Ο συσχετισμός δυνάμεων και οι ισορροπίες στη Βουλή

Ο συσχετισμός δυνάμεων και οι ισορροπίες στη Βουλή

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα, που καλλιεργούν οι οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και με εμφανή τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, άρχισε χθες στις αρμόδιες Επιτροπές και ολοκληρώνεται απόψε με ψηφοφορία στην Ολομέλεια, η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας.

Οι πρώτες συγκρούσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, ξέσπασαν επί της προτάσεως της κυβέρνησης, το ογκώδες πολυνομοσχέδιο να εγκριθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναπτύσσοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία τόνισε πως ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ και των λοιπών ευρωπαϊκών διαδικασιών (συνεδριάσεις Κοινοβουλίων κ.ά.), θα πρέπει το νομοσχέδιο να εγκριθεί άμεσα. Τις αναμενόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην πρόταση αυτή ήρθε, ωστόσο, να «χρωματίσει» η παρέμβαση του εισηγητή του μικρότερου εκ των εταίρων της δικομματικής κυβέρνησης: Ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία του κόμματός του ως προς το «κατεπείγον» δίδεται υπό την προϋπόθεση ότι οι υπουργοί θα έβγαζαν από το νομοσχέδιο όλες τις διατάξεις που δεν συνιστούν μνημονιακές υποχρεώσεις: «Εχουμε εντοπίσει αρκετά θέματα» είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποια εννοεί. Οπως ήταν φυσικό, η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε συζητήσεις ως προς τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ και προς στιγμήν έδειξε να ενισχύει τις φωνές της αντιπολίτευσης, βουλευτές της οποίας επιχείρησαν να την εκμεταλλευτούν πολιτικά. Μπροστά στο διαφαινόμενο πρόβλημα, παρενέβη προκειμένου να μην προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος. Οχι μόνο ξεκαθάρισε πως υπάρχει η δεδηλωμένη στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές, αλλά κάνοντας και ένα βήμα περισσότερο, προσδιόρισε το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο: Θα είναι, είπε, μια ιστορική στιγμή, καθώς βγαίνουμε από τα μνημόνια.

Αυτό είναι και το ένα εκ των δύο κεντρικών επιχειρημάτων που προβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να διασκεδάσει ανησυχίες και ενστάσεις βουλευτών της πλειοψηφίας, όπως αυτές εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, είτε ομαδικά είτε σε ατομικό επίπεδο, με επίκεντρο κυρίως την υπόθεση με το γάλα, και το ζήτημα των φωτοβολταϊκών. Το δεύτερο στοιχείο που προβάλλεται, ώστε να ενισχυθεί η ενδοκυβερνητική συνοχή και συσπείρωση, είναι πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στα χρόνια της κρίσης με αντίστοιχα νομοσχέδια, αυτή τη φορά οι βουλευτές καλούνται να το ψηφίσουν όχι απλώς με την απειλή χρεοκοπίας, αλλά στο όνομα της ενίσχυσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων: Πρόκειται για τις διατάξεις εκείνες μέσω των οποίων προβλέπεται η διάθεση κοινωνικού μερίσματος, από το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα». Η προβολή τέτοιων «πειστικών» επιχειρημάτων κρίθηκε ως απολύτως αναγκαία, καθώς για την κυβερνώσα πλειοψηφία δεν υπάρχει εδώ και καιρό η πολυτέλεια των απωλειών.

Οι ισορροπίες στη σύνθεση της Βουλής είναι, ως γνωστόν, εξαιρετικά ρευστές. Στα μόλις δύο χρόνια που πέρασαν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση καταγράφηκαν μεγάλες αλλαγές στη δύναμη όλων (πλην ΚΚΕ) των κομμάτων. Είκοσι βουλευτές δεν είναι μέλη των Κ.Ο. με τις οποίες εξελέγησαν, ενώ η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία είναι σχεδόν οριακή – από 162 μειώθηκε στους 153. Αριθμός που αντικειμενικά καθιστά το ενδεχόμενο ενός πολιτικού ατυχήματος ιδιαίτερα πιθανό. Μάλιστα, κάποιες «περιπέτειες» με άρθρα και τροπολογίες που αποσύρθηκαν καθώς δεν διαφαινόταν η ύπαρξη πλειοψηφίας που να τις στηρίξει, ήρθαν πρόσφατα να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της ρευστότητας.

Πάντως, παρά την εικόνα που μεταδιδόταν «προς τα έξω», η συζήτηση με τους υποτιθέμενους «αντάρτες» ή και η προσεκτική παρακολούθηση των παρεμβάσεών τους όχι μόνο δι’ ανακοινώσεων, αλλά και μέσω των τοποθετήσεών τους σε συνεδριάσεις των Επιτροπών τα τελευταία 24ωρα, αποκάλυπταν πως ο θόρυβος δεν πήγαζε τόσο από διάθεση καταψήφισης ρυθμίσεων, όσο από τη βούληση πολλών κατ’ αρχήν να ικανοποιήσουν ανησυχίες ψηφοφόρων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή