Λύση για την λάθος καταμέτρηση στο ν/σ για την ΕΛ.ΑΣ. αναζητά η κυβέρνηση

Λύση για την λάθος καταμέτρηση στο ν/σ για την ΕΛ.ΑΣ. αναζητά η κυβέρνηση

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπο εκτόνωσης της έντασης που πυροδοτήθηκε εντός του Κοινοβουλίου αργά το βράδυ της Πέμπτης, εξαιτίας ενός «λάθους» κατά την εξαγωγή αποτελέσματος σε ψηφοφορία επί άρθρου νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αναζητεί η κυβέρνηση.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο ανέτρεψε τις ισορροπίες πλειοψηφίας-μειοψηφίας, και παρά το γεγονός ότι έμεινε μόνη η ΝΔ να λέει «ναι», ο προεδρεύων της συνεδρίασης γαλάζιος Χρ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε από την έδρα ότι και το συγκεκριμένο άρθρο υπερψηφίστηκε! Η επιλογή του μάλιστα να μην εισακούσει τις εντονότατες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που του ζητούσαν να διορθώσει το λάθος, πυροδότησε περαιτέρω την ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Αν.Ελλ. λίγο μετά την ολοκλήρωση της θυελλώδους –όπως εξελίχθηκε- συνεδρίασης, σε κοινή δήλωσή τους έκαναν λόγο για «νοθεία».

«Νοθεύτηκε και πλαστογραφήθηκε η ψηφοφορία. Παρακαλώ να διορθωθεί το αποτέλεσμα και να γίνει άμεσα η διόρθωση», είπε σήμερα το πρωί σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. «Προφανώς θα υπάρξει διευκρίνιση, αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει η δεδηλωμένη», σχολίασε άμεσα εκ μέρους της ΝΔ η κα Σοφία Βούλτεψη. «Δεδηλωμένη είναι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δεδηλωμένη», ανταπάντησε ο κ. Λαφαζάνης. Προεδρεύων της σημερινής συνεδρίασης ο κ. Γ. Δραγασάκης παρενέβη  προτείνοντας το θέμα να συζητηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής και στην Διάσκεψη των Προέδρων (όργανο που επιλαμβάνεται θεμάτων προγραμματισμού του κοινοβουλευτικού έργου και πολιτικής συνεννόησης των κομμάτων όταν ανακύπτουν ζητήματα προς επίλυση). Και πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο διαχείρισης του ζητήματος έως την Τρίτη, όταν δηλαδή το νομοσχέδιο τεθεί στην τελική, επί του συνόλου, ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι και με άλλες αφορμές κατά το παρελθόν, λίγο πριν από αυτή την τελική διαδικασία, υπουργοί έχουν προβεί ακόμα και σε ουσιώδους περιεχομένου διορθώσεις και αλλαγές διατάξεων οι οποίες έχουν στο μεταξύ ψηφισθεί.

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τουλάχιστον δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται έως αυτή τη στιγμή: Η να αποσυρθεί, με δήλωση του κ. Ν.Δένδια το επίμαχο άρθρο με την ταυτόχρονη ανακοίνωση ότι θα επανακατατεθεί σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο αναπροσαρμοσμένη, ή να εμφανιστεί από τον Υπουργό μια επαναδιατύπωσή του, με τρόπο τέτοιο που να ικανοποιούνται οι βουλευτές (κυρίως του ΠΑΣΟΚ) που την καταψήφισαν χθες, και έτσι να δώσουν αυτή τη φορά την θετική τους ψήφο.

Τι αναφέρει το άρθρο

Το επίμαχο άρθρο, αφορά τη γενική διάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ετσι όπως είναι διατυπωμένο, σημαίνει ότι με την ψήφισή του η έδρα της Ασφάλειας στην Κρήτη θα είναι εγκατεστημένη στην πόλη των Χανίων, και όχι στο Ηράκλειο. Βουλευτές του Ηρακλείου όπως οι κ. Β. Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) και Ελ. Αυγενάκης (ΝΔ) διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν να αναδιατυπωθεί η διάταξη ώστε να είναι η πόλη τους που «φιλοξενεί» την αστυνομική διεύθυνση της Κρήτης. Από νωρίς, μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος στην τοποθέτησή του είχε υποστηρίξει την αναγκαιότητα αλλαγής του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε να ικανοποιηθούν οι εκ του Ηρακλείου προερχόμενοι βουλευτές.

Ήταν φανερό ότι πίσω από την καταγραφείσα εμπλοκή, δεν υπάρχουν διαφωνίες επί ζητημάτων κεντρικής πολιτικής, αλλά «κρύβονται» τοπικιστικές αντιθέσεις με επίκεντρο την Κρήτη και τον διαρκή ανταγωνισμό κατοίκων του Ηρακλείου και των Χανίων.

Οι διάλογοι και οι ενστάσεις ήταν τόσο έντονοι στην Ολομέλεια, που έκαναν την προεδρεύουσα κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά να σχολιάζει χαμογελώντας: «Προαλείφεται πόλεμος, δηλαδή»;

Μπορεί «πόλεμος» να μην προέκυψε. Ωστόσο ξέσπασε μάχη για τους αριθμούς: Ο κ. Μαρκογιαννάκης, βουλευτής Χανίων, μετρούσε 125 τα «όχι» έναντι των 126 βουλευτών της ΝΔ και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ψηφοφορία επιμένοντας στη θέση πως υπάρχει «δεδηλωμένη» και «εικαζόμενη πλειοψηφία». Ωστόσο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Αν.Ελλ. και ΚΚΕ είναι 127.

Αργότερα, επιχειρήθηκε η «ευθύνη» να μετακυλιστεί στις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, ότι δηλαδή εκείνες υπέδειξαν στο προεδρεύοντα τους αριθμούς μειοψηφίας-πλειοψηφίας.

Πάντως, ο κ. Μαρκογιαννάκης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, το βράδυ της Πέμπτης, επέμενε στην ορθότητα του ανακοινωθέντος αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ενώ στους διαδρόμους της Βουλής ο κ. Κεγκέρογλου σε έντονο ύφος έλεγε προς τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Τ. Μπαλτάκο ότι η κυβερνητική τακτική εντός της Ολομέλειας στην κρίσιμη ψηφοφορία ήταν λάθος. Ετσι, και η ΝΔ χρεώθηκε με ένα τέτοιο «λάθος», αλλά και η αξιοπιστία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών εξήλθαν «τραυματισμένες».

Δεδομένου, τέλος, ότι παρά και τη σημερινή επίσημη διαμαρτυρία στην Ολομέλεια δεν υπήρξε –σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης- από πλευράς κυβέρνησης ή του κ. Μαρκογιαννάκη κάποιο «μήνυμα αναγνώρισης λάθους», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως ο «γαλάζιος» αντιπρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν και πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του.

Οι εκρηκτικοί διάλογοι

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 30, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:  Δεκτό, δεκτό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Κατά πλειοψηφία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Κατά πλειοψηφία.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΑΡΙΑΣ (ΑΝ.ΕΛΛ.): Κατά πλειοψηφία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (ΔΗΜΑΡ): Παρών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ (ΚΚΕ): Κατά πλειοψηφία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Συνεπώς, το άρθρο 30 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.

ΜΑΡΙΑΣ: Πώς έγινε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ : Πώς δεν έγινε;

ΜΑΡΙΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ που είναι;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Το ΠΑΣΟΚ το εκφράζει ο Κοινοβουλευτικός του Εκπρόσωπος.

ΜΑΡΙΑΣ: Δεν υπάρχει αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Παρακαλώ. Ψηφίζετε όχι;

ΚΩΝ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα τον ρωτήσετε και αν το εννοεί;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Μάλιστα. Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «ναι».

ΜΑΡΙΑΣ: Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «Παρών».

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: «Παρών».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: «Παρών». Επομένως, τα παρόντα κόμματα είναι η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και η Δημοκρατική Αριστερά. Είναι τα παρόντα κόμματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλετε να περάσετε ένα άρθρο έτσι;

ΜΑΡΙΑΣ: Δεν περνάει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Με συγχωρείτε! Επομένως οι παρόντες Βουλευτές είναι 265.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τι παρόντες Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Εκφράζονται. Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Έτσι γίνεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το κανάλι της Βουλής να δείξει πόσοι είναι στην Αίθουσα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Είναι απούσα η Χρυσή Αυγή, η ομάδα των Ανεξάρτητων Βουλευτών και τέσσερις ανεξάρτητοι Βουλευτές, σύνολο 35. Άρα 265 παρόντες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τι λέτε τώρα; Είστε σοβαρός; Η εκτροπή έχει και τα όρια της.

ΜΑΡΙΑΣ: Τι λέτε, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Θα με αφήσετε να κάνω τη δουλειά μου; Εικαζόμενη πλειοψηφία είναι εδώ. Παρούσα η Νέα Δημοκρατία, 126 Βουλευτές ψηφίζουν «ναι». Παρακαλώ πάρα πολύ! Έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με την παρούσα Νέα Δημοκρατία, 126 Βουλευτές. Δήλωσε παρούσα η Δημοκρατική Αριστερά. Εσείς που λέτε «όχι» είστε πολύ λιγότεροι από το 126. Τελειώσαμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε καθόλου με τα καλά σας;

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Αυτό είναι πραξικόπημα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Είναι 126 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τι λέτε τώρα; Τρείς είναι!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Δηλαδή, με συγχωρείτε, η δεδηλωμένη δεν ισχύει; Δεν ισχύει;

Λοιπόν προχωρούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το άρθρο 30 δεν έχει γίνει δεκτό!

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Το 30 δεν έχει γίνει δεκτό!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ακούστε, κύριοι. Ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Το 30 δεν έχει γίνει δεκτό! Ποια δεδηλωμένη λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Καταθέστε, αν θέλετε, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς δεν αντιδράτε, κύριε Τριαντάφυλλε;

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Εκφράσαμε την άποψή μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Σας παρακαλώ, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Κύριοι συνάδελφοι, προχωρούμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή