Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Υιοθετείται το 87% των προτάσεων

Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Υιοθετείται το 87% των προτάσεων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα συμβιβασμού με την τρόικα για την εφαρμογή των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) διαφαίνεται, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν στις τελευταίες συναντήσεις να αναγνωρίζουν τη διάθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς το τελευταίο στοιχείο ενδέχεται να συμβάλλει καθοριστικά στην άμβλυνση των πιέσεων που ασκήθηκαν το προηγούμενο διάστημα περί πλήρους εφαρμογής των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την άρση σειράς περιορισμών σε τέσσερις κλάδους της αγοράς (μεταποίηση τροφίμων, λιανεμπόριο, δομικά υλικά και τουρισμός).

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ανεβάσει το ποσοστό υιοθέτησης των προτάσεων του ΟΟΣΑ από το 80% στο 87%, χωρίς να αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προβεί σε επιμέρους τροποποιήσεις. Ηδη επήλθε συμφωνία για την ενιαία τιμή στα βιβλία, η οποία θα εξακολουθήσει να ισχύει αποκλειστικά στα λογοτεχνικά και μόνο για την πρώτη έκδοσή τους. Επιπλέον, από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ, εκτός εφαρμογής έχει αφήσει η κυβέρνηση τις 40 από 50 που είχε αρχικά αποφασίσει να μην υιοθετήσει. Σε ό,τι αφορά τα «μέτωπα» του γάλακτος και των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

–  Γάλα: Υπάρχει συμφωνία για την κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος διάρκειας ζωής του νωπού παστεριωμένου γάλακτος στις πέντε ημέρες και τον ορισμό αυτής από την κάθε βιομηχανία, αναλόγως της τεχνολογίας παστερίωσης που χρησιμοποιεί. Εκκρεμεί αν η τρόικα θα δεχθεί την πρόταση του ΥΠΑΝ για τη θέσπιση ειδικής κατηγορίας γάλακτος, του «γάλακτος ημέρας».

–  ΜΥΣΥΦΑ: Η τρόικα ζητεί απελευθέρωση της τιμολόγησης και της διάθεσής τους, καθώς και τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς. Το ΥΠΑΝ είχε ταχθεί υπέρ αυτής της πρότασης ή έστω υπέρ της διάθεσης από τα σούπερ μάρκετ μερίδας των ΜΥΣΥΦΑ. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την «προστατευτική» γραμμή, χωρίς να αποκλείονται κάποιες μικρές αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή