Νέα «τριγωνική» σύγκρουση για τους «διεθνείς παρατηρητές» Κασσελάκη

Νέα «τριγωνική» σύγκρουση για τους «διεθνείς παρατηρητές» Κασσελάκη

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει την παρουσία διεθνών παρατηρητών για τη διενέργεια εκλογών – ευρωεκλογών, μη εμπιστευόμενος την κυβέρνηση, προκάλεσε, εκτός από αιφνιδιασμό, έκπληξη και σφοδρή αντιπαράθεση στο τρίγωνο Μαξίμου – Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκτίμησαν πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε μέσω της συγκεκριμένης κίνησης να «πλειοδοτήσει με άτσαλο τρόπο», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, της πρωτοβουλίας του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της πλειοψηφίας. Ηταν θετικοί ως προς την προτροπή προς τον πρωθυπουργό για παραίτηση, ωστόσο περίμεναν για άλλη μια φορά να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση πριν αναληφθεί κάποια άλλη πρωτοβουλία.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων για το έγκλημα των Τεμπών, το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, η υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ομογενών, αλλά και η υπόθεση με το Predator προκαλούν πολλά ερωτήματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Συνεπώς υπάρχει ένα μείζον θέμα που πρέπει να αναδειχθεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του στην «ΕΦ.ΣΥΝ» ανέφερε: «Ποιος μπορεί να εμπιστεύεται ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές πέραν πάσης αμφιβολίας; Και ποιος “υπονομεύει το πολίτευμα”; Αυτός που ζητάει αδιάβλητες εκλογές ή τα μεγάλα πολιτικά τζάκια που αλληλοκαλύπτονται για να μην μπουν φυλακή;».

Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους στον Στέφανο Κασσελάκη κάνοντας λόγο για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη άποψη που παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια τριτοκοσμική χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού επισήμανε πως σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις κανείς δεν αμφισβήτησε το αδιάβλητο των εκλογών στη χώρα, συμπλήρωσε πως «ο κ. Κασσελάκης περνάει σε μια άλλη πίστα, και από την πολιτική γελοιοποίηση της θέσης του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται συνειδητός υπονομευτής του πολιτεύματος».

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για επικίνδυνη άποψη που παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα – Αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν ο πρώτος που δεν συμφώνησε με την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη, δείχνοντας την αμηχανία που προκλήθηκε. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, όταν ερωτήθηκε στον ρ/σ Παραπολιτικά FM αν υπάρχει πρόθεση αμφισβήτησης του αποτελέσματος στην περίπτωση που στις ευρωεκλογές δεν έρθουν εξωτερικοί παρατηρητές, απάντησε μονολεκτικά «όχι». Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας συμπλήρωσε πως «προφανώς και οι εκλογές που έγιναν πέρυσι, και οι δύο, και οι αυτοδιοικητικές, ήταν νόμιμες και δημοκρατικές εκλογές και έτσι νομίζω θα γίνουν και οι φετινές ευρωπαϊκές εκλογές. Και δεν είμαστε στο επίπεδο που είναι η Ζιμπάμπουε ή άλλες χώρες στις οποίες στέλνονται παρατηρητές. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να δημιουργεί όλη αυτή την ασφυκτική κατάσταση για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και να χρησιμοποιεί μια σειρά από διαδικασίες λες και είναι δικά του περιουσιακά στοιχεία».

Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και στο ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως να προξένησε τις πρώτες «ρωγμές» στο προοδευτικό μέτωπο που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές με τη συμμετοχή της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κάθε φορά που η κυβέρνηση έχει πρόβλημα, με αυτά που λέει, λειτουργεί ως ναυαγοσώστης. Πετάει δηλαδή ένα σωσίβιο και προσπαθεί να τη σώσει. Είναι αυτή σοβαρή αντιπολίτευση;». «Αναυδος», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος για τα περί επιτροπείας, επισημαίνοντας πως με τέτοιες θέσεις «κατεβάζεις την Ελλάδα πολύ χαμηλά».

Στη Βουλή

Πριν ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη απασχόλησε και τη Βουλή. Ο Νίκος Παππάς κατέθεσε έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έκαναν λόγο για ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, όπως τα δικαιώματα των αναπήρων και η πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα, η ισότιμη πρόσβαση και εκλογιμότητα των γυναικών, η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, η διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων. «Σε όλες τις εκλογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές… Σε όλες τις εκθέσεις του ODIHR και του ΟΑΣΕ, πάντα οι ελληνικές εκλογές κρίθηκαν ως ελεύθερες και δίκαιες. Σε όλες. Θέλω ευθέως να ρωτήσω το κόμμα σας: Εχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στη Μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές;» απάντησε ο Μάκης Βορίδης, χαρακτηρίζοντας επιμέρους παρατηρήσεις που γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου αυτά που ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Παππάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή