Δύσκολη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό

Δύσκολη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντ. Ερογλου ξεκίνησε επίσημα χθες η νέα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθούν ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Αν. Μαυρογιάννης με τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του Κ. Οζερσάι, ενώ οι χιαστί συνομιλίες σε Αθήνα και Αγκυρα θα καθοριστούν σε συμφωνία των ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι απαιτείται «όραμα και αποφασιστικότητα» για να επιτευχθεί «μία λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους», ενώ υπογράμμισε ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την τελική λύση, αλλά την απαρχή μιας επίπονης προσπάθειας». Από την πλευρά του, ο κ. Ερογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, έστω και καθυστερημένα. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν συνεχάρη τους δύο ηγέτες και ανακοίνωσε την παραίτηση του Α. Ντάουνερ από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Από ελληνικής πλευράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «ο κυπριακός λαός κρατάει στα χέρια του τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, τις οποίες θα λάβει εκφραζόμενος άμεσα με δημοψήφισμα, χωρίς κανενός είδους επιδιαιτησία». Χαρακτήρισε τη «διαφύλαξη των προϋποθέσεων της εθνικής ενότητας και της μέγιστης συναίνεσης υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων». Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, του ζήτησε την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ώστε να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τις εξελίξεις, λέγοντας ότι «στην Κύπρο οδηγούμαστε σε μια νέα περίοδο» και εξέφρασε την ευχή «να μη γίνει βήμα πίσω από το σημείο που φτάσαμε και να λυθεί το Κυπριακό». Την ικανοποίησή του εξέφρασε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, που αναφέρει ότι η Τουρκία θα έχει στενή συνεργασία με τα Κατεχόμενα και «θα συνεχίσει να είναι ένα βήμα μπροστά ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με επιτυχία».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαιρέτισε εκ μέρους του προέδρου Ομπάμα την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Πέραν των συγχαρητήριων προς τους ηγέτες «για το θάρρος και το όραμα» που επέδειξαν, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά και στη σημασία των ΜΟΕ, όπως και μέτρων «για μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου», ενώ επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη των ΗΠΑ «στην άσκηση των κυριάρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της».

Με κοινή δήλωση των κ. Ρομπέι και Μπαρόζο, και η Ε.Ε. καλωσόρισε τη συμφωνία. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων» και προσθέτει, ότι «στηρίζει τις προσπάθειες για συμφωνία επί ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία μομέντουμ με στόχο τη λύση». Τόσο η προστασία της ΑΟΖ, όσο και ο ορισμός εκπροσώπου της Ε.Ε. και η γρήγορη υλοποίηση των ΜΟΕ ανήκουν στα αιτήματα του κ. Αναστασιάδη απέναντι στις ΗΠΑ για την επανεκκίνηση της διαδικασίας. Κατά του κοινού ανακοινωθέντος τάχθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντάς το μια «πολύ κακή βάση» για διαπραγματεύσεις

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή