Το ΠΑΣΟΚ απειλεί να καταψηφίσει κατάργηση φορέα

Το ΠΑΣΟΚ απειλεί να καταψηφίσει κατάργηση φορέα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκ των έσω δοκιμασία, για μια «λεπτομέρεια» του νομοθετικού έργου, έχει τεθεί από χθες και για δεύτερη φορά το τελευταίο επταήμερο η κυβερνητική συνοχή. Νέα εστία αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελεί το όγδοο άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάσει του οποίου το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) συμπεριλαμβάνεται στους προς κατάργηση φορείς του Δημοσίου.

Βουλευτές του μικρότερου εταίρου της δικομματικής κυβέρνησης δήλωσαν ευθέως ότι διαφωνούν με τη συγκεκριμένη κατάργηση και προτίθενται έως και ονομαστική ψηφοφορία να ζητήσουν προκειμένου να το καταψηφίσουν. Βάσει των υπαρχόντων συσχετισμών, αν μόνο η Ν.Δ. υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο ή ένα άρθρο και το ΠΑΣΟΚ συμπαραταχθεί στο «όχι» με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε το νομοθέτημα απορρίπτεται. «Εγώ δεν πρόκειται να αποσύρω το άρθρο», δήλωνε με τρόπο κατηγορηματικό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνομιλητές του, στους διαδρόμους της Βουλής. Και όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί στην περίπτωση που διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένων των αρνητικών διαθέσεων του ΠΑΣΟΚ, περιορίστηκε να σημειώσει: «Δεν έχω ακούσει πειστικά αντεπιχειρήματα για να παραμείνει το ΕΙΕΑΔ. Ας γίνει ονομαστική και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Προβληματισμός

Από τις τοποθετήσεις γαλάζιων εντός της Ολομέλειας και, κυρίως, στο περιστύλιο, προκύπτει ωστόσο προβληματισμός ενόψει και των ονομαστικών ψηφοφοριών που έχει δηλώσει πως θα ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση για άλλα -κρίσιμα- άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου, μέσω των οποίων ρυθμίζονται εργασιακά θέματα των υπαλλήλων φορέων που καταργούνται (άρθρο 20), ζητήματα διαθεσιμότητας (άρθρο 41), καθώς και το ζήτημα για τον επανέλεγχο συμβάσεων που παλαιότερα, με προεδρικά διατάγματα, μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου (άρθρο 43).

«Πιστεύω ότι με το άρθρο 43 θα δημιουργήσουμε περισσότερες αδικίες παρά θα επιλύσουμε προβλήματα. Ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Ηλ. Βλαχογιάννης. Για το ζήτημα του επανελέγχου, έχει εκφράσει ενστάσεις, ως γνωστόν, και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Πέραν της υπόθεσης με το άρθρο 8 και την «εμπλοκή» του ΠΑΣΟΚ, πάντως, στο Κοινοβούλιο έως χθες το βράδυ δεν υπήρχε η αίσθηση ότι μπορεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να καταγραφούν μείζονος σημασίας «ατυχήματα».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση το ενδεχόμενο να κάνει αποδεκτή ρουσφετολογικού χαρακτήρα τροπολογία τεσσάρων γαλάζιων βουλευτών για την απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων στα βουλευτικά γραφεία. Στον αντίποδα, φέρεται να ανακοινώνει σήμερα πως θα κάνει αποδεκτές δύο άλλες βουλευτικές τροπολογίες: η μία προβλέπει διάταξη προστασίας της μητρότητας από διατάξεις μεταβολών των εργασιακών σχέσεων και η δεύτερη τη δυνατότητα «επανένωσης» οικογενειών, όταν οι δύο σύζυγοι υπηρετούν σε διαφορετική παραμεθόριο περιοχή. Διακομματικού ενδιαφέροντος, τέλος, φαίνεται πως είναι και η «τακτοποίηση» των υπαλλήλων που απασχολούνταν στο επίσης καταργούμενο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή