Τι κοινό έχει ο Μπάιντεν με το ποινολόγιο στα σχολεία;

Τι κοινό έχει ο Μπάιντεν με το ποινολόγιο στα σχολεία;

Στοχευμένη στρατηγική αποτελεί η συντηρητική «στροφή» που πραγματοποιεί η κυβέρνηση με φόντο τις επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς πλέον αναγνωρίζεται πως το πολιτικό κόστος της πρωτοβουλίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της συνεπαγόμενης σύγκρουσης με την Εκκλησία ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένη στρατηγική αποτελεί η συντηρητική «στροφή» που πραγματοποιεί η κυβέρνηση με φόντο τις επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς πλέον αναγνωρίζεται πως το πολιτικό κόστος της πρωτοβουλίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της συνεπαγόμενης σύγκρουσης με την Εκκλησία ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου.

Προκειμένου να ανασχεθoύν οι διαρροές προς τα δεξιά της, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: Πρώτον, θα αναδείξει την ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας επί της θητείας της ως τον «πραγματικό πατριωτισμό», ενώ, παράλληλα, στο εσωτερικό θα προβεί σε κινήσεις που θα απευθύνονται στο λεγόμενο δεξιόστροφο ακροατήριο.

Αναφορικά με την εικόνα της χώρας εκτός Ελλάδος, ο Κυρ. Μητσοτάκης επενδύει στη –δεύτερη την τελευταία διετία– συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, που κατά πληροφορίες «κλειδώνει» για τις 4 Απριλίου, στη συνεχή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στο μεγάλο βήμα που ως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί με τις σχεδιαζόμενες για τον επόμενο χρόνο ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει πριν από τις ευρωεκλογές νέα δέσμη πρωτοβουλιών που θα ενισχύουν την «κανονικότητα» στα σχολεία, συμπληρώνοντας μέτρα όπως οι αποβολές μαθητών για παραβατικές συμπεριφορές και η «επιστροφή» των αδικαιολόγητων απουσιών, ενώ θα αυξηθούν οι παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τον τερματισμό των καταλήψεων στα ΑΕΙ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται, πάντως, ότι η αθροιστική δύναμη των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη θα είναι τελικώς μικρότερη του αναμενομένου, όπως συνέβη και στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όταν πολλοί προέβλεπαν εκτόξευση των ποσοστών των Σπαρτιατών, αλλά τελικώς διαψεύστηκαν από το αποτέλεσμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, το «σύστημα Μαξίμου» είναι σε πλήρη εγρήγορση ενόψει των ευρωεκλογών για τρεις λόγους:

Πρώτον, σε αντίθεση με το 2023, δεν υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής στήριξης για τους πλέον ευάλωτους μέσω επιδόματος Πάσχα.

Δεύτερον, λόγω του «μη μετρήσιμου» αντικτύπου της τραγωδίας των Τεμπών, που εκτιμάται πως μπορεί να ενισχύσει τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο όχι μόνο προς τα δεξιά αλλά και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Τρίτον, διότι υφίσταται –όπως για κάθε κυβέρνηση– ο κίνδυνος του τυχαίου γεγονότος ή του λάθους που μπορεί να επιβαρύνει αιφνιδίως το πολιτικό κλίμα, όπως κατέδειξε τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση Ασημακοπούλου.

Οι δεξαμενές για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ανοικτή εμφανίζεται η μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση στις επερχόμενες ευρωεκλογές, όχι μόνον γιατί τα δύο κόμματα βρίσκονται «κοντά» στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, αλλά και επειδή μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική τους αξιοποιώντας διαφορετικές δεξαμενές άντλησης νέων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Pulse (για τον ΣΚΑΪ), μεταξύ των δύο κομμάτων καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου «ισοπαλία» με ποσοστό 12%, ενώ η Metron Analysis (Mega) την περασμένη Πέμπτη εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ να επανακτά τη δεύτερη θέση με 11,8% έναντι 10,2% του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου στις εκλογές του Ιουνίου για την Eυρωβουλή.

Ο Στ. Κασσελάκης μπορεί να ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών του κυρίως μέσω της προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων, αφού εκτιμάται πως είναι σε θέση στην τελική ευθεία προς τις κάλπες να απευθυνθεί και σε διαφορετικά ακροατήρια από αυτά που παραδοσιακά προσέγγιζε έως τώρα η Κουμουνδούρου. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί σε σημαντικό βαθμό: Τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο οφείλονται στη –μικρή– αύξηση της συσπείρωσης.

Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά το γεγονός ότι υφίσταται σημαντική «κινητικότητα» και «ώσμωση» ψηφοφόρων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis του Φεβρουαρίου, η Χαριλάου Τρικούπη είχε από τη Ν.Δ. εισροές της τάξης του 5,5%, αλλά και απώλειες σε ποσοστό 3,7%. Επίσης, πλεονέκτημα για τον Ν. Ανδρουλάκη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφώς ευρύτερα όρια εκλογικής επιρροής από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα της ίδιας έρευνας προς τους ψηφοφόρους «εάν θα μπορούσαν να ψηφίσουν κάποιο κόμμα», θετικά για το ΠΑΣΟΚ απαντά το 46%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 29%. Στον αντίποδα, πρόβλημα για τη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να αποτελέσουν οι Δημοκράτες του Ανδρ. Λοβέρδου, που είναι πιθανόν να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στην απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ.

Πού ψάχνει στίγμα η Νέα Αριστερά

Στην κατεύθυνση των απόλυτων διαχωριστικών γραμμών με τη στρατηγική του «lifestyle» που, όπως λέγεται, υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στ. Κασσελάκη προτίθεται να κινηθεί η Νέα Αριστερά. Με τη λογική της «πολιτικής στο επίκεντρο», αλλά και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη Μεταπολίτευση, αναζητούνται θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλ. Χαρίτσης θα καταθέσει πρόταση με βάση την οποία θα είναι δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος εάν το ζητεί συγκεκριμένος αριθμός πολιτών. Η πρόταση θα είναι πολιτικά «δεσμευτική» για την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς τυπικά σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι δυνατή μόνο με πρωτοβουλία της τελευταίας –για κρίσιμο εθνικό θέμα– ή επί νομοσχεδίων, με απόφαση των τριών πέμπτων της Βουλής. Ηδη, εξάλλου, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η Νέα Αριστερά έχει προτείνει να φθάνουν στη Βουλή προτάσεις νόμου που έχουν συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές.

Τέλος, στις αρχές του επόμενου μήνα η Νέα Αριστερά θα παρουσιάσει τον βασικό κορμό του ευρωψηφοδελτίου της. Τότε θα διαφανεί και εάν θα υπάρξει συνεργασία με τον Κόσμο του Π. Κόκκαλη, που λέγεται πως δέχεται επίμονες εισηγήσεις από τους Ευρωπαίους Πρασίνους για αυτόνομη κάθοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή