υπόθεση] Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους καθώς και ουσιαστικό στοιχείο της νήσου Κύπρου από το 1571. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον Τουρκοκύπριο από το πνεύμα Ματζικέρτ που άνοιξε τις πύλες της Ανατολίας το 1071, ούτε από την εθνική πεποίθηση χάρη στην οποία ξεκίνησε μια νέα εποχή το 1453 στην Κωνσταντινούπολη. — Γι’ αυτό το έθνος μας δεν έμεινε σιωπηλό στην καταπίεση που άρχισε στο νησί από το 1878. Ενώ ο τουρκοκυπριακός λαός αντιστεκόταν ενάντια στις ελληνοκυπριακές θηριωδίες, το γεγονός ότι όλη η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του είναι αποτέλεσμα αυτής της ενότητας του πεπρωμένου από το μακρύ παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Με πνεύμα κοινού αγώνα, οι στρατιώτες μας και οι μουτζαχεντίν μας πολέμησαν για την ανεξαρτησία δίπλα δίπλα στην “ Ειρηνευτική Επιχείρηση Ευτυχίας” το 1974 (σ.σ. Mutlu Barış Harekatı – η συνήθης αναφορά στην εισβολή ως «Ειρηνευτική Επιχείρηση» δεν περιλαμβάνει συχνά και τον προσδιορισμό “Χαρούμενη). Η Επιχείρηση “Ευτυχισμένη Ειρήνη” έβαλε τέλος στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού που στόχευαν τους Τουρκοκύπριους. Φέτος θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της Επιχείρησης “Ευτυχισμένη Ειρήνη” με ενθουσιασμό και, Θεού θέλοντος, με διαφορετικές εκδηλώσεις».

Ο κ. Γιλμάζ συνέχισε λέγοντας:

«Μόλις αναφέρθηκε επίσης ότι τώρα έχουμε ένα νέο έργο, είχε προηγηθεί μεταφορά νερού μέσω της θάλασσας στο παρελθόν, κάναμε τότε ένα έργο που είχε χαρακτηριστεί ‘αδύνατο’, τώρα έχουμε μπροστά μας ένα έργο καλωδίων διπλής γραμμής, ένα πολύ κρίσιμο έργο. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η νησιωτική οικονομία της ‘Βόρειας Κύπρου’. Το κόστος είναι γενικά υψηλό στα νησιά λόγω κλίμακας. Όταν όμως συνδέεις το νησί με μια μεγάλη ηπειρωτική χώρα, μειώνεις και τα κόστη. Το κάναμε αυτό με το νερό, τώρα θα το κάνουμε και με το ρεύμα. Όταν το πετύχουμε, αυτό το καλωδιακό σύστημα θα μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα είναι αμφίδρομη και ευρεία η λειτουργία του συστήματος σύνδεσης. […] Ως εκ τούτου, ξεκινήσαμε τις μελέτες σκοπιμότητας αυτού του έργου. – Και θα ήθελα να το τονίσω εδώ: οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να έρθουν και να επωφεληθούν από αυτό το έργο. Δεν έχουμε τόσο κλειστή αντίληψη. Κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό. Αντί να συνδέονται με αέριο και ηλεκτρισμό με πολύ ακριβούς τρόπους, εάν συνδεθούν με την Τουρκία, με τα διασυνδεδεμένα συστήματα μέσω Τουρκίας, θα είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον όλων μας».

«Σήμερα, βλέπουμε σκηνές στη Γάζα που ραγίζουν τις καρδιές όλων μας. Πιστεύω ότι, βλέποντας όλα αυτά, όλοι εκτιμούμε για άλλη μια φορά τη σημασία που είχε η ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’. Πιστεύω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας, χωρίς την ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα στην ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Η Τουρκία δεν το επέτρεψε. Για άλλη μια φορά, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους συνέβαλαν, τόσο τους μουτζαχεντίν όσο και τις ένοπλες δυνάμεις μας, τους στρατιώτες μας. Σήμερα, υπάρχει μια σταθερή ‘ΤΔΒΚ’ και η σταθερότητα της ‘ΤΔΒΚ’ και της Κύπρου σημαίνει σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. — Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι δεν έχει νόημα να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Υπάρχει ένα κράτος 40 ετών, υπάρχει μια ιστορία 50 χρόνων της ‘Ειρηνευτικής Επιχείρησης’, υπάρχει μια πραγματικότητα. Όλος ο κόσμος πρέπει να δει και να κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι εγγενή δικαιώματά τους, πρέπει να καταγραφούν», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή