Προβληματική η εφαρμογή του ελέγχου στις εισόδους της Βουλής

Προβληματική η εφαρμογή του ελέγχου στις εισόδους της Βουλής

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό και ερωτήματα αναφορικά ακόμα και με θέματα προστασίας της υγείας εγείρονται από την πλημμελή εφαρμογή του συστήματος ελέγχου στις εισόδους του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα αυτονόητα και στοιχειώδη που συνοδεύουν την εγκατάσταση ενός απαραίτητου για την ασφάλεια του Ναού της Δημοκρατίας συστήματος ελέγχου εισερχομένων, παραμένουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό ζητούμενα.

Στην πιο «απλή» εκδοχή του το πρόβλημα αφορά στην επιλογή κυρίως ορισμένων βουλευτών, μελών των υπηρεσιών ασφαλείας πολιτικών προσώπων, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες και ορισμένων δημοσιογράφων να περνούν από τα σημεία ελέγχου (μαγνητικές πύλες και συσκευές ακτίνων Χ για έλεγχο χειραποσκευών), δίχως να δέχονται ν’ ακολουθείται κάθε φορά η τυπική διαδικασία: Τα «λαμπάκια» και οι ήχοι προειδοποίησης μεταφοράς μεταλικών αντικειμένων ενεργοποιούνται κατά την διέλευσή τους, αλλά η ελληνική νοοτροπία που συνοδεύει τη συμπεριφορά του «επωνύμου» – γνωστού, ενίοτε ακυρώνουν τη δράση του αστυνομικού που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο.

Πρόσφατα, όμως, και με πρωτοβουλία του κ. Δημ. Κρεμαστινού αναδείχθηκε και μια ακόμα παράμετρος του ζητήματος: Η σχετική με το ενδεχόμενο, ειδικά για τους εισερχόμενους τακτικά στη Βουλή, να προκληθεί πρόβλημα υγείας εξαιτίας της έκθεσής τους στο μαγνητικό πεδίο των ειδικών πυλών ελέγχου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου προφορικά διαβεβαιώνουν πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει, αλλά έως τώρα, η έρευνα της «Κ» καταδεικνύει πως ανάλογου περιεχομένου «έγγραφη διαβεβαίωση» δεν υπάρχει. Τα ερωτήματα μοιάζουν εύλογα, αφού εκτός των άλλων, στο «εγχειρίδιο χρήσης» του κατασκευαστή των συγκεκριμένων πυλών, υπάρχει προειδοποίηση ως προς την ανάγκη να λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου να αποφεύγεται η πέραν των ελαχίστων δευτερολέπτων «παραμονή» ελεγχομένου εντός του πεδίου της μαγνητικής πύλης.

Μοναδικό έγγραφο που εντοπίστηκε (με ημερομηνία 31/5/2013) είναι της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και αφορά σε έλεγχο που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος (από τις 17/5/2013) της Βουλής, για να διαπιστωθούν τα επίπεδα ακτινοβολίας «στα συστήματα παραγωγής ακτίνων – Χ που λειτουργούν στο κτίριο». Προφανώς αφορούν τα μηχανήματα ελέγχου των χειραποσκευών. Η ΕΕΑΕ στο έγγραφό της διαβεβειώνει ότι «οι ρυθμοί έκθεσης σε όλους τους χώρους γύρω από τα συστήματα είναι πολύ χαμηλότεροι από τα επιτρεπόμενα όρια».

Ανώτατο υπηρεσιακό στέλεχος του Κοινοβουλίου αναφέρει στην «Κ» ότι από το σύλλογο υπαλλήλων υπήρξε κάποια στιγμή ενημέρωση προς τα μέλη του να προμηθευτούν, αν κρίνεται απαραίτητο, χαρτί από γιατρό προκειμένου να αποφεύγουν τη διέλευσή τους από τις «πύλες». Ανάλογη ενημέρωση, πάντως, δεν υπήρξε για το σύνολο των –με κάθε μορφή απασχόλησης- εργαζομένων εντός του Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αν και προβλέπεται ρητά, δεν καθορίζεται με τρόπο ενημερωτικά σαφή γενικότερα για τους εισερχομένους-επισκέπτες η δυνατότητα που έχουν να ζητήσουν εναλλακτικό έλεγχό τους, δηλαδή χωρίς να περάσουν από τις μαγνητικές πύλες. Μικρές πινακίδες στα ελληνικά και αγγλικά προειδοποιούν μόνο εγκύους και φέροντες βηματοδότες, αλλά εναπόκειται στην παρατηρητικότητά τους να τις εντοπίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή