Εύθραυστη ανακωχή λόγω εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ

Εύθραυστη ανακωχή λόγω εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ολιγοήμερο διάλειμμα από την καθημερινή πολιτική τριβή, λόγω του εορτασμού του Πάσχα, επενδύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα να εκτονωθεί η ένταση που προκλήθηκε στο εσωτερικό του κόμματος, με αφορμή τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Απαντες, ωστόσο, γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί ανακωχή ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, είναι το αποτέλεσμα της κάλπης που θα κρίνει εάν η ανακωχή αυτή θα είναι πρόσκαιρη ή η σύγκρουση θα εκδηλωθεί ακόμη πιο έντονη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και άρχισε πρώτο τις διεργασίες για την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου και της διακήρυξης με την οποία θα κατέλθει στις ευρωεκλογές (ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου), εισήλθε -συνεπεία των εσωκομματικών τριβών και αντιθέσεων- σε μια διαδικασία τμηματικής συμπλήρωσης της λίστας των 42 υποψηφίων. Επιπλέον, η διαδικασία έγκρισης του κειμένου της διακήρυξης ανέδειξε την επιμονή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην υιοθέτηση εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ.

Οσο κι αν στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνεται των δημοκρατικών εσωκομματικών διαδικασιών και της ελευθερίας έκφρασης στο κόμμα που επιτρέπει όλα τα ζητήματα να συζητούνται ανοιχτά, η επιμονή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τόσο στην ατζέντα μιας διαφορετικής πολιτικής πρότασης, που θα αφορά ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, όσο και η αντίθεση που εκδηλώθηκε σε επιλογές της πλειοψηφίας για το ευρωψηφοδέλτιο, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή εκδηλώθηκε με την προσωπική αναφορά του κ. Τσίπρα προς τον κ. Λαφαζάνη, στον οποίο ουσιαστικά καταλόγισε σκοπιμότητα στην επιμονή του να επαναφέρει ζητήματα σχετικά με το ευρώ, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του ότι αποδέχεται τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος.

Κλίμα ρήξης

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της περασμένης Κυριακής να προλάβει τις εξελίξεις, απευθύνοντας έμμεση σύσταση για χαμηλούς τόνους και πνεύμα ομοφωνίας, ώστε να μη δίδονται αφορμές στα μέσα ενημέρωσης να αναδεικνύουν κλίμα ρήξης και διαφωνιών. Η προσπάθειά του, ωστόσο, έπεσε στο κενό. Η Αριστερή Πλατφόρμα υπέβαλε πρόταση για τροποποιήσεις στη διακήρυξη, ενώ ζήτησε και πέτυχε η ανάδειξη των υποψηφίων για την Ευρωβουλή να γίνει με ψηφοφορία, κάτι που επίσης επιθυμούσε να αποφύγει ο κ. Τσίπρας, τουλάχιστον όσον αφορά τους συνεργαζόμενους υποψηφίους. Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπέρασμα από την ψηφοφορία αυτή είναι ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, διαμορφώνεται συμμαχία που μπλοκάρει τις προτιμήσεις της ηγετικής ομάδας. Ετσι, η συμμαχία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με τμήμα της πλειοψηφίας άφησε εκτός ψηφοδελτίου τους πρυτάνεις του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, τους οποίους η πλειοψηφία ήθελε στην τελική λίστα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία κατάφερε, τελικά, να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο το όνομα του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή, αλλά εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες ευρωεκλογές, Κρίτωνα Αρσένη. Η σχετική απόφαση ελήφθη από την Πολιτική Γραμματεία κατά πλειοψηφία, έπειτα από σφοδρή σύγκρουση. Η μειοψηφία βλέπει στο πρόσωπο του κ. Αρσένη να υλοποιείται μετατόπιση του κόμματος σε συνεργασία με δυνάμεις πιο κοντά προς το κέντρο, την οποία και δεν επιθυμεί, έχοντας σαφώς εκφράσει τη θέση της ότι διεύρυνση και συμμαχίες θα πρέπει να γίνουν μόνο προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, προς το ΚΚΕ και την εξοκοινοβουλευτική Αριστερά.

Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνουν έντονα συγκρουσιακές διαθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει εάν αυτές εκδηλωθούν και σε ποια ένταση. Η εσωκομματική αντιπολίτευση θα θεωρήσει αποτυχία ένα ποσοστό χαμηλότερο του 27% των εκλογών του 2012 και μικρή διαφορά από τη Ν.Δ. Η πλειοψηφία προαναγγέλλει ότι μια τέτοια κριτική δεν θα μείνει αναπάντητη, «ιδιαίτερα προς αυτούς που επιμένουν να “θολώνουν” το μήνυμα του κόμματος μόλις 35 ημέρες πριν από τις κάλπες».

Πολώνει το κλίμα ο Αλ. Τσίπρας

Στρατηγική πόλωσης και ευθείας αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό επιλέγει ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως βασικά στοιχεία της τακτικής που θα ακολουθήσει στις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Κεντρικά σημεία της στρατηγικής αυτής είναι η επιμονή του κ. Τσίπρα να απευθύνεται σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του σε πρώτο πρόσωπο στον κ. Σαμαρά, καταγγέλλοντας την πολιτική που ακολουθεί. Στην Κουμουνδούρου επενδύουν πολλά στην ευκαιρία που θα δοθεί στον κ. Τσίπρα να αντιπαρατεθεί με τον κ. Σαμαρά στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει αναβληθεί για αμέσως μετά την επαναλειτουργία της Βουλής που έχει διακόψει τις εργασίες της για το Πάσχα. Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εστιάσει τα προεκλογικά μηνύματα στην προσπάθεια αποδόμησης του επιχειρήματος περί επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος, επικεντρώνοντας στις κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του.

Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τις περιοδείες στην επαρχία, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ότι η επιρροή τους αυξάνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή