Μετωπική μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά Μεϊμαράκη

Μετωπική μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά Μεϊμαράκη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης βρέθηκε χθες, για δεύτερη συνεχή ημέρα, ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αυτή τη φορά με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Βουλής την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το καινούργιο στοιχείο σε σχέση με την επίσης θυελλώδη συνεδρίαση της Κυριακής είναι ότι, χθες, στη δίνη της έντασης ενεπλάκησαν και παράγοντες που εκ της θέσεών τους εκπροσωπούν κοινοβουλευτικούς θεσμούς: Ευ. Μεϊμαράκης ως πρόεδρος και Γ. Δραγασάκης ως Δ΄ αντιπρόεδρος αντήλλαξαν κατηγορίες για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, από τη θεωρούμενη «ουδέτερη» έδρα διεύθυνσης των συνεδριάσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο κ. Δραγασάκης όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Αλ. Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου, θέλησαν να δείξουν ότι η μομφή «δεν έχει χαρακτήρα προσωπικής επίθεσης» στον κ. Μεϊμαράκη, οι βολές από τους περισσότερους ήταν ευθείες κατά του προέδρου της Βουλής ως φέροντος την πρώτη ευθύνη για τη «μετατροπή του Κοινοβουλίου σε παράρτημα του τυπογραφείου της κυβέρνησης».

«Ο κ. Μεϊμαράκης εξελέγη και με την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, για να επαναλάβει πως, προχθές Κυριακή, με ευθύνη του προέδρου, έγινε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Εννοούσε την απόρριψη της πρότασης μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον κ. Γ. Στουρνάρα. «Φυγομάχησε η κυβέρνηση, για να συγκαλυφθούν εγκλήματα του πολυνομοσχεδίου», και «δυστυχώς ο πρόεδρος της Βουλής εξυπηρέτησε αυτό το κυβερνητικό σχέδιο».

Η αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη ήρθε σε υψηλότατους τόνους: «Αν θεωρείτε ότι εγώ είμαι μακρύ κομματικό χέρι της Ν.Δ., ο δικός σας αντιπρόεδρος τι θεωρείτε πως είναι; Σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφέρθηκε κομματικά», είπε αναφερόμενος στον κ. Δραγασάκη, ενώ με αφορμή την υπενθύμιση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψήφισε υπέρ του κ. Μεϊμαράκη κατά τη διαδικασία ανάδειξης προέδρου της Βουλής, τόνισε: «Σας ευχαριστώ που με ψηφίσατε. Και λοιπόν; Δεν ξέρατε τι ψηφίζατε;». Συμπλήρωσε δε ότι εξακολουθεί να είναι βουλευτής της Ν.Δ. και πως όταν δεν ασκεί καθήκοντα προέδρου, αγωνίζεται για τις ιδέες του. «Προσπαθείτε να με κάνετε να μιλήσω σαν νεοδημοκράτης. Σας απαντώ, λοιπόν, σαν νεοδημοκράτης, αφού έτσι το θέλετε. Και σας λέω ότι δεν θα επιτρέψω στο πεζοδρόμιο να κάνει κουμάντο στην Αθήνα», είπε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Ν.Δ. Για να καταλήξει λέγοντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του «είναι ένα πολιτικό παιχνίδι με τους θεσμούς».

Αμέσως μετά, ο κ. Δραγασάκης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, αλλά η εμμονή του προεδρείου (Ι. Τραγάκης) να δώσει τον λόγο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε κορύφωση της έντασης και αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα.

Την αντίδραση του κ. Δραγασάκη είχαν προκαλέσει αναφορές του κ. Μεϊμαράκη ότι ο Δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής σκοπίμως δεν χειρίστηκε ως προεδρεύων με ορθό και σύμφωνο με τον Κανονισμό τρόπο την πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα. «Είναι ανακρίβειες αυτά», είπε ο κ. Δραγασάκης λίγο μετά το τέλος της ιδιαίτερα καυστικής για την αξιωματική αντιπολίτευση ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

«Δεν είχα διάθεση να έρθω σε δημόσια σύγκρουση με τον αντιπρόεδρο. Αλλά να μη μιλήσω ως βουλευτής της Ν.Δ., όταν εσείς μιλήσατε ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;», σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Εως τώρα, μόνο από μία πτέρυγα (εννοούσε τη Χ.Α.) άκουσα τη μομφή ότι από την έδρα λειτουργώ κομματικά», ανταπάντησε ο κ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις προτάσεις του κ. Μεϊμαράκη. Φράση, η οποία ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως έμμεση προαναγγελία πιθανής παραίτησής του. Η συνεδρίαση επρόκειτο να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα, με ψηφοφορία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή