Από τους καφέδες… στην επιτροπή ταινιών

Από τους καφέδες… στην επιτροπή ταινιών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδρομές χορήγησης από τον προϋπολογισμό της Βουλής χρηματικών ποσών, σε κατευθύνσεις που δεν συνάδουν με την εποχή της οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης, αποκαλύπτει η «Κ». Διαχρονικά, η πολιτική και υπηρεσιακή διεύθυνση του Κοινοβουλίου επιχειρεί να τις κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και της κριτικής, εκμεταλλευόμενη τις νησίδες ασάφειας που υπάρχουν στον Κανονισμό. Πρόκειται για ποσά τα οποία, όπως προκύπτει από τα ενδεικτικά παραδείγματα που σήμερα δημοσιοποιούνται, καταλήγουν είτε ευθέως στους λογαριασμούς βουλευτών -ακόμα και εκείνων που με αντικειμενικά κριτήρια δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω οικονομικής «ενίσχυσης»- είτε εμμέσως σε άλλες κατευθύνσεις, όπως είναι το Ταμείο Αλληλεγγύης Υπαλλήλων Βουλής ή και πρόσωπα ή εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο… επιλογής κινηματογραφικών ταινιών για το Κανάλι της Βουλής!

― Περίπτωση για Οσκαρ: Υπάρχει και εξακολουθεί να λειτουργεί επιτροπή «επιλογής κινηματογραφικών ταινιών και ιστορικών και επιστημονικών ντοκιμαντέρ για τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό της Βουλής». Αγνωστο παραμένει το πόσοι και ποιοι αποτελούν την επιτροπή, αλλά και το κόστος λειτουργίας της – η αμοιβή τους.

― Υπερκοστολογημένοι καφέδες; Από τις έως τώρα αναρτήσεις της «Διαφάνειας» στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, προκύπτει ότι βάσει τιμολογίων με ημερομηνίες από 31 Οκτωβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 το κόστος για καφέ, νερό κ.ά. προς χρήση βουλευτών και σπανιότερα επισκεπτών σε συνεδριάσεις επιτροπών, το οποίο καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό της Βουλής, ανέρχεται τελικώς σε τουλάχιστον 26.776 ευρώ. Ποσό το οποίο ανεπισήμως χαρακτηρίζεται «υπερκοστολογημένο», συγκριτικώς με το κόστος των ίδιων προϊόντων όταν πωλούνται από το κυλικείο που ο ίδιος επιχειρηματίας διατηρεί εντός του Κοινοβουλίου. Ως γνωστόν, τη συγκεκριμένη επιχείρηση «μισθώνει» το ΤΑΥΒ, στα ταμεία του οποίου πηγαίνει -επιπλέον του όποιου μηνιαίου μισθώματος- και ένα ποσοστό 4% «εφ’ όλων των προμηθειών και εργασιών της Βουλής, ενεργουμένων κατά τα υπό του Κανονισμού της Βουλής οριζόμενα». Δηλαδή, και για την προσφορά των προαναφερθέντων προϊόντων – υπηρεσιών στις συνεδριάσεις των επιτροπών.

Σημειώνεται ότι η σελίδα της κοινοβουλευτικής «Διαφάνειας» δεν εμπεριέχει αναλυτικά τα επίμαχα τιμολόγια, ούτε καταγράφεται επισήμως πόσοι βουλευτές ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις της συγκεκριμένης περιόδου, προκειμένου να διαπιστωθεί με αξιόπιστο τρόπο πόσο κοστίζει ανά άτομο ο προσφερόμενος καφές. Σημειώνεται επίσης ότι, στο χρονικό διάστημα των τιμολογίων, περιλαμβάνεται και η μηνιαία διακοπή εργασιών για τα Χριστούγεννα.

― Κεφάλαιο «Ενίσχυση βουλευτών»: Τα μέλη της αποκαλούμενης Διάσκεψης των Προέδρων, που είναι αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου, εκλεγμένοι με εσωτερικές διαδικασίες (πρόεδρος Βουλής, αντιπρόεδροι, πρόεδροι διαρκών επιτροπών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων) λαμβάνουν επίδομα που ανέρχεται για τον καθένα αθροιστικά στα 300 ευρώ μηνιαίως, ακριβώς για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις. Θεωρούνται «σίγουρα» χρήματα, καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων για τα «στοιχειώδη» και αυτονόητα, δηλαδή για να φέρει εις πέρας την αποστολή της που δεν είναι άλλη από τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου, συνεδριάζει οπωσδήποτε μία φορά την εβδομάδα. Πρόκειται για μια 22μελή επιτροπή, οι συνεδριάσεις της οποίας κοστίζουν 6.600 ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που ζήτησαν να τους δίδονται δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια είναι 38, με ένα κόστος που ετησίως υπολογίζεται -σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις- στις 25.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή