Σταθάκης: Δεν θα αλλάξουμε τους συντελεστές

Σταθάκης: Δεν θα αλλάξουμε τους συντελεστές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ξέσπασε χθες, με επίκεντρο δήλωση του υπεύθυνου του τομέα Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Σταθάκη, σχετικά με τις προθέσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική πολιτική. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ), απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παλαιότερη δήλωσή του για υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα εξής: «Δεν είπα “υστερούν”, αλλά “υστερούσαν”. Εχει σημασία ο χρόνος, και αφορούσαν τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα σε σχέση με τα φυσικά, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωναν κανονικά τους φόρους και κατ’ αναλογία του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σήμερα υπερφορολογούνται, διότι σηκώνουν μεγάλο βάρος. Το ίδιο με τον ΦΠΑ, με τους καταναλωτές, γιατί σήμερα έχουμε τον υψηλότερο στην Ευρώπη και έτσι και οι καταναλωτές υπερφορολογούνται. Αντιθέτως, τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις είχαν μια μεγάλη υστέρηση που σήμερα είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα αλλάξουμε κανέναν φορολογικό συντελεστή. Τα έσοδα θα αυξηθούν και η πάταξη της φοροδιαφυγής θα φέρει έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει αυτό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, σε δήλωσή του, αντιπαρέβαλε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού -ότι «όσο η οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά, θα μειώνονται σταδιακά οι φορολογικοί συντελεστές»- με την αναφορά Σταθάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αλλάξει τους σημερινούς φορολογικούς συντελεστές, προσθέτοντας πως «ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει».

Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε με ανακοίνωσή του να εντοπίσει «πλήρη αντίθεση» ανάμεσα στις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Σταθάκης «για τη διατήρηση των φορολογικών συντελεστών με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας». Και υιοθετώντας σαφώς ειρωνικό ύφος προσέθεσε στην ανακοίνωση: «Περιμένουμε τώρα με ανυπομονησία τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει ότι θα πληρώσει το “χαράτσι” και την έκτακτη εισφορά που φέρεται ότι οφείλει».

Η Κουμουνδούρου απάντησε με σχόλιο στο οποίο αποδίδει εσκεμμένη παρερμηνεία των δηλώσεων Σταθάκη, λέγοντας ότι ο υπεύθυνος Οικονομικών μίλησε για διατήρηση των ίδιων φορολογικών συντελεστών «για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις» και αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ αναφέρθηκε σαφώς σε υπερφορολόγηση των πολιτών. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνεται, δε, ότι αμετακίνητη θέση του κόμματος είναι «ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, με κατάργηση των χαρατσιών, μείωση ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και στην εστίαση, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, δημιουργία περιουσιολογίου και αλλαγή συντελεστών φορολογίας, ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή