Φως στην παραλαβή των τεσσάρων υποβρυχίων

Φως στην παραλαβή των τεσσάρων υποβρυχίων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, θα δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Αβραμόπουλος την επιστολή με την οποία ο κ. Σάφα αποδέχτηκε τoν διαχωρισμό της ολοκλήρωσης των 4 υποβρυχίων από τη συνολικότερη διαφορά με το Δημόσιο. Η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ παραχώρησε στο υπ. Αμυνας τα υποβρύχια, τις εγκαταστάσεις στις οποίες συναρμολογούνται και έδωσε το «ελεύθερο» να απασχολήσει όσους εργαζομένους χρειάζεται. Στην ολοκλήρωση θα συμμετάσχει και η HDW, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα 75 εκατ. που είχε δεσμεύσει για τα υποβρύχια.

Κερδισμένος είναι το Π.Ν., που βλέπει επιτέλους φως για την παραλαβή των υποβρυχίων. Σύμφωνα με πηγές του υπ. Αμυνας, η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τον κ. Σάφα στο υπουργείο. Στη συζήτηση, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και του κ. Κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Αμυνας πρότεινε στον κ. Σάφα τον διαχωρισμό της υπόθεσης. Ως τότε η ελληνική πλευρά ζητούσε και την ολοκλήρωση των υποβρυχίων και τη διευθέτηση του ζητήματος των Ναυπηγείων χωρίς προσφυγή στη Διαιτησία. Η νέα τακτική προέκυψε σε συνεννόηση του κ. Αβραμόπουλου και του πρωθυπουργού. Το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Σάφα τηλεφώνησε στον κ. Αβραμόπουλο και του ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση. Επειτα από αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΝ να επιθεωρήσει την κατάσταση στον Σκαραμαγκά. Αυτά που διαπίστωσε ο αρχηγός δεν ήταν ό,τι καλύτερο, ωστόσο το εγχείρημα της ολοκλήρωσης θεωρείται εφικτό.

Εννοείται ότι στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης θα απασχοληθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο κ. Σάφα, ο οποίος προσανατολιζόταν να προσφύγει στη Διαιτησία, διευκόλυνε την εξέλιξη. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως σε αυτό, ενδεχομένως, να έπαιξε ρόλο το ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει μεσολαβήσει στον κ. Αλμούνια, ώστε τα ΕΝΑΕ να παίρνουν εξοπλιστικά από τρίτες χώρες. Καθώς και ότι το υπ. Αμυνας έχει καταθέσει αυτόνομα αγωγή κατά των Ναυπηγείων για την υπόθεση των υποβρυχίων με καταλογιστικές πράξεις από το 2000, στην οποία υποστηρίζει ότι οι πληρωμές έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή