Κύπρος: στήριξη Εκκλησίας στον Αναστασιάδη

Κύπρος: στήριξη Εκκλησίας στον Αναστασιάδη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το βάρος πρέπει να το ρίξουμε στη διαπραγμάτευση και όχι στο κοινό ανακοινωθέν». Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί το τέλος του κόσμου ή της λύσης του Κυπριακού. Ζήτησε μάλιστα, όταν αρχίσουν οι συνομιλίες, «όλος ο λαός, όλα τα κόμματα ενωμένα να συμπαρασταθούν στην κυβέρνηση και στον συνομιλητή».

Ο κ. Αναστασιάδης εξασφάλισε με αυτόν τον τρόπο την πολύ σημαντική για οποιονδήποτε Κύπριο πολιτικό στήριξη της Κυπριακής Εκκλησίας και μάλιστα ομόθυμη, αφού όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, την άποψή του τη συμμερίζονται όλοι οι συνοδικοί ιεράρχες στην Κύπρο. Επικοινωνιακά, ο κ. Αναστασιάδης είχε ανάγκη από μια τέτοια στήριξη, καθώς τις τελευταίες ημέρες η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και το κοινό ανακοινωθέν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Με εξαίρεση το ΑΚΕΛ και το κόμμα του ιδίου του προέδρου, το ΔΗΣΥ, οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο επιτίθενται στον κ. Αναστασιάδη και στο κοινό ανακοινωθέν, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Ν. Παπαδόπουλος, απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να κυβερνά με εναλλασσόμενες πλειοψηφίες – όχι ακριβώς ό,τι πιο πρόσφορο υπό συνθήκες Μνημονίου. Μία πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει έδωσαν χθες σε μια σημαντική ψηφοφορία οι τέσσερις υπουργοί του ΔΗΚΟ, οι οποίοι επέλεξαν να απόσχουν.

Χθες, ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι παραπλανεί τους Κυπρίους, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν, ούτε για Κυπριακή Δημοκρατία ούτε για συνέχισή της». Πρόσθεσε, δε, ότι η φιλοσοφία του συγκεκριμένου εγγράφου (σ.σ. του κοινού ανακοινωθέντος) είναι η φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν, που επανέρχεται. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες παραμονή ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος έκαναν χθες δηλώσεις ο γ.γ. της ΕΔΕΚ, Δ. Παπαδάκης, το Κίνημα Οικολόγων και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ, που διαπίστωσε ότι δεν έχουν παραβιαστεί οι κόκκινες γραμμές, στηρίζει τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή