Ακροβασίες ΣΥΡΙΖΑ με χρέος, ευρώ

Ακροβασίες ΣΥΡΙΖΑ με χρέος, ευρώ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σύνθημα «Καμιά θυσία για το ευρώ» και τη διαβεβαίωση ότι η ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς «δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας», προσέρχεται στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προκύπτει από τη διακήρυξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ευρωεκλογές, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το κείμενο, το οποίο θέτει στόχο «την ανατροπή στην Ελλάδα και τη θεμελίωση της άλλης Ευρώπης», ζητεί από τον ελληνικό λαό να στείλει ρητή εντολή στην κυβέρνηση, που χαρακτηρίζεται «συγκυβέρνηση της υποτέλειας και της καταστροφής», να παραδώσει την εξουσία, αλλά και να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη, η οποία χαρακτηρίζεται «ιμπεριαλιστική δύναμη» και «Ευρώπη των τραπεζών, της Μέρκελ, της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού». Στη διακήρυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την υπόσχεση για «ακύρωση των Μνημονίων». «Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποκλείεται να ανασάνει η χώρα», τονίζεται στη διακήρυξη.

Δεσμεύσεις

Οπως δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: «Η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημίας στη χώρα μας, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων και τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας», ενώ θα ενεργοποιηθεί άμεσα «η διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων». Το κείμενο δεσμεύει, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υποκύψει σε πιέσεις σε περίπτωση που θα γίνει κυβέρνηση: «Η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και Μνημόνια. Οπως συμπυκνώνει το σύνθημα: «Καμιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι», τονίζεται στη διακήρυξη.

Εν τω μεταξύ, ο Μανώλης Γλέζος έδωσε χθες με δήλωσή του εξηγήσεις γιατί αποδέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής στα 92 του χρόνια: «Δεν δικαιούμαι να απέχω», είπε ο κ. Γλέζος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχει και ένας ιδιαίτερος, δικός μου λόγος, που είναι η κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα». Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Γλέζος υποστήριξε ότι η πρώτη κρούση από την ηγεσία του κόμματος για το ευρωψηφοδέλτιο του έγινε πριν από 15 ημέρες, πριν δηλαδή ανακύψει το θέμα με τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής η προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει το ζήτημα που προκάλεσαν οι επιλογές των μειονοτικών για τα ψηφοδέλτιά του, για τις οποίες ο γραμματέας της Κ.Ε., Δ. Βίτσας, ανέλαβε την ευθύνη: «Είναι δικαίωμα μιας πολιτικής δύναμης να εκτιμά μια κατάσταση και μετά να την επανεκτιμά», δήλωσε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε ότι σε σχέση με τη μειονότητα «παίρνω εγώ όχι την ευθύνη που μου αναλογεί, ολόκληρη την ευθύνη ότι θα έπρεπε να κάνουμε ως κόμμα και προηγούμενα περισσότερες κινήσεις».

Εν τω μεταξύ, αναστολή για την επόμενη εβδομάδα πήρε η διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει με την υποψηφιότητα του κ. Δ. Χριστόπουλου. Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Πέμπτη, η σοσιαλιστική τάση των πασοκογενών είχε καταθέσει τις ενστάσεις της και είχε συμφωνηθεί το θέμα να συζητηθεί την Παρασκευή, μετά την επιστροφή του προέδρου Αλ. Τσίπρα από την Κρήτη.

Το όργανο δεν συνεκλήθη και το θέμα πήρε αναβολή για την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από την περιοδεία του σε Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή