Μ. Παντικίτσε: «Η Ελλάδα μάς έχει βοηθήσει πολύ»

Μ. Παντικίτσε: «Η Ελλάδα μάς έχει βοηθήσει πολύ»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή της ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα έχει υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης της Γεωργίας με την Ε.Ε. εξέφρασε στην «Κ» η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μάγια Παντικίτσε, που επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη την Αθήνα.

– Τι ρόλο έχει διαδραματίσει η ελληνική προεδρία για τη συμφωνία σύνδεσης;

– Η Ελλάδα μάς βοήθησε πολύ. Εκανε ό,τι ήταν δυνατόν, ώστε η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό στην ελληνική κυβέρνηση.

– Είστε αισιόδοξη ότι τον Ιούνιο θα κλείσει το θέμα;

– Αυτό θα γίνει σε κάθε περίπτωση, γιατί είμαστε έτοιμοι. Δεν βλέπω τι θα μπορούσε να το εμποδίσει.

– Η κρίση στην Ουκρανία;

– Δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το πολιτικό κλίμα στην περιοχή δεν έχει σημασία. Ομως, αν η Γεωργία δεν ήταν έτοιμη, δεν θα έπαιζε κανένα ρόλο. Υπάρχει εκατέρωθεν η βούληση να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης.

– Πώς θεωρείτε ότι θα το δει αυτό η Μόσχα;

– Η Ρωσία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Δεν ασκεί επιρροή, με την έννοια του διεθνούς δικαίου, στη Γεωργία και ως εκ τούτου, δεν διαθέτει βέτο. Βεβαίως, είδαμε ότι η Ρωσία συνέβαλλε –για να το διατυπώσω πολύ κομψά– σε ό,τι συνέβη στην Ουκρανία. Εχουμε ακούσει διαβεβαιώσεις της ρωσικής κυβέρνησης, ότι δεν θα εμποδίσουν την ευρωπαϊκή μας πορεία. Ελπίζουμε ότι αυτό ισχύει.

– Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη σχέση σας με τη Ρωσία;

– Είμαστε ανήσυχοι, θα πρέπει να κάνουμε όμως έναν διαχωρισμό. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Θεωρούμε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία ήταν παράνομο. Ομως η κατάσταση στην Ουκρανία δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δική μας. Οι διασυνδέσεις με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκαν από τη δεκαετία του ’90. Εχουμε μια περίπλοκη σχέση με τη Ρωσία, είχαμε πόλεμο, το 20% της επικράτειάς μας βρίσκεται υπό κατοχή, δύο επαρχίες μας έχουν αναγνωριστεί από τη Μόσχα ως ανεξάρτητα κράτη. Παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία, κάτι που έχουμε πετύχει. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί η κατάστασή μας να συγκριθεί με αυτήν της Ουκρανίας.

– Πώς είναι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γεωργίας;

– Εχουμε εξαιρετικές σχέσεις, 150.000 Γεωργιανοί ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, η ελληνική μειονότητα στη Γεωργία είναι ισχυρή. Οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις δεν είναι βέβαια στο ίδιο επίπεδο. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, θα μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα μπίζνες φόρουμ γιατί υπάρχει μεγάλο δυναμικό.

– Είπατε πως στην Ελλάδα ζουν 150.000 Γεωργιανοί. Πώς είναι η κατάστασή τους;

– Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα Γεωργιανών στο εξωτερικό. Εχουν προβλήματα. Θα μας βοηθούσε πολύ αν ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις αναπτύσσονταν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα τα λύσουμε. Συζητήσαμε με τον κ. Βενιζέλο, τεχνικά και νομικά ζητήματα ώστε να μην έχουν προβλήματα με τα χαρτιά τους. Οι Γεωργιανοί έχουν ιδρύσει διάφορες οργανώσεις, τις οποίες η πρεσβεία μας προσπαθεί να συγκεντρώσει μαζί, ώστε να μπορούμε να τους προσεγγίσουμε όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή