Μυστικές διαβουλεύσεις έως την τελευταία στιγμή

Μυστικές διαβουλεύσεις έως την τελευταία στιγμή

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καγκελαρία αλλά και στο γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού υπήρχαν αμφιβολίες, μέχρι την τελευταία στιγμή, για το αν η εξάωρη επίσκεψη της κ. Αγκελα Μέρκελ –την Παρασκευή στην Αθήνα– θα έκανε καλό τόσο στην ίδια όσο και στον συνομιλητή της, Αντώνη Σαμαρά.

Στο τέλος, όμως, επικράτησε η άποψη πως η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να σταθεί συνεπής απέναντι στον κ. Σαμαρά, στον οποίο άλλωστε αρκετά νωρίς είχε υποσχεθεί «ένα σαφές σήμα» ότι θα υπάρξει αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ακόμη και πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Η κ. Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα ύστερα από συζήτηση στη γερμανική Βουλή για τον προϋπολογισμό. Σε αυτή τη συζήτηση, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι «την περίοδο ανάμεσα στο 2008 και την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, μάθαμε ένα πράγμα: Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας πολιτική, αλλά ό,τι κάνουμε συναρτάται στενότατα με όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Αυτό λέγεται παγκοσμιοποίηση. Ουδείς μπορεί να τα βγάλει πέρα κυβερνώντας μόνος του…».

Στην ίδια ομιλία της ομολόγησε ότι η εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία «συμβάλλει περισσότερο στην ανάπτυξή της απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια…». Η Γερμανίδα καγκελάριος εξήρε το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα «δόντια» που αυτό έχει ώστε να τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, εμμένοντας στη γερμανική ανάλυση για το τι οδήγησε τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και την Ιρλανδία στην κρίση χρέους.

Κρίσιμη διαφορά

Σε αντίθεση με την προηγούμενη επίσκεψή της, το φθινόπωρο του 2012, όταν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αυτή τη φορά η κ. Μέρκελ προτίμησε να συνομιλήσει με εκπροσώπους μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για να ενθαρρύνει τη «δική τους εξωστρέφεια…».

Η καγκελάριος αναγνωρίζει –προφανώς με βάση και την εμπειρία των γερμανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων– τις δυσκολίες πρόσβασης στην πίστωση όλο και περισσότερων εταιρειών αυτού του μεγέθους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις έχει δυσκολέψει πολύ η πρόσβαση στα τραπεζικά γκισέ, εξαιτίας της επιχειρούμενης από τις τοπικές τράπεζες απομόχλευσης.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, με εξίσου καλή βαθμολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, όπως, για παράδειγμα, η Ολλανδία και η Αυστρία. Η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή τη «γερμανική ΕΤΒΑ» (KfW) θα μπορούσαν εν μέρει να αναπληρώσουν την έλλειψη πιστώσεων.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας αρκετές τράπεζες, όπως παρατήρησαν ορισμένοι από τους επιχειρηματίες συνομιλητές της κ. Μέρκελ στο ξενοδοχείο Χίλτον προχθές, αντικαθιστούν τη δική τους «γραμμή» με την πίστωση από την ΕΤΕΠ, ενώ ο σκοπός της πίστωσης από το ίδρυμα δεν είναι αυτός.

Στο Βερολίνο χαιρέτισαν την ελληνική έξοδο στις αγορές και χαρακτήρισαν πολύ ευχάριστη έκπληξη το επιτόκιο παρά το γεγονός ότι στην αρχή του χρόνου επέμεναν, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να βγει στις αγορές πριν από τον Μάιο. Ο λόγος; Εκτιμούσαν ότι αποκλείεται να βρει επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το 2%, που πληρώνει στα διακρατικά δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή