Οι περιπέτειες ενός… άρθρου

Οι περιπέτειες ενός… άρθρου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίπτωση αποτελεί ενδεικτική της εσωτερικής μάχης που δίνεται, όταν, πέραν όλων των άλλων, θα πρέπει να εξευμενιστούν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Ο λόγος αφορά στη διαφωνία της Ν.Δ. με την αντιπολίτευση και, κυρίως, με τον μικρότερο εταίρο της δικομματικής συγκυβέρνησης αναφορικά με το εύρος της νομικής προστασίας μεταναστών που καταγγέλλουν υποθέσεις ρατσιστικής βίας.

Η εμπλοκή προκάλεσε όχι μόνο ακόμα ένα ενδοκυβερνητικό βραχυκύκλωμα, αλλά και την απόσυρση ολόκληρου άρθρου του σχεδίου νόμου, που φέρει τον τίτλο «Χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους».

Το εν λόγω άρθρο περιγράφει σε πολλές ειδικότερες διατάξεις τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υπουργός Εσωτερικών, με απόφασή του, μπορεί να χορηγήσει άδεια διαμονής «για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως σε πολίτες τρίτων χωρών». Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά: 1) Σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, εγκληματικών ή ρατσιστικών πράξεων (εδώ υπάρχει πρόβλεψη και για μάρτυρες τέτοιων ειδεχθών πράξεων), ενδοοικογενειακής βίας, εργασιακής εκμετάλλευσης και εργατικών ατυχημάτων, 2) Πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας, 3) Πολίτες τρίτων χωρών των οποίων απορρίπτεται αίτηση για διεθνή προστασία, 4) Πρόσωπα που παρακολουθούν εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχικής εξάρτησης, 5) Γονείς ανήλικων ημεδαπών, 6) Ανηλίκους που χρήζουν προστασίας, 7) Ενηλίκους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φοίτησαν τουλάχιστον έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο.

Τα θέματα αυτά μάλλον δεν αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον ισχυρό πυρήνα της πλειοψηφίας, που έδωσε ανυποχώρητη «μάχη» προκειμένου να ψηφισθεί μια προσθήκη σε υποπερίπτωση της πρώτης εκ των προαναφερόμενων περιπτώσεων. Σύμφωνα με την προσθήκη αυτή, αν από την προκαταρκτική εξέταση μιας καταγγελίας μετανάστη για άσκηση ρατσιστικής βίας από ένστολο (αστυνομικό ή λιμενικό) προκύψει η αίσθηση ότι η καταγγελία αυτή είναι ψευδής, τότε ο καταγγέλλων δικάζεται με αυτόφωρη διαδικασία και τιμωρείται με απέλαση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέσσερα χρόνια για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση και στο μεταξύ το καταγγελλόμενο όργανο να βιώνει μια ψυχοφθόρα διαδικασία και να αναγκάζεται να πληρώνει από τις πενιχρές αποδοχές του δικηγόρους», ισχυρίζονται. «Τέσσερα χρόνια άυπνοι και με λεξοτανίλ θα είναι. Ετσι θέλουμε τα όργανα της τάξης;» συμπληρώνουν.

«Στην Ελλάδα έχουμε ντε φάκτο ατιμωρησία θυτών σε περιστατικά ρατσιστικής βίας. Με την προσθήκη θα έχουμε και ντε γιούρε», ήρθε ο αντίλογος. «Χωρίς την προσθήκη το συγκεκριμένο άρθρο δεν περνάει» επέμεναν. «Την προσθήκη δεν την ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ, οπότε δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εγκριθεί», ήταν η ανταπάντηση.

Η εμπλοκή ήταν προφανής. Εντός Ολομέλειας ο «γαλάζιος» υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης δήλωνε σε αυστηρό τόνο πως η προσθήκη παραμένει, με τον αναπληρωτή του «πράσινο» κ. Λ. Γρηγοράκο να «πηγαινοφέρνει» την επίμαχη προσθήκη, σαν να ήταν αναμμένο κάρβουνο που μετέφερε από το αριστερό στο δεξί του χέρι. Στο παρασκήνιο, οι συζητήσεις επιτελών των δύο κυβερνητικών εταίρων πήραν φωτιά, με τον κ. Γρηγοράκο να συζητά έως και το πάρα 5΄ της ψηφοφορίας στους διαδρόμους της Βουλής με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκο.

«Ψήφισέ το τώρα όπως είναι με την προσθήκη και φέρε κάποια φραστική αλλαγή όταν έρθει την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση το νομοσχέδιο στο σύνολό του», φέρεται να του πρότεινε ο κ. Μπαλτάκος. «Αν δεν το φέρεις με την προσθήκη, να αποσύρεις το άρθρο» του διαμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. διά του κ. Μ. Βορίδη.

Τελικώς, ο κ. Γρηγοράκος ανακοίνωσε την απόσυρση ολόκληρου του άρθρου. «Είναι γεμάτο από ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους λαθρομετανάστες», σχολίασε κυβερνητική πηγή, εκπέμποντας εμφανή ικανοποίηση για την εξέλιξη. «Επιτέλους, αν δεν προστατέψουμε εμείς τους ένστολους, θα στραφούν αλλού» συμπλήρωσε από την πλευρά του άλλο στέλεχος της ισχυρής πτέρυγας της συγκυβέρνησης, «δείχνοντας» προς την πλευρά της Χρυσής Αυγής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή